Начало / Университетът / Факултети / Факултет по класически и нови филологии / Новини / Едуард Олби във ФКНФ е факт...

   

Срещата между световноизвестния драматург Едуард Олби и студенти от ФКНФ е факт.

 

Видимо заинтересован от атмосферата на Алма матер, г-н Олби бързо успя да разчупи първоначалната дистанция между себе си и публиката и само след броени минути зарази аудиторията със своята непринуденост, изтънчен хумор и виталност. Сподели спомени от своята младост, припомни си минали и настоящи успехи, с типичната си усмивка омая присъстващите и ги направи съпричастни към своя уникален душевен мир.

81-годишният Едуард Олби е носител на три награди "Пулицър" и две "Тони", през 1997 година Бил Клинтън му връчи Националния медал за постижения в изкуството. Автор е на пиесите "Кой се страхува от Вирджиния Улф", "Деликатно равновесие”, "Козата, или коя е Силвия?" и др. Името на Едуард Олби най-често се свързва с театъра на абсурда от 50-те и 60-те години на 20-и век. Първата си пиеса "Случка в зоопарка" той пише на 30-годишна възраст, а днес, 50 години по-късно, той има зад гърба си над 30 пиеси, на някои от които е и режисьор. Преподавал е в университета в Хюстън и Ейли Тиатър. Сега оглавява фондацията "Едуард Олби", която подпомага писатели, артисти и композитори.

Едуард Олби се появява на американската театрална сцена в началото на радикалните 60-те със серия от новаторски, експериментални пиеси. Творчеството му, пряко повлияно от екзистенциализма на Бекет и лиризма на Чехов и Тенеси Уилямс, изследва тънките психологически граници между илюзия и реалност в стремежа си да разкрие истински човешкото зад маската на всекидневния живот, свързващия елемент между хората.

 

информация от: http://www.uni-sofia.bg/