Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2015 г. на Факултета по химия и фармация на Софийския университет

   
Завърши випуск 2015 г. на Факултета по химия и фармация на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 100 бакалаври и магистри от Факултета по химия и фармация получиха своите дипломи за висше образование. 42-ма завършват с отличен успех, от които седем са пълни отличници.

Деканът на Факултета по химия и фармация на Софийския университет акад. Петър Кралчевски откри церемонията по тържественото връчване на дипломите на бакалаврите и магистрите от випуск 2015 на Факултета. По думите му, този ден е много вълнуващ, защото бележи краят на един етап от живота на абсолвентите - за много випускници завършването е начало на нов период, в който трябва да приложат знанията, натрупани във Факултета. За тях завършването е напускане на подредения и красив свят на науката и начало на тяхното движение по пътя на житейските реалности, който не винаги е гладък и лек, добави акад. Кралчевски. Той подчерта, че всички преподаватели във Факултета през годините са се постарали да въоръжат своите студенти със специализирани знания в много перспективната област на химическите науки, в която търсенето на специалисти нараства в световен мащаб.

1

Акад. Кралчевски обърна внимание на кариерния център на Факултета по химия и фармация, който дава полезна информация за възможностите за реализация по специалността. Той подчерта, че сериозно съдействие на центъра оказват вече завършили Факултета студенти, които са се реализирали във водещи фирми в областта на химията и фармацията. Акад. Кралчевски призова абсолвентите да не забравят своя факултет и да продължат да поддържат връзка с неговите преподаватели и студенти.

2-a

Заместник-ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Юрий Кучев поздрави абсолвентите, техните преподаватели и близки от името на ректорското ръководство на Университета: „Зад вас остават няколко безценни години от живота ви. Години на упорит труд и борба с трудностите, години на приятелство, на благородно съперничество, години на върховно напрежение, но и на върховно щастие и удовлетворение от постигнатото“. Доц. Кучев отбеляза, че нататък следва най-важното – себедоказването и завоюването на достойно място в живота. Той призова абсолвентите да превърнат трудностите в свои победи, а мечтите си - в реалност. „Успехът се крие в самите вас. Вие сте подготвени за това. Не спирайте да търсите и не преставайте да вярвате“, каза още зам.-ректорът.

Доц. Кучев пожела на всеки от абсолвентите да достигне своя връх, като подчерта, че не е важно той да е най-високият, но е важно да е желаният и най-вече да не е последният.

9

Заместник-ректорът напомни на абсолвентите да не забравят откъде са тръгнали и ги призова винаги, когато имат нужда, да се обръщат към своята Алма матер: „Не забравяйте нас, когато имате вашите професионални или чисто човешки несгоди. Ние, вашите преподаватели, сме тук. И винаги сме готови да ви помогнем. Не забравяйте за нас и тогава, когато имате вашите радости и сполуки, когато имате своя апогей“.

Доц. Кучев пожела на завършващите да се доказват чрез делата си, независимо на какво поприще ще работят и творят и да се гордеят, че са възпитаници на Софийския университет и неговия Факултет по химия и фармация и обяви випуск 2015 г. за закрит.

3-a

Проф. дхн Ивелин Кулев, дългогодишен преподавател във Факултета по химия и фармация поздрави абсолвентите и припомни символиката на датата първи март и мартеницата.

Проф. Кулев изрази увереността си, че абсолвентите ще се справят с предизвикателствата в живота и посъветва най-младите си колеги да не обвиняват другите за трудните моменти в живота си: „В момента, в който хвърлите вината върху другиго, вие унищожавате собствената си решимост за промяна. Вярвайте в себе си. Уповавайте се на това, което можете, бъдете себе си. Не търсете победата на всяка цена. Защото не винаги цената оправдава средствата. Преследвайте мечтите си упорито и с достойнство, за да изпитате радостта от тази си победа“, каза още проф. Кулев и пожела на абсолвентите здраве и успехи във всичко, което искат да постигнат.

4

Приветствие от името на абсолвентите отправиха Добромир Калчевски – бакалавър в специалност „Химия“, Георги Стойчев, магистър в специалност „Изчислителна химия“, Николета Кирчева, магистър в специалност „Медицинска химия“.

Добромир Калчевски отбеляза, че незаменима част от постиженията им са били съучастие – на родители, учители на наука и приятели. „Волята ни бе необходима, за да успеем. Необходимост на свободната ни воля е потенциал, който не се изчерпва с реализацията си. В противен случай всичко би било предначертано. Този потенциал се нарича знание. Колкото повече го реализираме, толкова повече натрупваме от него“, добави Калчевски.

Химията ни научи, че грешките, привидната случайност и късмет, комбинирани с интуиция имат значение за значимия подход, подчерта Калчевски и пожела на колегите си да продължат напред със заслужено самочувствие и удоволствие.

112

Георги Стойчев благодари на своите преподаватели, състуденти и близки и представи на колегите си два алтернативни подхода към щастие – „живей за момента” и „американската мечта”. Според него е важно да не предначертаваме бъдещето си, а да оставяме животът да ни предлага нови възможности. В контраст на първият модел е т. нар. „американска мечта” – да бъдеш предпазлив и да мислиш за бъдещето също има своите ползи, каза Георги Стойчев и добави, че е много рисковано на ранна възраст да определиш съдбата си до дълбока старост. „Правете планове, но не прекалено далечни. Мислете за бъдещето си, но не го предначертавайте. Захващайте се с много хобита, но се старайте във всяко. Грижете се за здравето си, но не се вманиачавайте. Отдавайте се на удоволствия – но умерени. Търсете баланса. Бъдете щастливи”, призова колегите си Георги Стойчев.

6

Николета Кирчева благодари на преподавателите, родителите, но и на самите студенти, които са положили немалко усилия да научат толкова много нови и интересни неща: „Нека те да ни дадат по-добър старт в живота, да ни помогнат да се реализираме в желаната от нас посока, и да постигнем всички свои желания.”, отбеляза тя. Според нея студентските години не са най-хубавите в живота на човека, а само дават началото на най-доброто, което тепърва предстои на всички тях.

7
8