Начало / Новини / Новини и събития / Софийският университет е домакин на конференция, посветена на киберсигурността

   
Софийският университет е домакин на конференция, посветена на киберсигурността

В Аулата на Софийския университет се провежда Acronis Cyber Protection Developer’s Conference, която събра на едно място световно признати експерти по сигурност от Google, VMware, Acronis, MariaDB, NGINX. Те ще направят преглед на киберзаплахите и ще представят най-добрите практики за защита на информация, приложения и системи.

Участниците и гостите бяха поздравени от ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, който заяви, че за Университета е чест да бъде домакин на тази конференция и допълни, че Алма матер има дълга традиция в сътрудничеството с компании от сектора на информационните технологии. По думите му, киберзащитата е важна за съвременното общество и Софийският университет работи в тази област. Преподаватели и изследователи от алма матер се занимават със защитата на данни, на приложения и системи и затова Софийският университет винаги е партньори на водещите компании. Такава компания е и Аcronis, която заедно с експерти от други водещи компании, организира днешната конференция

3

Ние сме партньори с тези компании, не само защото са водещи в областта си, но и защото са социално отговорни. Те правят много за това изследванията в тази област, особено от университета и от научните институти да се развиват и това са големи компании, които си дават сметка, че няма как да намерят талантливи млади хора, ако не го правят в сътрудничество с университетите, които ги образоват“, каза още проф. Герджиков. Той благодари на всички партньори и пожела голям успех на конференцията.

55

Кметът на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова приветства гостите и участниците в конференцията и изрази радостта си, че събитието се провежда в София. Тя изрази и надеждата си, че от тази конференция ще възникнат много нови идеи, много нови решения и за София. Информационните технологии са водеща тема като сфера на икономиката, над 40 000 души в столицата са заети в тази сфера. Тя припомни още, че само преди няколко месеца Acronis откри в София своя развоен център и изрази надеждата си, че компанията ще продължи да работи и да разширява своя опит тук. „Това ни дава възможност да се възползваме от специалистите, от експертите, за да можем да защитим нашите системи по-добре“, добави Йорданка Фандъкова и напомни, че българският еврокомисар определи като свой основен приоритет киберсигурността и киберзащитата. Тя изрази увереността си, че заедно с научната общност, хората, които се занимават в тази сфера и бизнеса, ще можем да постигнем много по-добри резултати. Кметът на столицата отбеляза, че всички се стремим да направим София умен град и стремежът е да се внедрят нови системи и има нужда от тяхната защита.

1

Г-жа Фандъкова изказа задоволство от сътрудничеството между университетите и бизнеса и обърна внимание, че още в началните класове вече се учи програмиране. Тя изрази надеждата си, че това ще допринесе и за университетите, и за бизнеса да има по-подготвени хора.

Присъстващите в Аулата бяха поздравени и от съветника на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев проф. Иван Димов, който заяви, че конференцията е и много навременна, тъй като киберсигурността е изключително важна във всички области – не само на икономиката, но и на човешкото общество. Той изрази радостта си, че това е една област, в която в България има добро сътрудничество между университетите и научните институции. По думите му, това е област, която изисква не само интерес и открития в образованието и науката, но и в иновациите. Това е и област, която изисква и много сериозни фундаментални познания. И тук е изключително важно да се съчетаят усилията на образованието, науката и бизнеса.

6

Със специално видеообръщение участниците в конференцията бяха поздравени и от българския еврокомисар Мария Габриел. Тя благодари за поканата за участие и поздрави организаторите за тази инициатива. Мария Габриел акцентира върху актуалността на разглежданата тема – киберзащитата. По думите й, въпросът е важен, защото и гражданите, и бизнесът разчитат на цифровите мрежи и устройства, а това поражда редица предизвикателства. В обръщението си еврокомисарят обърна внимание на кибератаките и заяви, че киберпространството все повече се използва за сдобиване с ценна информация, чувствителни данни, за да се повлияе на изборен резултат, да се повлияе на даден кандидат или кампания и други. Социалните мрежи се използват за разпространение на фалшиви новини. По думите й, през последните две години кибератаките са се увеличили с около 300% годишно. Затова се нуждаем от конкретни мерки за увеличаване на киберсигурността. Тя допълни още, че ЕК работи усилено и последователно в тази посока и обърна внимание и на някои от най-важните инициативи по този повод.

8

„Киберсигурността е наша поделена отговорност“ заяви г-жа Габриел и подчерта нуждата от повече знания на всички нива, децата, родителите и учителите да са по-добре запознати и отговорни в цифровите предизвикателства. Тя обърна внимание, че на 5-ти февруари 2019 г. се отбелязва Денят за по-безопасен интернет и призова присъстващите да се включат в инициативата и отбелязването му.

Нека бъдем заедно и привличаме още повече съмишленици към споделената отговорност и съвместна работа за безопасно онлайн пространство“, каза още българският еврокомисар и пожела успех на конференцията.

7

Конференцията продължи с поздрав и лекция на Сергей Белоусов, основател и главен изпълнителен директор на Acronis.

В рамките на конференцията ще бъдат обсъдени още теми като безопасното разработване на софтуер, подобренията в производителността и надеждността на системите.

Сред лекторите в конференцията са: Минко Гечев, GOOGLE, САЩ/България, Игор Сисоев, NGINX, САЩ, Майкъл (Монти) Уайдиниъс, MARIADB, Финландия, Бертранд Мейър, EIFFEL SOFTWARE, Швейцария, Орлин Василев, VMWARE, България, Олег Ишанов, ACRONIS, Сингапур, Дмитри Шошников, MICROSOFT, Русия, , Божидар Божанов, LOGSENTINEL, България,