Начало / Новини / Новини и събития / Представяне на сборник, посветен на мисионерското и просветителско дело на светите братя Кирил и Методий и св. Климент Охридски

   
Представяне на сборник, посветен на мисионерското и просветителско дело на светите братя Кирил и Методий и св. Климент Охридски

В залата на Етнографския музей при Института за етнология и фолклористика към БАН се състоя официалното представяне на сборника „Благовестие и мисия. Мисионерско и просветителско дело на светите братя Кирил и Методий и свети Климент Охридски“.

Събитието е част от програмата на Майските дни на културата на Софийския университет и се организира от Богословския факултет на Алма матер, в сътрудничество с Кирило-Методиевския научен център към БАН и Института за етнология и фолклористика към БАН.

Изданието бе представено от неговия главен редактор и съставител доц. д-р дякон Иван Иванов (Кюмурджийски), редакторите и участващите със свои статии изследователи. Премиерата бе уважена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, от декана на Богословския факултет проф. д-р Александър Омарчевски, както и от редица изследователи в областта, от преподаватели, докторанти и студенти от Богословския факултет и от БАН.

1-a

Софийският свещенически хор с диригент д-р свещ. Кирил Попов бе поканен да изпълни средновековни старобългарски песнопения.

Посредством сборника, редакторите и авторите си поставят за цел популяризирането на дейността на светите братя Кирил и Методий и на техния ученик св. Климент Охридски, която се изпълнява в контекста на православната богословска традиция в съчетание с научно-изследователските принципи на съвременната наука. Това проучване насочва погледа на съвременните изследователи и интерпретатори на делото на Светите братя Кирил и Методий към едно ново за науката екзегетично тълкувание, което може да разгадае „тайната“ на апостолската мисия на братята Просветители и техните ученици. Това предизвикателство открива плодотворни перспективи както за богословието, така и за съвременната хуманитарна наука.

4-а

Сборникът се реализира в рамките на два научно-изследователски проекта към Фонд „Научни изследвания“ към Софийският университет. Основни участници в него са преподавателите и студентите от Богословския факултет на Софийския университет, обединени от общественополезната мисия за иницииране и осъществяване на обществен научен и културен форум по повод честванията, посветени на просветителската мисия и дейността на светите равноапостолни Кирил и Методий и на св. Климент Охридски.

2-a
Sbornik_KMK2018