Начало / Новини / Новини и събития / Проф. Александър Шурбанов дари над 1000 тома от личната си библиотека на Софийския университет

   
Проф. Александър Шурбанов дари над 1000 тома от личната си библиотека на Софийския университет

Библиотечно-информационният център по британистика и американистика към Катедра „Англицистика и американистика“ на Факултета по класически и нови филологии получи ценно дарение от дългогодишния ръководител на Катедра „Англицистика и американистика“ проф. дфн Александър Шурбанов. Новата книжна колекция "Шекспир и литературата на английския Ренесанс“ включва над 1000 тома, сред които преобладават изследвания върху Шекспир и английския Ренесанс, както и оригинални текстове от епохата.

Дарението на проф. Шурбанов е изключително ценна придобивка за студентите и преподавателите от катедрата и Софийския университет, както и за всички читатели с литературни и литературно-исторически интереси.

Новата колекция бе представена на специално събитие в Библиотечно-информационния център по британистика и американистика. То бе открито от проф. дфн Евгения Панчева, ръководител на Катедра „Англицистика и американистика“, която приветства присъстващите преподаватели, приятели на катедрата и гости и заяви, че поводът за срещата им е свързан с най-красивия от даровете - дарът на книгата. „Разбира се, проф. Шурбанов е дарил не една или две книги на българската култура като текстове. Всички познаваме неговите блестящи преводи, неговите научни изследвания. Днес катедрата получава и материален дар – 1076 тома специализирана литература. Това е цяла отделна библиотека.

1

Проф. Панчева изрази задоволството си, че книгите, дарени от проф. Шурбанов, са подредени в специално обособено пространство – в Шекспировия център, намиращ се в Библиотечно-информационния център по британистика и американистика.

Ръководителят на Катедра „Американистика и англицистика“ допълни, че сред книгите от проф. Шурбанов има изследвания върху Ренесанса, оригинални текстове, текстове върху литературна теория. Акцентът е върху шекспировите и ренесансовите изследвания. По думите й, дарът е още по-ценен, защото това е личният подбор на проф. Шурбанов. Тази колекция от книги отразява неговия вкус, научните му предпочитания, собствените му научни търсения.

7

Проф. Панчева припомни, че проф. Шурбанов е бил дългогодишен ръководител на катедрата, както и че той е основният инициатор за създаването на Библиотечно-информационния център по британистика и американистика през 1991 година с подкрепата на Британския съвет и посолството на САЩ в България. Той е съдействал и за обогатяването й с книги и колекции на именити учени.

6

Главният библиотекар на Библиотечно-информационния център по британистика и американистика Катя Живкова изрази дълбоката си благодарност за дарението. Тя благодари и на Фондация "Университетска англицистика и американистика", подпомогнала центъра с обзавеждането на специалната стая, в която се съхраняват книгите на проф. Шурбанов.

8

Проф. Александър Шурбанов изрази благодарността си за оказаното внимание и за присъствието на толкова много хора на събитието. Той заяви, че с радост дарява книгите си на катедрата, в която е работил повече от 40 години, на библиотеката, която е изключително близка до сърцето му. „Тази библиотека е нещото, което ми се струва, съм успял със съдействието на колеги и приятели, да създам и което вярвам, няма да се разруши. Защото много други неща се разрушават, изчезват, забравят се, но тази библиотека е нещо материално, освен че е духовен център. Тя е в сърцето на Университета.“, допълни още проф. Шурбанов.

4

Той се върна в спомените си и разказа за пътя, по който е преминал, за да създаде библиотечния център, за намирането на помощ, книги, както и на помещение. С благодарност припомни и имената на много хора от катедрата, които са отдали сили и енергия, за да бъде изградена библиотеката.

Проф. Шурбанов пожела на всички да бъдат здрави и да не спират да четат.

11

В края на празничното събитие проф. Евгения Панчева връчи на проф. Шурбанов Свидетелство за дарение от името на ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков.

12
10
2