Начало / Новини / Новини и събития / Изложба, посветена на Александър Балабанов в Университетската библиотека

   
Изложба, посветена на Александър Балабанов в Университетската библиотека

По повод 140-ата годишнина от рождението на Александър Балабанов Университетската библиотека “Св. Климент Охридски” представя изложбата “Среща с една университетска легенда”. Тя може да бъде разгледана до 15 март 2019 г.

Експозицията е многопластова, нетрадиционна и с няколко ясно очертани сюжетни линии. Първата има за цел да представи значимото присъствие на проф. Александър Балабанов в културния живот на България и неговата дейност като учен, преводач и поет. Показано е книжовното му наследство – научни трудове и издания на преводите му. Експонирани са снимки и документи от Музея на Софийския университет. В наследството на проф. Балабанов могат да бъдат открити тези, които са актуални и днес и които си струва да бъдат прочетени отново.

4

Втората линия на изложбата е нетрадиционна. Разказите за един от най-будните умове на България са от първо лице – спомени на негови приятели и съвременници. Балабанов е любим герой и на карикатуристите. В експозицията са показани множество негови карикатури, афоризми, както и образът му в народното творчество.

5

Допълнителна динамичност на изложбата придава специално подготвената мултимедия. Снимките, оценките и спомените показват проф. Балабанов като преподавател в Софийския университет и неговото постоянно общуване със студентите – в аудиторията и извън нея.

6