Начало / Новини / Новини и събития / В Софийския университет бе представена организацията Explorers Club Bulgaria

   
В Софийския университет бе представена организацията Explorers Club Bulgaria

В Централното фоайе на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя официалното представяне на Explorers Club Bulgaria - първата неправителствена научна организация в страната, която е посветена изцяло на глобалния напредък в научните изследвания за развитието, опазването и съхранението на Земята.

Домакин на събитието бе деканът на Геолого-географския факултет проф. дн Климент Найденов. Един от основните инициатори за създаването на организацията е Геолого-географският факултет на Алма матер. Explorers Club Bulgaria е първата по рода си научна организация в страната, вдъхновена от работата на най-стария в света Клуб на изследователите.

2

Сред официалните гости на събитието бяха проф. Соня Милева – заместник-ректор на Софийския университет, проф. Мариела Модева от Министерство на туризма, Карина Вретенарска от кабинета на заместник-председателя на Народното събрание г-жа Росица Кирова, проф. Николай Овчаров – водещ археолог и историк, проф. Христо Пимпирев – Български антарктически клуб, проф. Август Иванов, директор на Института по роботика към БАН, Северина Маркова, писател и пътешественик, проф. Милена Георгиева, изследовател в сферата на биологията и генетиката, доц. Лъчезар Георгиев, заместник-директор на ядрения институт на БАН и научен ръководител на център за компетентност „Квазар“, д-р Радина Денкова, водещ лекар в сферата на регенеративната медицина, както и други представители на академичната общност, на държавната администрация и на бизнеса.

3

Събитието бе открито от декана на Геолого-географския факултет проф. дн Климент Найденов, който е и председател на Explorers Club Bulgariа. Той отбеляза, че организацията е създадена съвместно с едни от водещите изследователи в сферата на науките за Земята и хората, на историята и на културата. „Щастлив съм, че сред нашите лица и автори са някои от водещите български изследователи в сферата на науките за земята и хората, географията и археологията, на историята и културата, на космоса и много други. Част от екипа ни са също така любими български писатели и артисти, изявени представители на гражданското общество, пътешественици или просто любители на приключенията“, посочи проф. Найденов и изтъкна, че мисия на организацията е да вдъхновява хората да изследват света около себе си, да се учат от различните култури, и да разширяват своите хоризонти.

10

Основна цел на Explorers Club Bulgaria е да подпомага и развива научно-изследователската работа в областта на географията, опазването на природата и културно-историческото наследство, посочи проф. Найденов. Организацията се стреми към изграждане на международен научен обмен, като предоставя платформа за споделяне на знания и опит между учени от различни страни.

Проф. Найденов отбеляза, че екипът на Explorers Club Bulgaria се стреми да работи за разширяването на човешките познания за Земята и многообразието от култури. Съвместните проекти и експедиции са насочени към проучване на неизучени региони, документиране на техните географски и културни особености, както и насърчаване на опазването на природните ресурси и наследство. По думите на проф. Климент Найденов научно-изследователската работа е критична част от идентичността на организацията, като екипът ѝ се стреми да допринесе за глобалното научно общество чрез значими открития и иновации.

Проф. Найденов посочи още, че организацията ще бъде фокусирана върху създаването на глобални изследователски партньорства, реализиране на инициативи за опазване и устойчивост, за образование и обществена ангажираност, както и върху разработването на програми за културен и научен обмен.

1

Explorers Club Bulgaria ще предоставя подкрепа за авторски инициативи, насочени към образованието и науката; историята, културата, изкуството, опазването на околната среда, както и за различни менторски програми, подкрепени от нейните членове-изследователи.

4

Проф. Соня Милева отбеляза, че за нея е чест от името на ректорското ръководство да посрещне всички с „Добре дошли“ в Алма матер. Според проф. Милева думата еxplorers – изследователи, говори ясно за това каква е целта. Тя изрази радостта си да приветства създаването на една такава инициатива, в която се повдигат значими не само за Земята, но и за обществото теми, свързани с устойчивото развитие, с науките за земята, културното наследство и подкрепени с мотивацията и духа на основателите на този клуб. Тя посочи, че се надява организаторите да успеят да изпълнят целите на този клуб - обществена ангажираност, връзката между научно-изследователските резултати, широката общественост и студентите, които са следващото поколение учени, които трябва да продължат да работят по тези въпроси. В заключение проф. Милева пожела успех на инициативата.

5

В рамките на събитието бе представен поздравителен адрес от името на заместник-председателя на Народното събрание на Република България г-жа Росица Кирова, а присъстващите бяха поздравени и от проф. Мариела Модева от Министерството на туризма на България, д-р Соломон Паси - председател на Атлантическия клуб на България, който се присъединява и като член на Управителния съвет на Explores Club Bulgaria, както и от част от екипа на Explores Club Bulgaria.

9

Събитието продължи с разговор на присъстващите с членовете на екипа на Explorers Club Bulgaria, които имаха възможност да разгледат пълната информация за инициативи на клуба, както и да разберат какви са възможностите и предимствата да бъдат част от новата научна платформа.