Начало / Новини / Новини и събития / В Алма матер бяха валидирани нови пощенски марки, посветени на Антарктида

   
В Алма матер  бяха валидирани нови пощенски марки, посветени на Антарктида

В двора на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе церемония по валидиране на пощенски марки, посветени на 200-годишнината от откриването на Антарктида и 50 години български научни изследвания на Ледения континент.

На събитието присъстваха заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Андреана Атанасова, проф. Христо Пимпирев, директор на Националния център за полярни изследвания към Софийския университет, Деян Дънешки, главен изпълнителен директор на Български пощи, художникът на филателното издание Атанас Атанасов, участници в експедициите, преподаватели, студенти и филателисти.

3-3

Зам.-министър Атанасова изрази задоволството си да представи от името на министерството и на „Български пощи“ поредното пощенско издание, посветено на Ледения континент.

4-4

С днешното издание искаме да отбележим едни хубави кръгли годишнини – 200 години от откриването на Антарктида и 50 години от научните изследвания, които българската държава извършва на този континент. Наистина съм изключително горда, че до мен седи доайенът в тези научни изследвания – изследователят и учен проф. Христо Пимпирев“. Г-жа Атанасова изрази гордостта си, че има нещо и от българската държавност на този континент и временна пощенска станция на Антарктида все още съществува. Тя представи и художника на пощенското издание Атанас Атанасов и отбеляза, че наистина има емблематични неща, които са нарисувани на пощенските марки. Зам.-министърът добави още, че пощенските марки са в тираж 8000 бройки и изрази предположението си, че те ще предизвикат огромен интерес.

1-1

Пощенско-филателното издание на тема „200 години от откриването на Антарктида и 50 години български научни изследвания на Ледения континент" - серия от две пощенски марки и специален пощенски печат. Номинална стойност на новите марки е 1,70 лв. и 2,30 лв., а тиражът - 8000 бр. Художник на проекта е Атанас Атанасов.

Проф. Христо Пимпирев поздрави всички присъстващи и заяви, че се радва на дългогодишното сътрудничество с Министерството на транспорта и съобщенията и с „Български пощи“. Той припомни, че вече многократно са издадени марки, посветени на различни годишнини, свързани с Антарктика и преди всичко с българското присъствие там. „Това са изключително ценни уникати, които се търсят не само от филателистите в България, но и от филателисти от цял свят.“ Проф. Пимпирев допълни, че това е една изключително голяма реклама на нашата страна – първо заради красивите произведения на изкуството и освен това в цял свят хората знаят, че България има полярна база на Антарктида, с което могат да се похвалят едва 30 държави в цял свят.

6-6