Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2023 г. на Факултета по класически и нови филологии

   
Завърши випуск 2023 г. на Факултета по класически и нови филологии

239 бакалаври и магистри от випуск 2023 г. получиха дипломите си за завършено висше образование. С отличен успех завършват 97 абсолвенти, а пълните отличници са петима. Дипломите бяха връчени на две церемонии за отделните специалности.

Първи получиха дипломите си бакалаврите и магистрите от специалностите „Английска филология“, „Арабистика“, „Арменистика и кавказология“, „Африканистика“, „Индология“, „Испанска филология“, „Италианска филология“ и „Китаистика“.

1

Тържествената церемония се проведе в Аулата в Ректората на Софийския университет. Деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. д-р Гергана Петкова поздрави присъстващите абсолвенти, преподаватели, родители и гости в залата и им честити празника. Тя заяви, че няма съмнение, че завършването на академична степен е един от най-важните моменти в живота на човек. „Днес е вашият ден. Това е празник и за нас, вашите преподаватели. За администрацията, която бдеше над вас през всичките години. За вашите родители, близки и приятели“, каза проф. Петкова, обръщайки се към най-младите си колеги и им благодари, че днес са тук, в Аулата. По думите й присъствието им на церемонията означава, че са преминали през всички трудности и предизвикателства на обучението. „Благодарим ви, че бяхте упорити, трудолюбиви, целеустремени и любознателни – едни от най-важните качества за успешна професионална реализация“, каза още проф. Петкова.

5

Деканът изрази увереността си, че абсолвентите ще запазят и прекрасни спомени от студентския си живот в най-старото и най-голямото висше училище в България и национален лидер на филологическото образование у нас.

6

Днес приключвате един етап от живота и продължавате напред като истински граждани на света, които са попили мъдростта на световни култури и са я съчетали с българския възрожденски дух. Сигурно ще ви предстоят трудности, но бъдете сигурни, че ще се справите с тях. Защото днес сте тук.“, заяви деканът на Факултета по класически и нови филологии на завършващите и ги призова да градят мостове между България и света, да запазят приятелствата със състудентите и преподавателите си и да продължават все така успешно напред. „Честито завършване, скъпи колеги и попътен вятър в живота!“, пожела накрая проф. Гергана Петкова.

10

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. д-р Мадлен Данова също отправи поздрав към абсолвентите и техните преподаватели и близки. Тя отбеляза, че години наред студентите са чакали този ден – деня, в който ще се дипломират. „Благодарение на това, че не сте се отказали, че сте продължили упорито по пътя на знанието, сега днес сме тук, за да можем да отбележим този тържествен ден за всеки един от вас“, каза проф. Данова. Тя обърна внимание и на неизбежните трудности, които всеки среща по пътя си и призова абсолвентите си да са подготвени да продължат да вървят с устрем и с ентусиазъм да продължават напред. Проф. Данова призова никога да не губят ентусиазма си и да се гордеят, че са възпитаници на Софийския университет и на неговия Факултет по класически и нови филологии.

8

От името на ректора на Софийския университет и от свое име искам да ви пожелая да бъдете все така целеустремени, никога да не забравяте, че знанието е най-голямото оръжие“, каза проф. Данова и призова младите си колеги да не забравят и приятелството, което са създали тук, в сърцето на знанието. Тя изрази надеждата си никога да не скъсат връзката си с нашата Алма матер, сред тях да има и бъдещи преподаватели в Софийския университет. С пожелание „На добър час“ проф. Данова обяви випуск 2023 г. на Факултета по класически и нови филологии за завършил.

13

Мартин Вутов, заместник-председател на Факултетния студентски съвет, прочете приветствие от името на председателя на съвета Каролина Манукян. В него се посочва, че днес абсолвентите празнуват сладостта от първата изпитна сесия до държавния изпит, от първата безсънна нощ, гонейки сроковете, до най-сладкия сън след края на всяка една сесия, от първата курсова работа до първата публикация, от първия урок, който са научили в университета, до първия урок, който са предали като учители, от първата сродна душа, открита в университета, до все по-засилващото се усещане, че са поели по пътя към себе си: „В университета осъзнахме, че в пътя към себе си има много препъникамъчета и въпросителни. Може би затова най-добрият маршрут се оказа първо да се губим непрестанно в речници, в бележките под линия, във въпросите на изпита и в хвърчащите записки или може би в Ректората. Така се оказа, че да се изгубиш в безмерния свят на Факултета по класически и нови филологии за мнозина е точно най-добрият начин да стигнеш до себе си чрез любовта към онова, което ни съединява всички, а именно езиците“. В приветствието се посочва още, че факултетът е дом на онова слово, което ни позволява да прокарваме мостове между културите и хората.

11

В приветствието си Каролина Манукян се обръща и към преподавателите във факултета и им благодари за мъдростта, за приятелството, за това, че разсейват техните буреносни облаци на страх и самокритика, но поддържат в студентите си стремеж за качество и висок стандарт. В заключение тя пожелава на колегите си в бъдеще да култивират в себе си знание, будност, любов към науката и любов към езиците, да съхранят най-хубавите си спомени от престоя си в университета и гордо да се наричат алумни на Факултета по класически и нови филологии.

15

Присъстващите бяха поздравени и от Александър Петров от специалност „Китаистика“ – един от пълните отличници на випуска. Той благодари на преподавателите си за всичко, което е имал възможност да научи от тях, а на колегите си каза, че не е било лесно да стигнат до този празничен ден. Александър Петров посочи, че са срещнали трудности в обучението в своите специалности, припомни предизвикателствата на пандемията от COVID-19 и отбеляза, че някои колеги са прекъснали образованието си, други не са успели да отидат на обмен в чужбина, но въпреки това фактът, че всички присъстващи абсолвенти днес в залата са успели да стигнат дотук, показва, че не се отказват лесно, а това ще им помогне в бъдеще. В заключение Александър Петров пожела на всички успех и на добър час.

1-25

По-късно през деня се проведе церемония, на която дипломите си получиха абсолвентите от специалностите „Класическа филология“, „Кореистика“, „Немска филология“, „ Новогръцка филология“, „Португалска филология“, „Румънска филология“, „Скандинавистика“, „Тюркология“, „Унгарска филология“, „Френска филология“, „Южна, Източна и Югоизточна Азия“ и „Японистика“.

1-4

Те също бяха поздравени от декана на Факултета по класически и нови филологии проф. д-р Гергана Петкова и от заместник-ректора на Софийския университет проф. д-р Мадлен Данова. Чуха и приветствието от името на председателя на съвета Каролина Манукян, представено от Калина Маринова, заместник-председател на Факултетния студентски съвет.

1-14

Айше Сали – алумни на Факултета по класически и нови филологии, посочи, че много се вълнува на днешния празник заедно с абсолвентите. Тя изтъкна, че това, което е научила във факултета, й е помогнало да се срещне с много вдъхновяващи личности, научила се е да разбира хората, които са различни, да опознае различни култури. Тя посочи колко важен за бъдещия им успех е характерът, който се изгражда с упоритост.

1-13

Айше Сали призова абсолвентите да не вярват на онези, копито се опитват да ги обезкуражат и им казват, че няма да успеят, но да не вярват и на онези, които им обясняват колко лесно е всичко, да помнят и в най-трудните си моменти, когато правят малки крачки, че едно е винаги повече от нула. В заключение тя им пожела да откриват света за света.

1-15

Поздрав към абсолвентите поднесе и отличничката Десислава Проданова от специалност „Кореистика“. Тя се върна към първия си ден в Софийския университет и припомни вълнуващи моменти от своето обучение.

1-6

По думите й ФКНФ е едно от най-цветните места в Алма матер, място, където се среща почти целия свят, място, което разширява хоризонти и показва нови светове. Десислава Проданова призова колегите си да не забравят да живеят, да оценяват всеки миг, да работят по целите си с радост и да се осмеляват да грешат.

14

Към поздравите в тържествения ден се присъедини и вокалната група на Факултета по класически и нови филологии „Лингвакорд“ с ръководител гл. ас. д-р Вълчан Вълчанов, който поднесе и специален поздрав към своите завършващи студенти от специалност „Френска филология“.

1-16

Празникът продължи с връчване на дипломите.

19
24
1-17
1-22