Начало / Новини / Новини и събития / In memoriam

   
In memoriam

На 13 март 2024 г. пред Господа се представи предстоятелят на родната ни църква Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит.

Академичната колегия на Софийския университет загуби един мъдър и много смирен човек. Патриарх Неофит ще остави неизличима диря в академичния живот. Той беше човек, отворен към знанието, към това да намерим мястото на религията в съвременния свят, който до голяма степен е загърбил традиционните ценности. Беше отворен към новостите в науката, той беше прекрасен мост, пример как религиозното опознаване на света може да се впише в съвременните тенденции на търсене на познанието.

1

Негово Светейшество бе наш учител, колега, приятел и голям доброжелател. Той бе част от академичното общество на Богословския факултет (Духовна академия). В далечната 1973 г. е назначен за преподавател по източно църковно пеене и диригент на студентския хор при Духовната академия. Четири години по-късно става старши преподавател по източно църковно пеене и богослужебна практика. На 1 декември 1989 г. епископ Неофит е избран за ректор на Духовната академия, а след възстановяването на академията като Богословски факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (26 юли 1991 г.) е избран за негов пръв декан. През 2008 г. е удостоен с почетното званието „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет за цялостен принос в развитието на духовността в университета.

Кончината му е голяма загуба за Богословския факултет и за Софийския университет.

Молитвено се сбогуваме в навечерието на всеобщото опрощение:

Простете Светейши Владико! Вечна и светла ще пазим паметта Ви!

От опечалената академичната колегия на Софийския университет „Св. Климент Охридски”