Начало / Новини / Новини и събития / Президентът Румен Радев удостои проф. д-р Петър Делев с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ огърлие

   
Президентът Румен Радев удостои проф. д-р Петър Делев с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ огърлие

На 9 март 2023 г. на тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев удостои с висши държавни награди изтъкнати български учени, сред които и проф. д-р Петър Делев, който бе удостоен с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ огърлие за заслуги в областта на античната история и тракологията.

Проф. д-р Петър Делев е сред открояващите се учени в България в областта на античната история и тракология за последните 30 години. Неговата научна кариера преминава в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където през 1977 г. завършва специалност „История“ с профил „Археология“.

1-4H4A7426_1

От 1979 г. започва работа като асистент по стара история в Историческия факултет на Софийски университет и има възможността да работи с такива изявени специалисти и личности като проф. Христо Данов, проф. Велизар Велков, проф. Александър Фол, проф. Маргарита Тачева. Работата в тази ерудирана академична среда допринася за формирането му като специалист, но и за факта, че проф. Делев се превръща в свързващото звено между поколенията български учени-античници. Надграждайки знанието, той предава на новите студенти и бъдещи свои колеги научната етика и ценности, както и присъщото уважение в колегиалното общуване, обективността към изворите, критичността към научните хипотези, интелигентното чувство за хумор.

Автор е на над 140 научни труда, сред които пет монографии и сборници под негово съставителство. Участвал е в разработването и написването на над десет учебника, учебни пособия и христоматии за ученици и студенти. Под неговото научно ръководство през годините успешно защитават редица студенти и докторанти.

Проф. Петър Делев е международно признат авторитет в областта на античната история и тракология по проблемите на археология и история на І хил. пр. Хр. в древна Тракия. Името му е трайно свързано с археологическите проучвания на емблематични селищни обекти в Тракия като Сборяново, Кабиле, Копривлен, теренните експедиции в Странджа-Сакар през 80-те години на ХХ в., проучванията на гробницата при Малко Търново, долмените при Хлябово, могилните некрополи при с. Исперихово (Пазарджишко) и Симеоновград и много други.

1-N97A6003

Проф. д-р Петър Делев работи в международния екип по създаването на изключително авторитетното 8-томно издание LIMC (Lexicon Iconographicum Mythologiae Classicae); член е на редакционната колегия на списанието „Жива антика“ (Скопjе); редактор на поредицата Jubilaeus. Куратор е на изложбата "Тракийски съкровища от България" в Япония (2008). Има многобройни участия в национални и международни научни конференции, включително като председател на организационния комитет на XIII конгрес по тракология (Казанлък, 2017).

От 90-те години на ХХ в. до днес той заема позиции в редица академични органи на управление: ръководител на Катедрата по стара история, тракология и средновековна история към Историческия факултет (2007-2015 г.); заместник-декан (1995-1999) и декан (1999-2003) на Историческия факултет; заместник-председател (2007-2011) и председател (2011-2015) на Общото събрание на Софийския университет; дългогодишен член на Факултетния съвет на Исторически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски” (до 2018 г.).

За приносите си в науката и дългогодишната си преподавателска дейност през 2016 г. проф. д-р Петър Делев е удостоен с почетен знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със синя лента.

Снимки: Прессекретариат на президента на Република България