Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2023 г. на специалност „Международни отношения“

   
Завърши випуск 2023 г. на специалност „Международни отношения“

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората на Софийския университет, 51 бакалаври и магистри от випуск 2023 г. на специалност „Международни отношения“ и 25 абсолвенти от магистърските програми „Международна сигурност“, „Международни бизнес отношения“ и „Защита на основните права“ на Юридическия факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. 15 от тях завършват с отличен успех.

Тържеството бе открито от декана на факултета проф. Даниел Вълчев, който посочи, че академичната общност винаги е била и вярва, че продължава да бъде, единство между преподаватели и студенти, споено както от стремежа да се пренесе през поколенията знанието за познатото, така и от любопитството и упоритостта да се проникне в непознатото. Тъкмо тази приемственост в отношението към знанието и научното любопитство стои в основата на онова, което наричаме академичен дух, посочи проф. Вълчев и изрази надеждата си, че въпреки цялата сложност и преходност на времето, в което живеем, този академичен дух продължава да бъде една от основните ценности на университетското образование.

1

По думите му светът се променя с неочаквано бързи темпове, а развитието на технологиите, възможностите за разпространение на информацията, изкуствения интелект и др. поставят огромен брой въпроси. Няма как да не видим, че светът днес е все по-взаимозависим отвсякога. „Кои са принципите и какви са пътищата за решаване на нарастващия брой локални и глобални предизвикателства са въпроси, на които много трудно може да бъде намерен еднозначен отговор. Но пък университетът е тъкмо мястото на свободно задаване на въпроси. Място, където отговорите не идват веднага, а са продукт на един грижлив мисловен процес“, подчерта проф. Вълчев.

9

Деканът се обърна към родителите на абсолвентите и посочи, че те имат пълното право да се гордеят с образованието на децата си, завършили факултет с над 130-годишна история, който продължава да е един от най-престижните не само в Софийския университет и не само в България. „Нека да са живи и здрави, да следват неотклонно мечтите си, да упражняват с достойнство своята професия и да имат силата и постоянството да направят света по-мирно и по-справедливо място от това, което ние с вас ще им оставим. Честито!“, каза в заключение проф. Даниел Вълчев.

10

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Соня Милева-Божанова поздрави присъстващите, поздрави абсолвентите с успеха им и постигнатата цел и подчерта, че от студенти те вече се причисляват към алумни общността. „Носете с гордост тази титла, защото да си възпитаник на Софийския университет е чест, признание и отговорност. Вие сте следващото поколение, които ще продължава традициите в духа на юридическото образование на Алма матер“, посочи проф. Милева. Тя посочи, че зад дипломите им стоят знания, умения и възможности, които ще им позволят да се справят с предизвикателствата на бъдещия им професионален живот.

16

Проф. Милева цитира думите на Нелсън Мандела: „Образованието е най-мощното оръжие, което можете да използвате, за да промените света“ и обръщайки се към абсолвентите, ги призова да променят света в едно по-добро и справедливо място за живот. С пожелания за здраве, професионални успехи и лично щастие проф. Милева обяви випуск 2023 г. за завършил.

2

Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения и дългогодишен дипломат, приветства абсолвентите и посочи, че за един дипломат е важно не само да говори добре. „Важно е да се слушаме и още по-важно е да се чуваме“, каза той и допълни, че днес диалогът е изчезнал или в най-добрия случай сме свидетели на паралелни монолози. В изказването си Любомир Кючуков посочи, че войните преди да станат факт са се случили в нашето съзнание: „Ние приехме войната като нормален, като легитимен инструмент за решаване на международни конфликт и след това самата война като факт се битовизира, за съжаление“.

18

По думите му като че ли всички ние в момента полагаме усилия по-скоро да се подготвяме за войни, отколкото да ги предотвратим. „Това, което на вас ви предстои, е да градите – нещо коренно различно от това, което се случва сега. Бъдете по-умни от нас. Това не е трудно. Тази задача изглежда на пръв поглед доста сложна и в същото време се свежда до няколко прости неща – да си говорим, да се слушаме, да чуваме какво се говори, да не се мразим без да се познаваме“, посочи Любомир Кючуков. По думите му именно дипломата им е онази твърда почва, върху която те могат да градят своето достойнство, самочувствие, професионализъм. „На вас разчитаме!“, каза в заключение г-н Кючуков.

20

По вече утвърдена традиция в Юридическия факултет церемонията продължи с академично слово. Тази година то бе на заместник-декана на Юридическия факултет проф. Мартин Белов. В изказването си той посочи, че на абсолвентите им предстои „отблъскване от пристана“ в едно бурно море, в което се наблюдава съчетание на преходи, кризи и хибридна световна война.

21

По думите му това е един свят, който не е сигурен, че прекрасен, но със сигурност е нов и всички ние трябва да бъдем подготвени за него. Според проф. Белов международните отношения са продукт на реална политика, на интереси, на груба сила, но са и поле на проекция на колективни несъзнателни и подсъзнателни такива. Така че съзнанието, с което ние влизаме в тази тежка турбулентна обстановка, има определящо значение, защото то ни определя – като хора, които се подчиняват и хора, които търсят истината, каза още проф. Белов. „Търсете пукнатините в реалността, защото през тях прониква светлината“, подчерта проф. Белов и пожела на младите си колеги да бъдат господари на своята съдба.

17

Празничният ден продължи с връчването на дипломите на завършилите.

28
24