Начало / Новини / Новини и събития / Future Lab във Факултета по педагогика с Титус Мьоленбек

   
Future Lab във Факултета по педагогика с Титус Мьоленбек

На 21 и 22 февруари 2023 г. във Факултета по педагогика се проведе обучение на тема: “Модерация на семинари по методиката “Работилница на бъдещето” (Zukunftwerkstatt или Future Labs)” с гост-лектор и модератор - Титус Мьоленбек, дългогодишен завеждащ направление “Образование за възрастни” и и.д. директор на Академията за гражданско образование при Диоцеза на Майнц.

В края на ноември миналата година по инициатива на Катедра “История на педагогиката и управление на образованието” на факултета в първата част на обучението, проведено в хибридна форма, се включиха студенти от специалност “Неформално образование”, а в настоящото издание - и преподаватели от факултета, както и гости от in.service и ФССБ. В двудневния семинар участниците се обединиха около проблема с бездомните кучета и котки в София и проиграха трите фази на “Работилница на бъдещето”, получавайки допълнителни познания за методическите особености за модерацията, примерни интерпретации на груповите техники и принципите на приложение. Обучаемите получиха сертификат и/или препоръка.

1-5

Положителният отзвук и обратна връзка предполага обединяването на повече преподаватели около развитие на формата “Ателиета по групови методи и техники за креативно вземане на решения”.

1-1

Методиката “Работилница на бъдещето” (Zukunftwerkstatt) е особено подходяща за гражданско участие и включване, за малки общности и професионални екипи, които могат да адресират конкретен проблем и да създадат споделена визия за промяна, както и да очертаят план за конкретни действия в тази посока. Силната страна на метода е в създаването на атмосфера на групова креативност, която може да доведе до иновации и социално въздействие. Повече за процеса тук .

1-2

Събитието е проведено с финансовата и логистична подкрепа на Лабораторията за социални иновации при Федерацията на социалните сдружения в България.

1-4
1-3
1-6