Начало / Новини / Новини и събития / Бакалаврите от випуск 2021 на Стопанския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование

   
Бакалаврите от випуск 2021 на Стопанския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет 108 бакалаври от Стопанския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. Трима дипломанти са с успех над 5.50.

Церемонията бе открита от доц. д-р Боряна Богданова, заместник-декан „Партньорства с бизнеса и общност на завършилите студенти“ и ръководител на Кариерния център на факултета. Тя поздрави най-младите си колеги и техните близки и гости с „Добре дошли!“ на най-големия празник на Стопанския факултет.

1

Деканът на Стопанския факултет доц. Атанас Георгиев отбеляза, че дипломирането на всеки випуск е празник за академичната общност, той е естествен завършек на учебния процес, както и ново начало за всеки от техните абсолвенти. Той изказа радостта си от това, че тази година, в навечерието на най-светлия български празник, 24-ти май, имат възможността да се съберат на живо и да отбележат заедно този тържествен момент. По думите му: „В смутните времена, в които живеем, всяка позитивна искрица от светли събития като днешното е изключително важна, за да ни напомни, че независимо от случващото се около нас, независимо от трудностите, с които се сблъскваме, най-човешкият стремеж е към знание, към самоусъвършенстване, към съзидание и в крайна сметка към положителна промяна в нашето общество“.

5

Доц. Атанас Георгиев подчерта важността мястото, където се намират – в Аула Магна – най-представителната и изпълнена със символика зала в университета, което е и мястото, където официално е започнал студентският път на абсолвентите при откриването на академичната година. По думите му по-късно те ще бъдат отново тук, но пораснали, помъдрели, с нови идеи и знания, със споделени ценности и енергия за нови постижения.

13

Деканът на Стопанския факултет отбеляза, че денят е особено празничен и заради това, че след дълга пауза с някои от абсолвентите се виждат за първи път. По думите му здравната криза им е отнела много възможности да изпълнят с повече съдържание своето студентство – лекции, дискусии в зала, формални и неформални срещи и извънкласни дейности. Макар и да не са част от учебния им план, според доц. Георгиев те са част от есенцията на пребиваването им в университета и са важни, защото по този начин може да се предаде опит и да се споделят ценности.

3

Той поздрави всички абсолвенти и ги призова да бъдат горди от постиженията си. Доц. Георгиев също така им припомни, че те завършват Стопанския факултет, най-престижния икономически факултет в страната, част от най-утвърденото висше училище и че са част от най-влиятелната социална мрежа в България. Деканът изрази благодарността си към абсолвентите, че са избрали този факултет и за активността им. Той им пожела да останат все така активни, любознателни и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Също така изрази признателността си и към преподавателите във факултета за енергията и предадените ценности, както и на партньорите на факултета. Доц. Атанас Георгиев завърши речта си с пожелания за здраве, щастие и успех.

12

Заместник-ректорът на Софийския университет доц. д-р Георги Вълчев поздрави абсолвентите и посочи, че в този ден всеки от младите колеги ще е щастлив, че е оставил трудностите зад гърба си: „Това е добра новина, но другата новина също е добра. Всъщност си дайте сметка, че оттук насетне започва истинският ви път и всеки тръгва по пътя на знанието“. Доц. Вълчев отбеляза, че последните години с ограниченията, наложени от пандемията, са видели колко много липсва човешката комуникация и ги призова да мечтаят смело и да сбъдват целите си. По думите му те живеят в едно трудно време и непрекъснато общият климат се опитва да им внуши, че трябва да са успешни и то бързо, да заемат важни позиции и да имат високи заплати. „Повярвайте ми, всичко това ще дойде с времето“, каза доц. Вълчев и ги призова първо да имат критично мислене към представата за света, който им се предлага отвън и да създадат своя представа за света, отваряйки сетивата си. Той насърчи младите си колеги да не жалят сърцата си в работата, за да бъдат успешни и да вървят напред. Според него по този начин се създава собствен авторитет, защитава се професионална квалификация и всеки ще намери достойната си позиция.

4

Доц. Вълчев подчерта, че страната ни има нужда от млади умове, от много млади сили и хора, които дръзват да преследват това, което искат да бъде техният бъдещ свят. Заместник-ректорът ги призова винаги да намират сили да се изправят след трудностите, да потърсят или да предложат помощ на друг, защото само така можем да продължим като общество. Призова ги да се борят за знанието неотклонно, неотстъпно, последователно и с вяра. Да бъдат дръзки, смели, истински посланици на това, което са научили и което ще трупат в себе си в годините напред.

Доц. Вълчев поздрави абсолвентите с положените усилия, поздрави семействата им, които винаги са ги подкрепяли, и ги насърчи да не пропускат младостта си, да създадат свои семейства и да продължат естествения ход на живота. „Бъдете живи и здрави, на добър час и дано късметът да е с вас!“, каза доц. Вълчев и обяви випуск 2021 г. на Стопанския факултет за завършил.

11

Стопанският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ изключително много се гордее с партньорствата с големи корпорации, бизнес лидери, малки и средни предприятия, стартиращи компании. Доц. Богданова със задоволство заяви, че факултетът предлага на своите студенти огромно многообразие от кариерни пътеки. Затова по традиция абсолвентите бяха поздравени и от представители на бизнеса. „Днешните специални гости на церемонията са бизнес лидери, които са допринесли изключително много за развитието на Стопанския факултет“, каза доц. Богданова и покани на сцената Дамян Илиев, мениджър „Финанси“ в Experian Bulgaria.

15

В своето приветствие Дамян Илиев акцентира върху стъпалата, които всеки от дипломантите е изкачил и върху трите основни стълба – семейството, преподавателите и самите абсолвенти. Обръщайки се към родителите и близките на дипломантите, Дамян Илиев заяви, че щом виждат своето дете тук, в Аулата, значи те са успели като родители. Поздрави и преподавателите за тяхното раздаване, преподавайки знанията си на своите студенти. На завършващите студенти Илиев пожела да не търсят непременно върха – там някой вече е бил, а да бъдат по-добри от най-добрите.

17

Велин Филипов, управител на „Филипов и партньори“, също отправи поздрав към абсолвентите. Той заяви, че за него е чест и привилегия да ги поздрави с успешното дипломиране в първия етап от висшето им образование в едно от най-престижните висши училища в страната – Стопанския факултет на Софийския университет.

„Икономическата наука, на която сте посветили вашия професионален път е безценна. Но без практическите ѝ проявления и форми, тя би била безполезна. Ключът е в симбиозата и баланса между науката и практиката. Моля ви никога не го забравяйте“, каза Велин Филипов и допълни, че по време на лекциите си в магистърските програми си позволява да провокира колегите с един доста екзистенциален въпрос – с какво всъщност се конкурират на пазара на труда. Отговорът е лесен – със знания и умения. Те обаче не са даденост. Те се придобиват. Придобиват се с много труд, усилия, усърдие и лишения. Все трудни и неприятни неща.

6

Вие обаче имате уникалната възможност Стопанския факултет да Ви е осигурил чудесна среда за това и да ви е протегнал ръка. Факултетът предоставя възможности за досег и взаимодействие с практиката и бизнеса под редица форми, както и е привлякъл в магистърските си програми като преподаватели едни от най-изявените и доказани специалисти в практиката в своите области. И това го казвам напълно осъзнато и убедено – като преподавател и партньор на Стопанския факултет повече от пет години“ каза още Велин Филипов. Той подчерта, че от абсолвентите зависи как ще се възползват от този уникален шанс, който имат, с какви знания и умения ще излязат и с какво конкурентно предимство. Защото това е техният живот и техният професионален път и те ще решават как да ги изживеят. „Знаете максимата, че съдбата обича и помага на смелите и инициативните“, допълни Велин Филипов.

В словото си той отбеляза още, че дипломантите имат основания да се гордеят с постиженията си до тук, но да не забравят, че пред тях се откриват нови перспективи и професионални предизвикателства. Велин Филипов призова абсолвентите да се възползват от уникалните възможности и да приемат протегната ръка на Стопанския факултет – да се възползват от магистърските му програми, голяма част от които са международно акредитирани и признати.

„Борете се, бъдете упорити, професионално дръзновени, умерени мечтатели и оптимисти, носители на положителна енергия и най-вече почтени, стойности и морални хора и членове на обществото ни. За мен ще бъде чест и удоволствие да ви срещна в магистърските ни програми или в практиката. Бъдете здрави и никога не се отказвайте да преследвате мечтите си“, каза накрая Велин Филипов.

18

Доц. д-р Божидар Недев, зам.-председател на Сдружението на завършилите Стопанския факултет, също поздрави най-младите си колеги и им припомни, че са добре дошли в Алумни на факултета. Той разказа накратко за дейността Сдружението, за стипендиите, които отпуска и акцентира върху това, че мнозина от завършилите факултета специалисти работят в различни краища на света, но не късат връзката помежду си и с факултета. Накрая пожела на абсолвентите успехи, здраве и късмет.

19

От името на дипломантите поздрав поднесе Лидия Кабатлийска. Тя благодари на преподавателите си за наученото от тях, на администрацията от факултета за помощта, която им е оказвала. Накрая Лидия пожела успех на всички свои колеги.

20

Празничната церемония продължи с връчването на дипломите.

По-късно през деня се проведе церемония, на която магистрите от випуск 2021 на Стопанския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование.

21
22
23