Начало / Университетът / Факултети / Факултет по класически и нови филологии / Новини / Покана да участие в "Pаботилница за "Африкански танци и ритми"

   

Катедра Африканистика и Индо-тихоокеански изследвания има удоволствието да ви покани да участвате в работилница за "Африкански танци и ритми".

 

00671_n

Работилницата е част от проекта "Многоликото лице на Африка", финансиран от НИС към СУ "Свети Климент Охридски" .В работилницата ще бъдат представени два модула: африкански танц и африкански барабанни ритми и традиционни африкански инструменти.

В рамките на танцовия уъркшоп ще се запознаем с основни стъпки от сенегалския традиционен танц "Сабар". Ще изучаваме характерни начини на движение и техния произход, които ще кулминират в една импровизирана африканска танцова комбинация.Магията на африканските танци ще ни бъде представена от невероятната Петя Стойкова, която е световно признат танцьор и хореограф.

00672_n

Петя е стипендиант на ЮНЕСКО и Dance Web. Носител е на многобройни награди за хореография от национални конкурси по танци, както и на националната награда “Маргарита Арнаудова” и на престижната награда „Бург на годината“ 2016 г., за принос в развитието на културата и популяризирането на град Бургас. Връзката и с Африка започва по време на танцова резиденция в културното пространство Собо Баде, Тубаб Диалао, Сенегал през 2021 г., реализирана с подкрепата на ЮНЕСКО. Това артистично взаимодействие прераства в ежегоден фестивал “Дни на Африка в България /Бургас/” и в постоянна хореографска връзка с африканския танц. Петя е лауреат на множество награди за хореография за своите африкански танци. В работата си тя използва автентични движения, усвоени в самото сърце на Африка. През 2016 г. Петя е част от екипа на Елена Панайотова в проекта „Артисти за деца“ в Кисуму, Кения.

 

 

Работилница за африкански ритми

В работилницата по ритъм ще сътворим заедно едно пътешествие във вселената на традиционните ритми на Западна Африка. Ще разберем, кои са основните техники за свирене на джембе, ще надникнем в света на древни ритми и песни, ще се докоснем до философията на “грио” и традицията на характерната за Западна Африка “полиритмия”. Ритъмът позволява да опознаем себе си и останалите по-добре, да се забавляваме и творим заедно, да общуваме едновременно на общ барабанен език и да сътворим заедно „пулс“, който да ни води напред, независимо от това, с какво се занимаваме и откъде идваме.

_MRP9325

Човекът, който ще ни заведе на това музикално пътешествие е Деян Петров-Dizzy, който освен че е социален изследовател е и страстен изследовател на африканските ритми, и е сред музикантите, които популяризират традиционни африкански ритми, инструменти и барабанни кръгове в България. От 2016 г. развива своя работилница по Ритъм – Dizzy Grooves / Работилница по Ритъм, където дава възможност на хора с разнообразен опит и възраст да навлязат в световни ритъм традиции от най-различни култури и епохи.

 

 

 

 

  • КОГА: 30 Ноември 2023 г., от 15 до 17 ч.
  • КЪДЕ: Заповядайте в Студентски дом/Студентина на площад "Народно събрание" 10.
  • ВХОД: СВОБОДЕН
  • ЗАПИСВАНЕ:

Тъй като местата са ограничени, моля който има желание да се включи, да пише на deniza@uni-sofia.bg