Начало / Новини / Новини и събития / „Цвете за теб“ - изложба в памет на проф. Федотов

   
„Цвете за теб“ - изложба в памет на проф. Федотов

На 6 март, деня, в който големият учен проф. дфн Александър Федотов, дългогодишен преподавател в Софийския университет и директор на Центъра на източни езици и култури, щеше да навърши 63 години, бе открита изложба със снимки на цветя, направени от него по време на пътуванията му в различни страни. Експозицията е представена в Руския културно-информационен център и може да бъде разгледана до 25 март 2019 г.

На откриването на изложбата присъстваха десетки представители на посолства, приятели и колеги. Съпругата му Снежана Тодорова поздрави всички, дошли да изразят почитта си към проф. Федотов и благодари за присъствието им на събитието, както и затова, че помнят него и делата му.

3

В поздрава си към присъстващите Снежана Тодорова припомни още, че проф. Федотов е роден в Русия, припомни тяхната среща като студенти университета и неговите дела, подчерта, че проф. Федотов обичаше България с цялата широта на руската си душа и че навсякъде по света представяше българската академична наука и Софийския университет.

6

В този ден, който е съвсем близо до 8-ми март, бих искала със снимките на Саша, които са цветя от цял свят, да поздравя преди всичко жените във връзка с настъпващия празник“, каза Снежана Тодорова. Тя допълни, че проф. Федотов обичаше да снима природата, цветята и обърна внимание на две снимки, нарочно поставени една до друга – снимка на брези – символ на Русия – снимка с рози, символ на България. „Неговите снимки на цветята ни напомнят, че има нещо вечно, красиво и духовно“, каза още Снежана Тодорова.

4

Следващата изложба, която ще представи част от снимковия архив на проф. Александър Федотов, ще бъде открита на 11 март 2019 г. в галерията на Агенция "София прес". Изложбата е под надслов "С обич от Изтока" и ще покаже фотоси от последните му пътувания в Китай, Корея и Индия.

2

Александър Федотов (1956-2018) бе дългогодишен професор по корейска, монголска и тибетска литература в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, доктор на филологическите науки, високоуважаван член на академичната общност със значим принос за развитието на изтокознанието в България. Роден в Новосибирск, Русия, възпитаник на Факултета по източни езици и култури на Санкт-Петербургския държавен университет, в България се установява през 1979 г. и започва работа в София Прес. В Центъра за източни езици и култури на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ работи от 1981 г., като от 1998 г. е негов директор. Бе директор също на Центъра по кореистика, на Института „Седжонг“ и почетен директор на Институт „Конфуций“ в София.

7

Научните му изследвания са в областта на старата и средновековна корейска, монголска и тибетска култура, литература, философия и религия. Специализира и изнася лекции в Република Корея, Китай, Монголия, Индия, Тайланд, Унгария, Румъния, Австрия и други. Има научни публикации в повече от 25 държави. Членувал е в световните асоциации по кореистика, монголистика, тибетология и алтаистика.

8

Пътешествията и фотографията бяха неговата страст. Красотата и хармонията в природата го вдъхновяваха. Обожаваше да снима цветя и се възхищаваше на тяхното разнообразие и съвършенство.