Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2020 на Стопанския факултет

   
Завърши випуск 2020 на Стопанския факултет

Абсолвентите на Стопанския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. 30 бакалаври от випуск 2020 г. и 385 магистри от випуск 2019 и 2020 г. отпразнуваха своето завършване. Общо с отличен успех завършват 91, а пълните отличници са 19.

Дипломите бяха връчени в Аулата в Ректората на Софийския университет на две отделни церемонии.

Деканът на Стопанския факултет доц. Атанас Георгиев приветства всички в Аулата и подчерта, че това е най-представителната зала в Софийския университет, чиито таван символизира космическото яйце с неговата универсална цялост, време и пространство, скрит произход и тайна на битието, потенциал, велик кръговрат, възкресение и надежда. По думите му това е най-подходящото място, на което да отпразнуват своето завършване и да се замислят за символиката на това събитие.

1

Доц. Георгиев посочи, че той и колегите му се вълнуват много да бъдат заедно със своите студенти и им пожела дипломите да им донесат още повече успех. Всяко поколение има своите предизвикателства, вълнения и трудности, посочи деканът и добави че техният випуск е бил белязан от вододела преди и след COVID-19. Според него всички те трябва да са горди със себе си, защото са абсолвенти на най-престижния икономически факултет в страната, част от най-утвърденото висше училище. Вече са алумни на Софийския университет и част от най-влиятелната социална мрежа в България. Той ги призова да бъдат посланици на Стопанския факултет сред български и международни институции, чуждестранни университети и в обществото като цяло. Доц. Георгиев подчерта, че знанието е висша ценност и ученето не приключва, а за да бъдат успешни и щастливи, трябва да търсят съвършенството и светлината на познанието през целия си житейски път. Деканът призова абсолвентите да са активни за добруването на всички около тях и да работят за укрепване на общностите, в които живеем.

2

Доц. Георгиев посочи, че сега е моментът да благодарят на своите преподаватели за знанията, ценностите и морала. „Благодаря ви за това, че избрахте нашия факултет и нашия университет и вярвам, че с времето ще се убедите, че той е бил правилното място за вас за получаване на необходимите ви знания и умения“, каза деканът.

Благодари им че са били активни в извънкласните дейности, конференции и олимпиади и др. Доц. Георгиев изказа благодарност и на партньорите от бизнеса и институциите, които са участвали активно в образователния процес и за модернизиране на учебната база. „Стопанският факултет е лидер и ще продължи да бъде лидер благодарение на ползотворното сътрудничество с работодателите“, каза още той.

В заключение той пожела на завършващите да не забравят някои от основните ценности, които са ги възпитавали в последните години, които са част от етичния кодекс на Софийския университет – почтеност, честност, колегиалност, сътрудничество. Пожела им на добър час, много успехи, здраве и щастие за тях и близките им.

3

Заместник-ректорът на Софийския университет чл.-кор проф. дфзн Николай Витанов поздрави завършващите от свое име и от името на ректорското ръководство и подчерта, че денят на завършването е празник не само за тях, но и за техните преподаватели – да видят техните студенти пораснали и помъдрели. Той припомни на абсолвентите първия ден преди години, когато са прекрачили прага на университета, объркани, плахи, но сега са уверени в себе си, знаещи и можещи. „Както казват мъдреците, знанието е като дървото. Корените му са горчиви, но плодовете му са сладки. Времето със сигурност ще заличи немалкото трудности, които сте срещнали по времето на обучението си, но ще остави знанията и уменията, които са най-добрата инвестиция във вашето бъдеще. Времето ще запази във вас хубавите спомени и многобройните приятелства, а те остават наистина за цял живот“, каза още заместник-ректорът и отбеляза, че оттук нататък следва най-важното – себедоказването и завоюването на достойно място в живота. Проф. Витанов призова абсолвентите да превърнат трудностите в победи, а мечтите - в реалност, да не спират да търсят и да вярват, да не се отказват. Той пожела на всеки един от най-младите си колеги да достигне до своя връх, като подчерта, че не е важно той да е най-високият, а да бъде желаният и най-вече да не бъде последният.

Проф. Витанов обърна специално внимание и на родителите на абсолвентите, като отбеляза, че те имат основание да бъдат горди от децата си, които днес получават дипломите си от най-старото и най-престижното българско висше училище, от един от най-престижните негови факултети. „Дипломата от Стопанския факултет е най-добрият сертификат за качествено образование. Той е дал на България едни от най-добрите финансисти, икономисти и управленци. Това не е изненадващо, защото в този факултет винаги са постъпвали едни от най-добрите кандидат-студенти, обучавани от най-добрите специалисти в България“, отбеляза проф. Витанов и изрази увереността си, че и днес сред завършващите седят някои от бъдещите блестящи икономисти, учени и специалисти на страната ни в икономиката, финансите и управлението. Заместник-ректорът пожела на всички да намерят най-удовлетворяващата ги работа.

Накрая заместник-ректорът призова дипломантите да помнят наученото от преподавателите си, защото то е важно и безценно. „Носете го в сърцата и умовете си и го размножавайте. На добър път!“, каза проф. Витанов и обяви випуск 2020 г. за завършил.

4

От името на бизнеспартньорите на Стопанския факултет поздрав поднесе и Валя Йорданова, старши партньор в „АФА“ ООД. Тя отбеляза, че се вълнува, защото от една страна от дълги години е хоноруван преподавател, но от друга страна, застава пред тях от позицията на хората, които ще ги приемат в практиката. Г-жа Йорданова ги поздрави с успешното дипломиране. Момент, който е важен в житейския им път и в който се взимат важни решения. В приветствието си към завършващите тя акцентира на думата „инвестиция“, дума, която многократно е присъствала в годините на обучението им и подчерта, че знанието и образованието са много сериозна житейска инвестиция.

Валя Йорданова призова абсолвентите при вземането на решения да се вслушват в сърцето си, в дълбоката си същност и да не правят компромис. Защото само когато се вслушват с своята дълбока същност, вероятно това ще е първата крачка към тяхното щастие. „За нас, вашите учители и в университета, и в бизнеса, истинската награда е вашият успех“, каза още Валя Йорданова.

5

Председателят на Сдружението на завършилите Стопанския факултет на Софийския университет докторант Лиляна Георгиева, която е и председател на клуб „Спектър“, поздрави колегите си с успешното завършване. Тя покани абсолвентите да се включат в алумни клуба на Стопанския факултет и им пожела нестихващ кураж, непримиримост и оптимизъм.

6

От името на завършващите поздрав поднесе Любомира Ганчева, магистър в специалност „Енергийни пазари и услуги“ и докторант във факултета. Тя заяви, че за нея е чест да присъства в този момент в Аулата и благодари на всички будители, които са ги обучавали през годините, които са запалили в студентите си пламъка на познанието. Тя благодари не само за получените знания, но и за добрата комуникация с преподавателите и най-вече на сформираните приятелства. „Да не забравяме, че сме обречени на успех. Със сигурност по пътя на този успех провалът е неизбежен, но вярвам, че когато провалът е опит и поука, той е солта на успеха. На добър час, колеги!“, каза накрая Любомира Ганчева.

1

По-късно през деня се проведе церемония, на която своите дипломи получиха бакалаврите от випуск 2020 и част от магистрите от випуск 2019 на Стопанския факултет, които също бяха поздравени от декана доц. Атанас Георгиев, който заяви, че техните преподаватели ще ги очакват да се завърнат при тях като магистри или докторанти във факултета, да поддържат връзка и след като завършат образованието си, вече като успели специалисти. Накрая на приветствието си той им пожела на добър час и да бъдат здрави и щастливи.

Проф. Мария Стойчева, заместник-ректор на Софийския университет, също се обърна със специален поздрав към дипломантите и изтъкна, че завършват един от най-престижните факултети на Софийския университет – Стопанския факултет. Проф. Стойчева припомни, че Софийският университет е единственият български университет, който фигурира на едно много добро място в първите една трета от университетите, които попадат в престижните световни рейтингови класации. През последните години се изкачва нагоре и това израстване се дължи до голяма степен именно и на този факултет. Защото рейтингите в световен мащаб изключително много държат на реализацията на студентите, а студентите на Стопанския факултет имат впечатляваща реализация, посочи проф. Стойчева. Тя припомни и значителния принос на факултета за интернационализацията на висшето образование.

„Казвам всичко това, защото искам, когато си тръгнете от тази зала, да имате самочувствието, че сте завършили един университет, който е равностоен на световните университети“, каза проф. Стойчева и допълни, че не се съмнява в тяхната успешна професионална реализация.

2

В словото си проф. Стойчева обърна внимание, че от тази година Софийският университет е член на Алианс „Трансформация за Европа“, в най-новата инициатива на Европейския съюз, инициативата за създаване на европейски университети. Тя заяви, че Стопанският факултет заедно с още два факултета на Софийския университет са водещи в тази насока. Проф. Стойчева благодари на преподавателите за тяхната работа и не пропусна да поздрави и родителите и близките на абсолвентите.

Накрая проф. Стойчева заяви, че вярва, че честността, почтеността и справедливостта ще бъдат водещи в работата на завършващите, както и че ще търсят иновациите, приложението на новите технологии, но и ще останат верни на корените, от които са излезли. Тя обяви випуск 2020 на бакалавърските програми и випуск 2019 г. и 2020 г. на магистърските програми на Стопанския факултет за завършили.

От името на бизнеспартньорите на Стопанския факултет поздрав поднесоха Михаил Петров, главен изпълнителен директор на Schwarz IT България, и Иван Андонов, управител на „КМПГ Одит“ ООД.

3

Михаил Петров представи компанията и нейната дейност. Той обърна внимание на работата й и връзките й с образованието и припомни, че съвсем наскоро бе открита новата магистърска програма „Изкуствен интелект за бизнес и финанси“ и ново ко-уъркинг пространство за иновации и колаборации в сградата на Стопанския факултет . Той пожела на завършващите успех, чиято формула, по думите е равна на труд + късмет – егото, а късметът принадлежи на усърдните.

5

Иван Андонов поздрави абсолвентите и заяви, че днес те имат много възможности за професионално развитие, да проявят интересите си в различни насоки, да пробват и да намерят своя път. Той обърна внимание, че завършват във време, в което достъпът до информация, до знание, до контакти са на практика неограничени. Всичко това помага за тяхното развитие, но и създава предизвикателства, с които те трябва да се преборят. Иван Андонов разказа накратко за своето собствено професионално развитие. „Когато човек се стреми да изкачи някакъв връх, колкото и висок да е той, обикновено пътят дотам не е равен и със сигурност ще има труд, ще има пот, ще има усилия. Инвестирайте в себе си!“, апелира Иван Андонов и допълни, че учението не спира след завършването на университета. Той призова абсолвентите да бъдат търпеливи и упорити и им пожела успешен път.

В своя поздрав към завършващите председателят на Сдружението на завършилите Стопанския факултет на Софийския университет докторант Лиляна Георгиева ги покани да се присъединят към сдружението и им пожела кураж, който да им помага да се впускат в нови начинания, непримиримост и оптимизъм.

6

Илия Дечков – бакалавър и президент на бизнес клуба на Стопанския факултет, отбеляза, че тогата, с която е облечен е едновременно лека, но и също толкова тежка и значима, защото зад нея стоят много труд, постоянство и една институция, която наистина значи много. Той изтъкна високото качество на образованието в Стопанския факултет и възможностите за развитие. „За мен беше изключителна чест да вървим заедно по този път, колеги. Чест и привилегия и на добър път!“, каза в заключение Илия Дечков.

7

Венета Илиева – магистър, благодари на преподавателите за всички знания и умения, на колегите си – за общите мигове на радост, критики, успехи и притеснения. Тя поздрави бакалаврите, които от днес официално получават правото да наричат Софийския университет своя Алма матер. Венета Илиева подчерта, че това е сериозно постижение, с което имат право да се гордеят. Тя добави, че трябва да бъдат не само добри специалисти, но и хора, открити към света, които да умеят да споделят и да водят, да служат и да поемат отговорност. „Знанието само по себе си е сила и затова бихме могли да кажем, че точно днес силата е с нас и това е прекрасно, но трябва да помним, че знанието не е постоянна величина, то изисква непрекъснато обновление и търсене, надграждане и понякога дори разрушаване, за да отворим място на нещо ново“, каза Венета Илиева и пожела на Стопанския факултет да се развива и да вдига летвата, за да има къде да се завръщат всички негови студенти със същата радост и вълнение, а на колегите си пожела още много възможности да създават, учат и работят заедно.

7

Деканското ръководство на Стопанския факултет благодари на студентите, съдействали по време на церемонията: докторант Владимир Йорданов (жезълоносец), докторант Глория Христова, студентките Стефани Асова и Теодора Костадинова, както и Стела Недева, стажант към Кариерния център.

9
8
10