Начало / Университетът / Факултети / Факултет по класически и нови филологии / Новини / Специалност "Африканистика" ви кани да участвате в нова онлайн инициатива

   

 

mali

Специалност "Африканистика" има удоволствието да ви покани да участвате в една нова онлайн инициатива.

На 19-ти март, започнахме серия онлайн семинари, посветени на Африка, с български и чужди гост лектори.

Всеки месец ще представяме различна страна на фокус или тема, която е значима за континента, като цяло.

mali2

 

Четвъртата ни поредна среща на 11-ти май е с фокус Нигерия, а гост е посланик Янко Йорданов.

В своята лекция "България-Нигерия: традиции и нови възможности" посланик Йорданов ще представи ключови моменти от развитието на българо-нигерийските отношения - установяването им през 1964 г., тяхното всестранно и активно развитие през годините и най-вече съвременния им етап на обещаващи перспективи и възможности.

Посланик Янко Йорданов е доктор по международно право и международни отношения от Юридическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“, където получава и своите бакалавърска и магистърска степени по международни отношения. От 2009 г. работи в системата на МВнР – в няколко дирекции в Централното управление („ООН и сътрудничество за развитие“, „Америка“ и др.), а зад граница в Постоянното представителство към ООН в Ню Йорк (2014-2018 г.) и като временно управляващ Посолството в Бразилия (2019 г.). От 20 март 2021 г. е извънреден и пълномощен посланик на Република България във Федерална република Нигерия."

Очакваме ви на 11-и май, от 11ч. в Zoom - https://us02web.zoom.us/j/88698080541?pwd=NktPMmNLMldrRGJkUDNrOVNCWUQwZz09 (Meeting ID: 886 9808 0541; Passcode: 980116)

 

 

 

През април бяха проведени две поредни невероятни срещи, с две дами, отличени специалисти и изследователи в своята област:

- Адейнка Акинсулур-Смит
- Фриедерике Бубензер

 

 

Гост: професор Адейнка Акинсулур-Смит

mail2

Професор Смит ще ни представи интересен казус от нейната практика в Сиера Леоне - "The Youth Readiness Intervention: A Collaborative Model for Building Mental Health Capacity in Post Conflict Settings" и ще ни разкаже за нейния личен опит и предизвикателсвата, с които се е сблъскала в работата си с младежи от Сиера Леоне, които принудително са участвали във военните конфликти там.

  • На 8-ми април 2021г.
Нейните корени са от Сиера Леоне, но е израснала и работи в Ню Йорк.Тя е професор в катедрата по психология в City College of New York and the Graduate Center (CUNY). От 1999г. работи с бежанци, с жертви на изтезание и насилие, и уязвими лица от цял свят, в най-голямата програма в Америка за жертви на изтезание и наисилие, в клиниката Bellevue, в Ню Йорк. Професор Смит е участвала в международни разследвания на правата на човека в Сиера Леоне, заедно с Мисията на ООН в Сиера Леоне, служила е в Международния наказателен съд, като експерт по посттравматичното стресово разстройство и престъпленията основани на пола. Участвала е в различни експертни групи, включително и в работната група на Американската психологическа асоциация за психологическия ефект на войната върху деца бежанци и техните семейства. Има многобройни научни публикации свързани с психичното здраве на мигранти, бежанци, обрязани жени, както и изследвания свързани с психологическите ефекти на войната върху деца и младежи.

 

 

 

Гост: Фриедерике Бубензер

mail3

Фриедерике Бубензер e изследовател и ръководител в програмата за Правосъдие и изграждане на мира, в Института за справедливост и помирение в Кейптаун, Южна Африка. В това си качество тя допринася за изграждането на процеси на изграждане на мир, социално сближаване и помирение с политиците и лидерите на гражданското общество в Южен Судан, Уганда, Зимбабве, Южна Африка и Кения.

 

  • На 13-ти април 2021г.
 

 

 

Нейната презентация е на тема "Justice and reconciliation in Africa: Reflections on opportunities and challenges from a South African practitioner".

 

 

 

 

  • Всички срещи с международни лектори са на английски език, без превод на български и ще продължат около час.
  • След презентацията, сме предвидили между 15 и 25 минути за въпроси и дискусия с лекторите.
  • За повече информация, може да пишете на deniza@uni-sofia.bg