Начало / Новини / Новини и събития / Проф. Георги Близнашки бе удостоен с Ордена на Исабел Католическа на Кралство Испания

   
Проф. Георги Близнашки бе удостоен с Ордена на Исабел Католическа на Кралство Испания

На 10 декември 2018 г. проф. Георги Близнашки, преподавател по конституционно право в Юридическия факултет на Софийския университет и служебен премиер за периода август-ноември 2014 г., бе удостоен с Ордена на Исабел Католическа на Кралство Испания.

Проф. Георги Близнашки бе отличен заради неговата твърда подкрепа за позицията на испанското правителство и централната власт при кризата в Каталуня.

На 4 декември в Софийския университет беше отбелязана 40-годишнината от приемането на Конституцията на Кралство Испания с издаване на книга с Конституцията с уводна студия от проф. Близнашки.

13

Oрденът на Исабел Католическа е учреден от Крал Фернандо VІІ (1784-1833) на 14 март 1815 год. Първоначалното му название е бил Кралски американски орден на Исабел Католическа в памет на кралицата, на чиято политика и подкрепа се дължи откриването на Америка и като награда за доказаната лоялност и заслуги за благоденствието на тези територии.

Орденът се присъжда като награда за изключителни действия от граждански характер, извършени от испански или чуждестранни граждани в полза на нацията или които представляват значителен принос към връзките на приятелство и сътрудничество на испанската нация с останалата международна общност.

111