Начало / Университетът / Факултети / Факултет по класически и нови филологии / Новини / Мулти култи колектив и Kатедра Африканистика и Индо-тихоокеански изследвания имат удоволствието да ви поканят да се присъедините ...

   

Африканско-карибският културен център, към катедра Африканистика и Индо-тихоокеански изследвания, в Софийски университет, в партньорство с Мулти Култи Колектив и студентите по медицина от Африканско-карибската общност (ACS) в Медицинския университет в София, имат удоволствието да ви поканят да се присъедините към едно вълнуващо събитие, което ще популяризира културата и кухнята на Нигерия!

 

През март имаме цяла група от гост-домакини от Нигерия, които ще ни представят културата на своята родина чрез вкусна храна, лекция и интересна дискусия!

Нашите гости, Андреа Огунтаде, Прешъс Тайо, Джоузеф Еигбефох, Яасмин Банколе и Симисола, са студенти по медицина в Медицинския университет в София (МУ-София) и членове на Асоциацията на африканско-карибското общество (ACS) в МУ-София.

 

Гостите-готвачи, ще ни покажат, как се приготвят едни от най-популярните и вкусни ястия от Нигерия. След като сготвим заедно, гостите - лектори ще ни “разходят” из древната и модерна история и култура на Нигерия, докато опитваме от техните вкусни “културни хапки”.

 

Всяка среща "Културни хапки" е разделена на две последователни сесии:

1) Ще започнем с готварска сесия с, които ще ни научат, как да приготвим 4 традиционни ястия от Нигерия (14:00-15:30, максимум 10 души). Ще има и вегетариански варианти.

 

2) След готвенето ви каним да се присъедините към нашата културна програма: дискусия и дегустация на храна (16:00 - 18:00, максимум 40 души).

Внимание: Ако искате да участвате е необходимо да пишете на deniza@uni-sofia.bg и да посочите, в кои сесии бихте искали да участвате.

Кога: 31 март 2024 г. (събота), 14:00 за готварската сесия и 16:00 за културното събитие

Къде: Salted Café Sofia, ул. Братя Миладинови 38, София

Събитието се провежда безплатно; регистрацията обаче е задължителна.Събитието ще се проведе на английски език.

Елате с нас. Научете културата. Опитайте храната. Станете част от това междукултурно събитие!

 

„Културни хапки“ е инициатива на катедра Африканистика и Африканско-карибския културен център в Софийски университет, която има за цел да представя, „хапки“ от кухнята, културата и историята на различни африкански и карибски страни, както на студентите, така и на широката българска публика. Чрез тези вълнуващи културни и кулинарни пътешествия искаме да популяризираме и отпразнуваме културното многообразие и да създаваме междукултурни връзки и приятелства.Събитието е част от и инициативата Мулти култи китчън, която насърчава двустранната интеграция и промотира многообразието чрез представяне на чужди култури и кухни от 2011 г. насам. Тя е отличена като “добра практика” на национално и европейско ниво, вкл. от Европейската комисия и Европейската културна фондация в Амстердам. От 2015 г. подобни местни събития се организират в цялата страна като социален франчайз.
     

Събитието се организира в рамките на проект Мигранти с таланти с подкрепата на Фонд Активни граждани България.