Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2020 г. на специалност „Право“ на Юридическия факултет

   
Завърши випуск 2020 г. на специалност „Право“ на Юридическия факултет

На тържествена церемония, която се проведе на открито в парка на Военна академия „Г. С. Раковски“ 370 абсолвенти от специалност „Право“ в Юридическия факултет на Софийския университет получиха дипломите си за завършено висше образование. 75 завършват с отличен успех, един от тях е пълен отличник.

Празникът бе открит от декана на Юридическия факултет проф. Даниел Вълчев, който поздрави официалните гости на тържеството, абсолвентите и техните родители и близки. Той отправи и специална благодарност към домакините от Военната академия.

3

В словото си проф. Вълчев заяви, че академичната общност винаги е била единство между преподаватели и студенти, единство, което е споено както със стремежа да се пренесе през поколенията знанието за познатото, така и от любопитството и упоритостта да се проникне в непознатото. Тъкмо тази приемственост в отношението към знанието и към научното любопитство стои в основата на това, което по традиция наричаме академичен дух, отбеляза още деканът на Юридическия факултет и изрази надеждата си, че въпреки сложното и вероятно преходно време, в което живеем, този академичен дух ще бъде една от основните ценности на университетското образование и занапред.

6

Обръщайки се към най-младите си колеги, проф. Вълчев заяви, че вярва, че през изминалите години, прекарани в Юридическия факултет, са успели да се убедят, че да си юрист означава не само да имаш едно престижно образование, респективно да получиш достъп до практикуването на уважаваната правна професия. Да си юрист до голяма степен е въпрос и на призвание, да мислиш юридически. „Според мен това е да различаваш истината от неистината и да свързваш установените факти с онези правни последици, които им придават правните норми“, допълни проф. Вълчев.

1

Той заяви, че е добре да помним, че борбата за правото изисква и постоянни усилия. Тя има нужда отново и отново да бъде разгаряна от всяко следващо поколение. „И макар не всеки от нас да има силите за такава борба, всеки от нас е длъжен да си дава сметка за големите обществени очаквания към нас, юристите“, допълни деканът. Тъкмо заради тези очаквания той отправи два апела към абсолвентите. Първият е никога да не се примиряват с глупостта и с пошлостта. Да не позволяват консуматорската култура да ги залее и да ги лиши от красотата на индивидуалното преживяване на света, а оттам - и от индивидуалното усещане за свобода. „От всички измерения на морала нека две винаги са във фокуса на вашите лични планове и вашата професионална ангажираност – стремежът към мир и чувството за справедливост“, призова още деканът. Вторият му апел към абсолвентите бе да не позволяват на правото да бъде разомагьосано, да пазят неговата магия. По думите му, юридическата професия се практикува в ежедневието, но тя остава винаги свързана с ценности и с принципи, които са надвсекидневни.

В словото си проф. Даниел Вълчев се обърна и към присъстващите родители и заяви, че имат всички основания да се гордеят със своите деца, които днес завършват образованието си в най-стария и най-престижен Юридически факултет в България. Накрая той пожела на добър път на завършващите студенти.

8

Заместник-ректорът на Софийския университет доц. Анета Антонова, която е и преподавател в Юридическия факултет, не скри вълнението си да присъства на празничната церемония. Тя поздрави абсолвентите за всички усилия, които са положили по време на обучението си, за да достигнат до деня на своето завършване.

В словото си тя накратко припомни историята на професията, законите, които поставят основите на Римското право, правната система, така необходима за всяко общество. „Хората имат силна вътрешна потребност от правила, от норми за поведение, защото нормите създават организираност на мястото на хаоса. Хаос означава несигурност“, каза още доц. Антонова и допълни, че редът, обозначаващ правилата за поведение, означава предвидимост както на собственото поведение, така и на поведението на другите. По думите й държавите с добре развита и стабилна правна система единствени са в състояние да осигурят на своите граждани чувство за сигурност, за да изживеят най-пълноценно живота си.

5

В словото си доц. Антонова акцентира и върху справедливостта, равнопоставеността на страните и установяването на обективната истина. Заместник-ректорът призова абсолвентите да практикуват правото така, сякаш хората, които обичат и искат да се гордеят с тях, ги гледат през цялото време, дори реално това да не е така. Да прилагат правото според вътрешните си ценности, да се стремят винаги към правдата и да вървят бавно, ежедневно, но неуморно към истината. „Дайте своя принос за изграждането на обновена, модерна, европейска България, каквато всички ние заслужаваме“ – отправи своя апел към абсолвентите доц. Антонова и обяви випуск 2020 г. на Юридическия факултет за завършен.

10

Поздрав поднесе и отличникът на випуска Надежда Желева. Тя припомни първото прекрачване на прага на Ректората преди години и заяви, че днес всички затварят една страница от живота си – страница, изписана с множество спомени и различни емоции. По думите й, университетът е развил у абсолвентите както чувството за добро и справедливо, така и чувството за дълг към обществото, научил ги е да мислят по-критично, да бъдат по-прозорливи. „Искам да благодаря на всички преподаватели за усилията, подкрепата и търпението, които са проявили спрямо всички нас през изминалите пет години“, каза Надежда Желева и акцентира върху изградената общност през годините и създадените приятелства. Тя не пропусна да благодари и на родителите за оказаната подкрепа. Накрая тя честити дипломирането на колегите си и им пожела успешна реализация в тази сфера на правото, в която се чувстват най-сигурни и уверени в себе си.

11

Служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов поздрави абсолвентите с успешното приключване на висшето образование. Той се обърна и към техните родители, близки и преподаватели, които споделят този незабравим момент от биографията им. „Човек обикновено създава най-трайни и искрени приятелства в ученическите години, по време на казармата и в университета“, каза проф. Стоилов и изтъкна, че присъстващите са използвали изцяло третата възможност и им пожела продължавайки да се усъвършенстват в областта на правото, да общуват с тези, с които ще ги свързват и бъдещи професионални поводи.

Юридическото образование отваря много врати, посочи проф. Стоилов и допълни, че всички абсолвенти имат възможност да се насочат към редица професии, включително и академична кариера, като станат докторанти и преподаватели.

9

В изказването си проф. Стоилов припомни имената на бележити предшественици, свързани с Юридическия факултет – Стефан Баламезов, Любомир Владикин, Венелин Ганев, Петко Стайнов, Любен Диков, Витали Таджер и редица други. „Юридическата професия е това, което отваря кръгозора, това, което изисква постоянно да бъде допълвано и развивано“, каза проф. Стоилов и подчерта, че тя дава възможности за просперитет, но по-важно от личния просперитет е ангажираността с правото и правата.

Проф. Стоилов посочи, че абсолвентите са призвани да гарантират правата на онеправданите и тези, които имат нужда от подкрепа, да бъдат хора с критично мислене и да реагират на важните обществени проблеми. В заключение проф. Янаки Стоилов пожела на завършващите да са здрави, уверени, професионално силни, почтени и критични, да имат доверие помежду си, да ги чакат хубави неща в бъдещето, които да постигнат със собствени сили, последователност и упоритост.

1-3

Представляващият Висшия съдебен съвет съдия Боян Магдалинчев също отправи своя поздрав към присъстващите. Обръщайки се към абсолвентите, той заяви, че днес е празник не само за тях, но и за цялото българско общество, защото страната ни има нужда от млади, ентусиазирани и добре подготвени юристи. Съдия Магдалинчев се обърна и към преподавателите и ги поздрави за високото място, което в продължение на десетилетия Юридическият факултет на Софийския университет заема и отстоява в академичната история на България. „Използвам този повод да засвидетелствам дълбоките си признания към вашата ерудиция, професионализъм, отдаденост, както и към неимоверните ви усилия, които полагате в тези трудни времена, за да предадете своите умения, знания и опит“, каза той и изрази увереността си, че познанията на техните възпитаници ще им дадат богат кръгозор, дързост, увереност и стимул за работа в юридическото поприще.

Съдия Магдалинчев се обърна към абсолвентите и заяви, че за тях този ден е сбъдната мечта, осъществена благодарение на мотивираността им, упоритост и вяра в справедливостта. Той изрази увереността си, че техният потенциал, знания, умения ще са добър старт в професионалната им реализация. „Животът ви очаква с всички свои предизвикателства – изненади, шансове, успехи, в някои случаи и неуспехи. Животът е такъв. Бъдете смели, упорити и следвайте своите мечти. Пожелавам ви в професионалната ви реализация да имате постоянен стремеж към усъвършенстване и ентусиазъм, присъщи за младия човек“, каза още Боян Магдалинчев. Той призова още абсолвентите да бъдат упорити в намирането на отговори и решения дори в най-трудни ситуации, да следват правните принципи, да отстояват правните ценности, както и да надграждат уменията и знанията си.

„Всеки трябва да работи за развитието на правото, за неговото облагородяване и постигане на най-скъпата и възвишена цел – справедливостта“, каза накрая съдия Магдалинчев и пожела на всички да бъдат здрави и на добър час.

13

Председателят на Висшия адвокатски съвет адвокат Ивайло Дерменджиев насърчи абсолвентите, ако решат да се присъединят към адвокатурата, да не забравят, че ако съдът говори с актовете си, то адвокатът говори със словото и с пледоарията си. Той посочи, че ще се радва, ако сред тях има колеги, които ще се влеят в редиците на адвокатите и пожела успешен път на най-младите си колеги.

14

По традиция официалната част на церемонията завърши с академично слово. Пред абсолвентите на випуск 2020 говори проф. дюн Иван Русчев.

16

В рамките на церемонията абсолвентите положиха клетвата на посветилите се в правото.

Празничният ден продължи с връчване на дипломите.

17
18