Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2017 г. на Юридическия факултет

   
Завърши випуск 2017 г. на Юридическия факултет

В 272-ра аудитория на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 320 абсолвенти от специалност „Право“ на випуск 2017 на Юридическия факултет получиха своите дипломи. Над 80 от тях завършват с отличен успех.

Деканът на Юридическия факултет проф. Сашо Пенов се обърна към абсолвентите в залата и от името на преподавателите и служителите ги поздрави с успешното дипломиране. Той посочи, че в продължение на пет години са натрупвали знания в областта на правото и с всеки изминал ден са ставали по-умни. Деканът ги поздрави, че са достигнали до този щастлив ден, че делата им съответстват на думите и са изпълнени мечтите им, които са имали, кандидатствайки в специалност „Право“ на Софийския университет. Той посочи, че за всички дела е необходимо усърдие и те са го положили и ги призова да си спомнят за трудностите с усмивка.

3-web

По думите на проф. Пенов абсолвентите са натрупали знания и житейска мъдрост, овладели са правната наука от забележително и достойно научно творчество, оставило незаличими следи в историята на правото и законодателството на България. Спечели са истински приятели, с които заедно са преодолявали всички трудности.

4-web

Деканът изрази увереността си, че чувството за справедливост и законност никога няма да ги изоставя и посочи, че правораздаването не е просто професия, а изпълнение на дълг, високо доверие и отговорност. Той посочи, че абсолвентите са подготвени юристи-личности, които, прилагайки закона в бъдеще, ще влагат своя ум и сърце, за да възтържествува справедливостта.

От името на деканското ръководство проф. Пенов благодари на родителите на абсолвентите за тяхното търпение и обич и ги поздрави с празника. На младите си колеги пожела сполука, дързост и на добър час.

5-web

Завършилият Юридическия факултет на Алма матер председател на Върховния административен съд г-н Георги Чолаков също поднесе своите поздравления на абсолвентите. Той изрази силната си емоция от церемонията по връчването на дипломите на завършващите Юридическия факултет, припомняйки си собственото си дипломиране преди много години – вълнението тогава, гордостта от постигнатото по време на следването, целите и мечтите, но така също притеснението дали ще успее да ги реализира и какво му предстои в бъдеще.

6-web

Чолаков увери абсолвентите, че много от съмненията и въпросите им ще намерят своето решение и всички те ще съумеят да извървят избрания път, а именно – да се посветят на справедливостта, на правото и на правната система.

Чолаков изрази убеждението си, че всеки от тях ще съхрани уважението и благодарността си към своите преподаватели от Юридическия факултет на Алма матер. Той допълни, че придобитото знание тук, както и преодолените трудности, неизменно ще им помагат, ще им носят увереност във всяка крачка в професионалната им реализация.

21-web

Годините ще ви убедят, че невежеството струва много по-скъпо и от най-скъпото образование“, изтъкна Георги Чолаков и ги увери, че зад техните дипломи стои огромен актив от знания, компетенции и професионализъм, както подобава на най-стария и престижен Юридически факултет в страната. „Преподавателите на факултета са възпитавали не само поколения юристи, нещо повече - те са възпитавали поколения българи“, добави още той.

12-web

Чолаков припомни пред присъстващите и някои от най-ярките имена сред възпитаниците на факултета – Христо Смирненски, Димчо Дебелянов, Елин Пелин, Йордан Йовков – които, въпреки че са избрали поприще извън правото, са обединени от острото чувство за справедливост, белязало творчеството и обществената им дейност.

Чувство, което пожелавам да бележи и вашия път занапред. Днес нашето общество има силна нужда от справедливост, а липсата й не би могла да бъде компенсирана от многото закони и съдебни правила. Справедливостта е изконна човешка категория, функция на ценностите и нравите, които обществото носи“, каза още Чолаков и изтъкна, че през вековете справедливостта е останала непреходна. Той добави, че избирайки пътя на непреходното като свое призвание, абсолвентите поемат високата нравствена и обществена отговорност да бъдат стожер на правото – на законността, доброто и справедливостта.

30-web

Председателят на Върховния административен съд ги призова независимо от трудностите, никога да не забравят, че не са сами по пътя на справедливостта и че ще останат сами, само ако се отклонят от него.

Г-н Чолаков пожела на младите си колеги да запазят своя ентусиазъм, амбиция и необходимост от знание и занапред, независимо от неизбежните трудности по пътя, които очакват всеки един млад специалист.

8-web

Заместник-ректорът на Софийския университет доц. Елиза Стефанова поздрави абсолвентите, техните преподаватели, родители и близки за успешното дипломиране на випуск 2017 г. на Юридическия факултет.

Доц. Стефанова изрази убеждението си, че, влизайки днес в аудиторията, всички те са си припомнили стотиците изминали часове с лекции, упражнения и изпити – онези часове, в които преподавателите им са дали всичко от себе си и са изисквали същото от тях. Заместник-ректорът изтъкна, че именно взискателността на преподавателите е гаранция за успеха на студентите им. Взимайки дипломата си като възпитаници на Юридическия факултет на Алма матер, абсолвентите ще имат наистина добра професионална реализация навсякъде, където мечтите и целите им ги отведат – независимо дали в България или в чужбина, подчерта доц. Стефанова.

Тя изказа специална благодарност на всички родители и близки на абсолвентите, които неизменно са ги подкрепяли и са им давали кураж да продължат напред, преодолявайки поредната трудност и предизвикателство. Доц. Елиза Стефанова благодари и на бъдещите им работодатели и колеги-юристи, които ги очакват и ще им помогнат в първите стъпки в правната практика.

На добър час, следвайте мечтите си“, каза доц. Стефанова и обяви випуск 2017 г. за завършил.

10-web

Абсолвентката Нели Владинoва поздрави колегите си с успешното завършване. Тя посочи, че е прекарала седем години в Алма матер, през които е успяла да завърши успешно специалност „Право“ и специалност „Международни отношения“. Владинoва благодари на Софийския университет, който през изминалите пет години е бил като техен втори дом, където са прекарали по-голямата част от времето си, оформил ги е като личности, предизвиквал ги е и ги е срещнал с приятели, които ще обичат цял живот. Тя благодари също на преподавателите си, които не са пестили време и усилия, за да ги направят добри професионалисти.

13-web

В края на изказването си Нели Владинoва благодари на родителите си за подкрепата през годините, а на колегите си пожела да действат и да променят света около тях.

По повод успешното завършване на две специалности във факултета Фондацията „120 г. Юридически факултет“ награди Нели Владинoва с ежегодна парична награда.

15-web

От името на издателство „Сиби“ с грамота за отличен успех бе наградена Йоана Шулева.

Управителят на издателство „Сиби“ Васил Ташев връчи награда за отличен успех и високи постижения в овладяването на правната наука на студента от пети курс в специалност „Право“ Петър Ангов.

18-web

Присъстващите бяха поздравени и от Веселин Тодоров, управител на издателство „Сиела“. Издателството подарява на всички абсолвенти книги и едногодишен безплатен абонамент за правно-информационната система „Сиела“.

Тържеството продължи с връчване на дипломите.

22-web
19-web
26-web
20-web