Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2017 г. на специалност „Международни отношения“

   
Завърши випуск 2017 г. на специалност „Международни отношения“

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 82 бакалаври и магистри от специалност „Международни отношения“ на Юридическия факултет получиха своите дипломи за завършено висше образование. 29 от тях са с отличен успех.

Церемонията бе открита от декана на Юридическия факултет на Алма матер проф. д-р Сашо Пенов. Той поздрави абсолвентите за усърдието и постигнатите успехи, довели ги до този радостен за тях и за семействата им ден – дипломирането им. По думите му, през изминалите години студентите са натрупвали знания в областта на международните отношения и с всеки изминал ден са ставали все по-умни, тъй като следващият ден е ученик на предходния. Следването на максимата „Денят учи деня“ ги е довело до успешното придобиване на висше образование, като така са показали, че делата съответстват на думите им и че са постигнали мечтите си, постъпвайки в специалността.

33

Проф. Пенов припомни, че плодовете на науката са сладки, но корените й горчиви, но изрази и убедеността си, че абсолвентите ще си спомнят с усмивка за трудностите по време на следването си, както и че покрай изпитанията, които са преминали в Софийския университет, те са спечелили истински приятели.

Деканът изказа увереността си, че във всички абсолвенти е изградено високо самочувствие, необходимо за утвърждаването на България като член на международната общност и ще съхранят през целия си живот чувството за справедливост, развито сред академичната общност. Мисленето им вече ползва по-сложни категории - тези на международните отношения, и научни понятия. За учения и образован човек, да живее означава да мисли, допълни той.

2

Деканът изтъкна, че тази специалност е уникална поради доброто съчетание между преподаватели-юристи и преподаватели-историци от Историческия факултет, а студентите са имали възможността да придобият изключително солидна ерудиция, която ги отличава от останалите. От предоставената от институциите за акредитацията информация, е станало ясно, че възпитаниците на тази специалност имат много добра професионална реализация след дипломирането си – не само в Министерството на външните работи, но и в други държавни институции и частни фирми.

Проф. Пенов отбеляза, че за него като ръководител на Факултета, е истинска гордост, че специалност „Международни отношения“ се е утвърдила като едно от водещите направления в Университета, огромно значение за което имат обединените усилия на преподавателите от различни факултети и специалности.

4

В края на приветствието си проф. Сашо Пенов пожела на добър час, здраве и много житейски и професионални успехи.

Заместник-ректорът на Софийския университет доц. Георги Вълчев отбеляза, че за него е чест и удоволствие за поредна година да присъства на тези щастливи моменти на специалност „Международни отношения“. Той добави, че по време на обучението си абсолвентите са преминали през трудното овладяване на професионалните знания, срещали са редица трудности, но именно това е смисълът на истинския университет. Доц. Вълчев добави, че в умовете им ще останат спомените за много преподаватели и увери, че всеки един член на академичната колегия на Алма матер е тук, за да препредава познанието на младите умове на България.

6

Заместник-ректорът отбеляза, че поемайки дипломата си днес, абсолвентите не трябва да мислят, че трудностите са свършили. Тепърва пред тях предстои да се доказват като професионалисти, да растат в кариерата и изрази надеждата си Софийският университет да е подготвил в тях съзнанието, че трябва да продължават своето обучение през целия живот, ако искат професионално да вършат своята работа. Доц. Георги Вълчев изтъкна още, че този ден освен празник за тях е празник и за семействата им, защото без тяхната подкрепа трудно биха постигнали този успех.

Той призова абсолвентите да се отърсят от всеобщите заблуди, в които живеем днес – да ползват съвременните технологии, защото са полезни, но да не вярват във всичко това, което ни заобикаля като информационна и обществена среда. За да са истински професионалисти, да отворят сетивата си, защото само чрез тях могат да усетят пулса на днешния ден и на реалностите, които ни заобикалят.

8

Той ги насърчи да развиват умовете си, за да могат да ползват това, което усещат със сетивата си. А без развити умове няма да могат да се ориентират в променящия се свят.

„Не щадете сърцата си! Когато човек иска да бъде професионалист, да бъде полезен на себе си и семейството си, той трябва да отдава всичко от себе си, за да бъде на своето място ценен и уважаван“, отбеляза доц. Вълчев и призова младите си колеги в своя път напред да се възползват от това, че са част от една академична общност и да търсят помощ от нея в момент на трудности.

5

Той ги насърчи да помнят, че са посланици на България и на Софийския университет навсякъде по света, пожела на абсолвентите да бъдат здрави, да имат успешна кариера и много щастливи моменти в бъдеще и обяви випуск 2017 г. на специалност „Международни отношения“ за завършил.

Поздрав поднесе и абсолвентът Светлин Павлов, който благодари на всички присъстващи и отбеляза, че често най-ценните моменти в живота ни са онези, които ни карат да обърнем поглед назад, да отворим очи за всички онези стъпки, довели ни до тук. Той добави, че в повечето случаи пътешествието е по-ценно от крайната дестинация. По думите му, животът наистина е пътешествие, от онези дълги приключения, които ни събират всички заедно и които са различни за всеки от нас.

7

В приветствието си Светлин Павлов посочи, че образованието е пътят, който винаги си струва, независимо от това в коя посока ще се поеме. Той отбеляза още, че се е научил да цени времето като изключително ценен ресурс и подчерта, че образованието предоставя изключителен шанс времето да бъде оползотворено по добър начин.

Стъпили сме на раменете на гиганти, за да погледнем отвъд познатото“ – тази мисъл винаги ме е водела. Знанието не е просто любопитство, което ни кара да погледнем отвъд това, което виждаме. То има способност да промени света“, каза Светлин Павлов.

Абсолвентът отбеляза, че него може би най-важният факт е, че прекарваме живота си заедно като едно незабравимо пътешествие. И призова колегите си да не се страхуват да разкажат историята до край, като заяви, че не е важно колко дълга е една история, а колко добро е нейното съдържание. В края на приветствието си Светлин пожела на добър път.

9

Приветствие поднесе и Мария Василева, която отбеляза, че за нея най-ценното нещо от специалността „Международни отношения“ не е само академичното знание и чистото присъствие в Университета като институция, а това, че се е научила колко е важно в голямата картина да имаме предвид всички фактори, влияещи на една ситуация, на нас и на всички около нас.

Тя благодари на колегите си за прекараното време и разговорите и срещите с тях, които са я променили. Мария Василева призова колегите си да имат доверие най-вече на себе си, защото когато са си опора, тогава могат да направят всичко. Тя отбеляза, че простите уроци от живота всъщност се оказват най-трудните за научаване и добави, че през годините, прекарани в Университета, е осъзнала, че да има свободата да намери себе си, да претърпи провали, както и победи, всъщност е най-ценното нещо. „Пътят към себе си е всъщност пътят към всички“, каза в края на словото си Мария Василева и пожела на добър час и попътен вятър на своите колеги.

Празничният ден продължи с връчване на дипломите.

10
12
112
14