Начало / Новини / Новини и събития / Магистрите от випуск 2021 на Стопанския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование

   
Магистрите от випуск 2021 на Стопанския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование

На церемония, която се състоя в Аулата, 225 магистри получиха дипломите си за завършено висше образование. 26 дипломанти завършват с успех над 5.85, трима чуждестранни студенти са с успех над 5.80. Пълните отличници на випуска са шестима.

Заместник-деканът на Стопанския факултет „Партньорства с бизнеса и общност на завършилите студенти“ и ръководител на Кариерния център на факултета доц. д-р Боряна Богданова бе водеща на празничното събитие и поздрави всички присъстващи на най-големия празник на факултета.

2-2

Деканът на Стопанския факултет доц. Атанас Георгиев поздрави присъстващите в Аулата в този празничен ден. По думите му това е успешен завършек, но и ново начало за всеки от тях. Тези събития ни напомнят човешкия стремеж към знание, съзидание и положителна промяна в нашето общество, отбеляза доц. Георгиев и изрази радостта си да ги види помъдрели и пораснали, изпълнени с нови стремежи. Той говори за предизвикателствата през последните години, предизвикани от ковид пандемията и посочи, че мисията на Стопанският факултет е да интегрира студентите в общността на факултета и университета.

6-6

Той призова абсолвентите да се гордеят с постиженията си, да бъдат посланици на Стопанския факултет в български и международни компании и университети, да покажат на всички, че споделените ценности и моралът на всеки студент на Софийския университет е една от най-значимите им придобивки. Доц. Георгиев благодари на младите си колеги, че са избрали този факултет и университет, че са били активни през периода на обучението си. Насърчи ги да мислят за добруването на всички около тях, да са любознателни, да предадат това на своите близки и приятели. „Тази любознателност ще бъде и вашето основно конкурентно предимство. Тя може да бъде и съществена част от приноса ви към обществото“, посочи още доц. Георгиев. Той благодари и на преподавателите за всичко, което са предали и научили студентите си и изрази надеждата си да запазят връзката помежду си. Деканът благодари още на администрацията на факултета и на партньорите от бизнеса.

8-8

В заключение доц. Георгиев насърчи абсолвентите да се включат активно в Алумни клуба на Стопанския факултет, а след време да се върнат като професионалисти, за да споделят своите знания с тези, които идват след тях, да продължат да бъдат инициатори на положителна промяна в университета, факултета и обществото. Деканът пожела на най-младите си колеги на добър час, да бъдат здрави и успех във всичките им начинания.

9-9

От името на ректорското ръководство поздрав поднесе заместник-ректорът на Софийския университет доц. д-р Анета Антонова. Тя заяви, че й е изключително приятно да присъства на празника и да види отново пълна най-красивата зала в нашата Алма матер. „Днес е денят, в който вие приключвате един важен етап от житейския си път – денят, в който ще получите вашите дипломи. Бих искала да ви поздравя за избора, който направихте преди няколко години, стъпвайки в аудиториите на Университета. Отправям поздрав към вашите родители и близки, които днес се гордеят с вас и им благодаря за подкрепата, която са ви оказвали през изминалите години. Поздравявам и вашите преподаватели, за които е радост, и малко тъга, да изпратят своите студенти“, каза доц. Антонова.

4-4

Заместник-ректорът се обърна към абсолвентите и ги поздрави усилията, за работата, за дните и нощите на четене, мислене, решаване на сложни казуси, и изрази увереността си, че този труд, тези безсънни нощи и трудни сесии са ги изградили като силни личности, дали са основата да бъдат отлични специалисти и са запалили в тях желанието да търсят още и още познание, макар вече и извън аудиториите.

3-3

Доц. Антонова изрази увереността си, че времето, което са прекарали в Софийския университет, за всички тях ще бъде паметно и е създало увереност в силите им, че оттук нататък, където и да бъдат, са подготвени за предизвикателствата, които нашето време и тяхната професия ще изправят пред тях.

Заместник-ректорът призова дипломантите да не забравят, че завинаги остават част от общността на завършилите Софийския университет и че вратите му винаги ще бъдат отворени за тях. „Не забравяйте своите преподаватели, своя факултет и своята Алма матер. Тук вие открихте не само познанието, но и силни приятелства, които често продължават дълги години, намерихте ръце, които ще ви подкрепят, когато имате нужда от помощ. Намерихте увереността, че и вие можете да бъдете опора за някого. Гордейте се, че сте възпитаници на Стопанския факултет и не се откъсвайте от него“.

5-5

Накрая доц. Антонова призова абсолвентите да не се страхуват да бъдат смели и им пожела да имате успешен професионален път и много лично щастие и сполуки и обяви випуск 2021 г. на Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за завършил.

Стопанският факултет винаги се е гордял с партньорствата с бизнеса, които има. Към настоящия момент над 150 международни мултинационални и национални лидери, малки и средни предприятия, стартиращи компании са негови партньори. Затова по традиция абсолвентите бяха поздравени от представители на бизнеса.

10-10

Дамян Илиев, мениджър „Финанси“ в Experian Bulgaria, благодари за поканата да присъства поради две причини. Първо, защото Софийският университет и Стопанският факултет работят активно за осъществяване на връзката между академичното образование и бизнеса, на второ място, защото абсолвентите са хората, от които зависи бъдещето на децата му и това е чудесна възможност за него да ги посъветва така, че да е сигурен, че децата му ще имат хубаво бъдеще.

7-7

Дамян Илиев изтъкна, че каквото и да правят не трябва да забравят три неща. Първо откъде са тръгнали и кой им е помогнал – техните родители и преподавателите им в Софийския университет. На второ място – да предизвикват всичко и всекиго – хора, процеси, всичко, с което се сблъскат. В заключение – да не се опитват да стигнат върха, а да се опитат да постигнат това, което е над върха, защото това е прогресът и така нашето бъдеще може да е прекрасно.

11-11

Костадин Панайотов, ръководител отдел „Дигитализация и транзакционен бизнес“, Дирекция "Маркетинг и Бизнес развитие за МСП и Корпоративен сегмент" в ОББ, също отправи своя поздрав към абсолвентите. Той заяви, че не е измислен алгоритъм, който да им даде отговор на въпросите какво да правя след своето дипломиране, как да бъда успешен и какво е да бъда успешен. „Ако трябва днес да кажа трите основни качества, върху които вие трябва да работите, за да се приближите до отговорите на тези въпроси, бих казал следното – целеустременост, мултидисциплинарност и екипност“, каза Костадин Панайотов.

Той призова завършващите да предизвикват статуквото, да търсят новото, защото това е в основата на прогреса и в основата на развитието им. Да опровергават тези, които им казват, че „нещо не може да стане“, никога да не спират да вярват в себе си. Костадин Панайотов призова още дипломантите: да не спират да бъдат любознателни, да изследват нещата, които ги интересуват. „Бидейки мултидисциплинарни, ще бъдете по-креативни, по-адаптивни и по-щастливи“, каза още той и заяви, че ако искат да вървят бързо, да вървят сами. Но ако искат да стигнат далече, да вървят заедно. „Ценете и не забравяйте хората, които ще са с вас всеки ден, ще ви помагат да преодолявате заедно трудностите, и празнувайте заедно с тях вашите успехи“.

20

Накрая той призова един ден, когато вече са намерили отговора на въпросите, които днес стоят пред тях, да дойдат и да заемат мястото на своите преподаватели. „Защото за да бъде знанието сила, то трябва да бъде обогатявано и споделяно. От човек на човек. От вашите преподаватели към вас. От вас към вашите студенти.“, каза още Костадин Панайотов и пожела на абсолвентите успех и на добър час.

12-12

Натанаил Стефанов, зам.-председател на Управителния съвет на София Тех парк, посочи, че днес абсолвентите празнуват десетки часове и дни на упорита работа и се вълнува, защото преди девет години е бил на същото място и е страдал, че академичния му път е приключил, но по-късно станал хоноруван асистент и продължил да работи в и за Стопанския факултет. Той благодари на преподавателите за това, което са го научили, на колегите от администрацията, без които факултетът няма как да продължи напред. Натанаил Стефанов се обърна към абсолвентите и им пожела здраве и енергия и цитира Солженцин: „На щастието не вярвай, от беда се не бой“ – като ги призова да не преследват химери, да не се притесняват, а да поставят фокуса си върху ценности с дългосрочна и вечна стойност – семейство и приятелство. По думите му три неща ще им помагат най-много в живота – знанието, характера, правилният начин на мислене.

13-13

Докторант Лиляна Георгиева, председател на Алумни клуба на Стопанския факултет, се върна в спомените си към своите студентски години и изрази надеждата си тяхното следване също да е било приятно и ползотворно. Поздрави ги с успешното завършване на магистърската степен и ги призова да не се страхуват да търсят своето призвание и да допускат грешки. Сигурна е, че ще могат да се справят с всичко в професионалния си път. Призова ги да се включат в сплотената общност от завършилите – Алумни клуба на Стопанския факултет и представи дейността му. В края на изказването си тя ги насърчи да бъдат онези хора способни да мислят трезво въпреки вълната от емоции, но и да не бъдат съдник на другите, да бъдат мотивацията на хората да не се отказват пред трудностите, да вярват в доброто и да се борят на негова страна.

14-14

В своя поздрав Теодор Димокенчев, представител на завършващите магистри, не скри вълнението си да говори пред аудиторията. Той благодари на целия екип на Стопанския факултет. Благодари на преподавателите си за споделените знания, за безкрайната отзивчивост. „Вие сте съвременни народни будители и благодарение на вас Софийският университет е най-престижното висше училище в България.“ Обръщайки се към колегите си, той им припомни за необичайните условия, в които са учили, но подчерта, че изминалите трудности вече са блед спомен. „Въпреки всичко ние успяхме да се сплотим, да търсим заедно учебни материали, да се готвим заедно за изпити и да споделяме целия процес на обучението“, каза още Теодор и изрази благодарността си, че е имал възможността да общува с тях.

23

Накрая той заяви, че с придобитите знания и със създадените приятелства във факултета те са способни да надвият изпитанията на нашето време. „Всеки бизнес, който основем, всяка иновация, която донесем в работата си, всяка книга, която напишем, всеки човек, на когото помогнем, ни водят към едно по-добро бъдеще. Колеги, това е вашият момент. Заслужихте го. Бъдете горди с постиженията си! Нека вярваме в себе си, както нашите преподаватели вярваха в нас“, каза накрая Теодор и пожела успех и до нови срещи.

15-15

Празничният ден продължи с връчване на дипломите.

Стопанският факултет благодари на студентите Борис Крунев (жезълоносец), Благовеста Петрова и Йордан Маринов, които съдействаха по време на церемонията.

По-рано през деня се проведе церемония по връчване на дипломите на бакалаврите випуск 2021 на Стопанския факултет .

16-1
18-1