Начало / Новини / Новини и събития / Фото-документална изложба, посветена на 130-годишнината на Софийския университет

   
Фото-документална изложба, посветена на 130-годишнината на Софийския университет

В Централното фоайе в Ректората на Софийския университет официално бе открита фото-документална изложба, посветена на 130-годишнината от неговото създаване. На 8 пана са разположени снимки, илюстриращи отделни акценти от историята на най-старото българско висше училище.

Изложбата бе открита от заместник-ректора на Университета доц. Георги Вълчев, който заяви, че тя е част от официалната програма по повод честванията на годишнината. Доц. Вълчев посочи, че идеята за експозицията е възникнала в един разговор с проф. Веселин Янчев от Историческия факултет и техния състудент Любомир Юруков, притежател на колекция от документи и снимки. Доц. Вълчев говори и за работата им по селектирането на отделните теми и документи при създаването на изложбата. Той допълни, че част от изложените документи и снимки са от Музея на Софийския университет.

3

Доц. Вълчев благодари на Любомир Юруков за неговия жест, който показва, че действително Университетът е място, което има памет, което има сили да продължава напред, благодарение на тази памет.

7

Любомир Юруков благодари на проф. Янчев, доц. Вълчев и на ректорското ръководство за реализирането на изложбата. Той изтъкна, че за него, като възпитаник на Университета, удовлетворението от изложбата е, че има възможността да се включи в честването на годишнината на Софийския университет. Удовлетворен е и като историк, който успява да покаже част от историческото развитие на Университета и не на последно място той подчерта, че колекционерът в него изпитва значително удоволствие, защото една колекция не трябва да стои затворена между папките и албумите, а да достига до хората.

4

Проф. Веселин Янчев изрази чувство на удовлетвореност и на възхита от стремежа и желанието на Любомир Юруков да бъде съпричастен към университета и към неговия юбилей. Той обърна внимание на дарителството, което продължава и днес. „Много ми се ще да запазим този дух на представителност, на аристократичност, на законодателност, която Университетът налага не само в образованието, но и в начина на експониране на отделните културни факти и събития, както и науки, и разбира се, на собствената история“.

1

На изложбата на осем платна могат да бъдат разгледани документи и снимки, запечатали моменти от историята на Софийския университет. Посетителите могат да видят портретите на първия випуск, на първите ректори, преподаватели и студенти. Те могат да видят и как са изглеждали първите дипломи и студентски книжки. Показан е и Университетът днес – с обновените зали и лаборатории и съвременния студентски живот.

5
6
2