Начало / Новини / Новини и събития / Изложбата "Дни на университетската книга" беше открита в Университетската библиотека

   
Изложбата "Дни на университетската книга" беше открита в Университетската библиотека

Във фоайето на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ бе открита изложбата „Дни на университетската книга“. В експозицията са представени над 150 монографии, списания и годишници на Софийския университет. Експозицията може да бъде разгледана до 13 октомври 2017 г.

Директорът на Университетската библиотека доц. д-р Анна Ангелова приветства гостите и изрази задоволството си, че само ден след началото на учебната академична година в Алма матер се открива и първата изложба: „Тази изложба съвсем не е случайна. Тя по някакъв начин е знакова, тъй като представя последните трудове на университетски преподаватели, издадени от Университетското издателство „Св. Климент Охридски“.

1

По думите на доц. Ангелова, изложените монографии, списания и годишникът на Софийския университет отразяват целия спектър от универсума на Алма матер, всички факултети, всички научни области на Университета. Това е предизвикателство за всяко издателство, но колегите от Университетското издателство успяват да се справят и да представят подобаващо научната продукция на Софийския университет, добави тя.

1-1

Проф. Валери Стефанов, директор на Университетското издателство „Св. Климент Охридски“, подчерта, че подобна изложба означава, че университетската книга си има дом и това е Университетската библиотека. „Няма нищо по-естествено от връзката между едно Университетско издателство и една Университетска библиотека. Ако издателството прави книгите, библиотеката ги съхранява, прави ги достъпни за нейните читатели“, каза още проф. Стефанов и отбеляза, че е важно да бъде добре социализирана академичната книга.

2

По думите му, едно истинско университетско издателство може да бъде активен фактор в мениджмънта на идеите и книгите и това е техният стремеж – академичната книга да излезе навън на пазара, сред публичността и да намери своите читателите.

Тази изложба е част от това колективно усилие, надявам се, споделено в бъдеще, да направим живи книгите на университетските преподаватели, защото никой няма нужда от книги, които не се четат. Това означава, че академичната книга трябва да стане сериозен пазарен продукт“.

2-2

Проф. Валери Стефанов подчерта, че социализацията на университетската книга е огромно предизвикателство и изрази надеждата си с помощта на ръководството на Алма матер издателството не просто да оцелее, а да се развие като истинска академична институция.

Заместник-ректорът на Софийския университет доц. Георги Вълчев отбеляза, че подобен тип изложби са важни, защото показват колко сложен организъм е Университетът. Той подчерта, че тя не би била възможна, ако ги нямаше изследванията на преподавателите, които работят в отделните факултети. Експозицията е част от съвсем заслужената претенция на Софийския университет, че е най-големият изследователски университет в страната, изтъкна заместник-ректорът и изрази надеждата си тази традиция да продължи.

3

Доц. Вълчев отбеляза, че кризата на пазара на академичната литература е изключително тежка, но се надява с последователност, усилия и разумни политики в тази област кризата да бъде преодоляна. Доц. Георги Вълчев благодари на всички, работещи в Университетското издателство, както и на целия колектив на Университетска библиотека.

3-3