Начало / Новини / Новини и събития / Девета годишна научна студентска конференция "Европа на живо - горещите теми"

   
Девета годишна научна студентска конференция "Европа на живо - горещите теми"

Софийският университет бе домакин Деветата научна студентска конференция, озаглавена "Европа на живо - горещите теми". Тя е организирана от студентите от випуск "Васил Левски", специалност "Европеистика" във Философския факултет, подкрепени от Фондация "Ханс Зайдел".

Сред гостите на научния форум бяха Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България, Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, Майкъл Форбс, посланик на Република Ирландия.

Конференцията бе открита от проф. Ингрид Шикова, която поздрави гостите и участниците във форума и подчерта, че събитието е традиционно, „звездният миг“ на студентите от втори курс.

2

В приветствието си проф. Шикова отбеляза, че този път конференцията е по-различна. Първо, защото това е випуск с патрон Васил Левски. „Когато носиш името на Левски, това означава не само голяма чест, това означава голяма отговорност“, каза проф. Шикова и заяви, че второкурсниците са подходили точно по този начин за настоящата конференция. Тя специално се обърна към 20-годишните студенти и отбеляза, че точно когато те са се раждали, се е родила и катедра „Европеистика“ и подчерта, че днешната конференция е посветена и на този юбилей.

5

Проф. Шикова обърна внимание и на още една годишнина. Точно преди 30 години беше създадена една много важна за европеистите програма на ЕС – програмата „Жан Моне“, посочи тя и добави, че тази програма изключително много им е помагала през годините. По думите й, още една причина да се отбележи днешната конференция като по-особена е и фактът, че 2019 година е изключително важна година – годината на избора. Проф. Шикова подчерта, че става дума генерално за важните решения, които предстоят да бъдат вземани: „Убедена съм, че на днешната конференция ще се докоснем до тези горещи теми, които ще бъдат обсъждани през годината“.

6

Доц. Калоян Симеонов, ръководител на Катедра „Европеистика“, също благодари на гостите и на всички присъстващи на конференцията и говори за съвместната работа с всеки от тях. Той се обърна и към студентите като им благодари, че работят заедно, пожела им да бъдат смели в мечтите си и да имат успешна конференция.

7

Ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев посочи, че се възхищава на енергията на проф. Ингрид Шикова. Той изтъкна успешната работа през годините с ръководството на Катедра „Европеистика“ и нейните студенти. В изказването си той обърна внимание на предстоящите европейски избори и срещата на върха, провела се преди дни в румънския град Сибиу. В края на изказването си Огнян Златев пожела на студентите да мислят смело и мащабно, защото бъдещето е тяхно и да не забравят, че могат да разчитат на своите учители.

8

Ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България Теодор Стойчев също приветства присъстващите и отбеляза, че ЕС винаги минава от криза в криза, но от големите кризи излизат хубави неща и изрази надежда тези трудни моменти също да бъдат преодолени успешно. В изказването си той обърна внимание на важността на предстоящите европейски избори и пожела на всички да запазят своя ентусиазъм, успешна конференция и изрази надежда да се видят като колеги в бъдеще.

10

Проф. Ингрид Шикова изтъкна дългогодишното ползотворно сътрудничество с ОББ, което допринася за практическите познания на студентите, които провеждат стаж в банката. Тя благодари за подкрепата на г-жа Десислава Симеонова, изпълнителен директор на ОББ, която обяви победителите в конкурса за пост и колаж под мотото „Защо избирам Европейския съюз“. Виктория Иванова бе наградена за колажа си с акцент към опазването на околната среда, а за пост отличие получиха Мартина Динкова и Алекс Дачев.

11

Десислава Симеонова призова студентите да инвестират в бъдещето и образованието си, много успехи и вдъхновение по темите, за които учат и в които ще се реализират успешно.

12

Посланикът на Република Ирландия Майкъл Форбс благодари за поканата и изрази радостта си да бъде на събитието. Той изнесе лекция по въпроса за Брекзит и Ирландия.

9

В рамките на форума бяха обсъдени едни от най-актуалните теми в европейския дневен ред. Бяха поставени въпроси, чиито отговори ще продължават да се търсят и в рамките на бъдещата европейска политическа конфигурация. Дискусията се фокусира върху следните тематични области: околна среда, климат и икономика; младежка безработица и образование; миграция и интеграция; популизъм, политически партии, обществени нагласи.

3