Начало / Новини / Новини и събития / Биологическият факултет продължава успешно работата по проект „Клъстери за иновации в агропродуктите“

   
 Биологическият факултет продължава успешно работата по проект „Клъстери за иновации в агропродуктите“

По Програма за транснационално сътрудничество „Балкани – Средиземно море 2014-2020” Биологическият факултет към Софийския университет, Катедра „Екология и опазване на природната среда“, продължава успешната си работа по изпълнението на проект „Клъстери за иновации в агропродуктите“ (Agrolabs).

Проектът обединява осем партньори от четири страни – Гърция, Кипър, България и Албания, и е насочен към регионите от Централна Македония в Гърция (Иматея), Кипър (Lemesos), България (Благоевград-Разлог) и Албания (Fier). Целта на проекта е да насърчи производството и разпространението на иновативни агрохранителни продукти в Гърция, Кипър, България и Албания като подпомага малки и средни предприятия и производителите в техните проекти за развитие, създавайки нови пазари за продуктите им.

До момента са проведени няколко работни срещи по проекта. През септември 2017 г. в Технологичния образователен институт в Атина, Гърция (водещ партньор) се състоя първата работна среща Kick-off meeting, а на 29 март и 30 март 2018 г. в Лимасол, Кипър беше втората.

1

Третата работна среща на партньорите по проекта AgroLabs, която беше организирана от Селскостопанския университет – Тирана, Албания, се проведе в Тирана, Албания на 22 и 23 ноември 2018 г. По време на срещата партньорите обсъдиха текущото състояние на изпълнението на проекта, напредъка на проекта, резултатите и използването на Информационната системата /MIS/.

Third meeting 2018

На 23 ноември 2018 г. се проведе и иновационна среща на върха, организирана от Община Фиер (партньор по проекта) в изпълнението на проект „Клъстери за иновации в агропродуктите“ с акроним AgroLabs от програмата за транснационално сътрудничество Interreg BALKAN-MED 2014-2020. На събитието присъстваха ключови заинтересовани страни от всички региони. Целта на срещата беше да насърчи транснационалния обмен и работата в мрежа, бяха обсъдени разработването на стратегии за растеж на агро-хранителния сектор в региона Балкан-Мед.

2

Предстоят още срещи през април 2019 г. Община Разлог, като партньор по проект AgroLabs, ще бъде домакин на четвъртата работна среща между партньорите. Другата среща ще се проведе в гр. Верия в Македония, Северна Гърция.