Начало / Новини / Новини и събития / В Софийския университет бе представена книгата на проф. Христо Пимпирев „Антарктида – Студеният юг“

   
В Софийския университет бе представена книгата на проф. Христо Пимпирев „Антарктида – Студеният юг“

В Аулата на Софийския университет бе представена новата книга на проф. Христо Пимпирев „Антарктида – Студеният юг“. В рамките на събитието бе отбелязан и Международния ден на Антарктида – 1 декември, когато е подписан Антарктическия договор.

На събитието присъстваха посланици, антарктици, учени, представители на академичната общност, приятели и гости на проф. Пимпирев. Модератор бе Живко Константинов.

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков отбеляза, че в книгата на проф. Пимпирев има от всичко – от история на антарктическите експедиции през последните години, през биология до прекрасни снимки, издадени по най-добрия начин.

1

„Тази книга не е първата, която виждаме от него, а поредната експедиция в никакъв случай няма да е първата, която прави. Това е човек с огромна заслуга и за опознаването на непознати земи, видове и на това как няколко науки могат да се съчетаят в изследването. И със заслуги за Софийския университет, чието име се прославя непрекъснато, и със заслуги към всички нас, които сме тук, защото всеки път очакваме нещо ново и интересно“.

Ректорът отбеляза, че събитието е подходящ повод да благодарим на проф. Пимпирев и да му пожелаем и този път да бъде все така успешен и да ни зарадва с резултати.

Д-р Соломон Паси, основател на Българския антарктически институт, се върна в спомените си в 1993 година, когато проф. Пимпирев разказал за идеята си за пътуване до Антарктида и възстановяване на българското присъствие на ледения континент. Той припомни и за начина, по който е тръгнала експедицията, както и за собствените си пътувания до ледения континент. Д-р Паси отбеляза, че екипите от другите държави правят с много мащабно финансиране и подкрепа това, което Христо Пимпирев и целият екип на Антарктическия институт успяват да правят на ледения континент.

3

Проф. Боян Биолчев представи книгата на проф. Пимпирев и отбеляза, че в нея има и поезия. „Каква е връзката между поезията и една наука в далечен континент. Поезията в нашия по-топъл климатичен пояс доизмисля блясъка, доочертава неочакваностите на природата. Там снегът носи в себе си, в своята невероятна белота всички цветове и синевата, и златистите отблясъци на слънцето…“

Проф. Биолчев отбеляза, че за да присъства подобно нещо в една дълбоко научна книга, означава, че се прави от човек, който има рецептори за целия калейдоскоп от цветовете на света, за да ни го пренесе и представи.

Диана Топенчарова, директор на издателска къща „Авлига“, изрази благодарността си към проф. Пимпирев, като подчерта, че с него се работи леко и изрази увереността си, че книгата ще има своя голям успех.

6

Проф. Христо Пимпирев благодари на всички, присъстващи в Аулата на Алма матер, откъдето е тръгнало всичко през 1987 г. Той поздрави своя учител проф. Тодор Николов, който като тогавашен заместник-ректор е възприел идеята му да се направи научна експедиция до Антарктида по случай стогодишнината на Софийския университет, и на всички, с помощта на които е станала възможна книгата „Антарктида – Студеният юг“.

Проф. Пимпирев разказа за първите български стъпки на остров Ливингстън, за строежа на базата, за трудностите, които нашите антарктици е трябвало да преодолеят и отбеляза, че на базата ни в Антарктида са работили учени от над 30 държави. Той благодари на всички антарктици, като подчерта, че без тях нямаше да я има 26-тата експедиция, която вече стартира. Проф. Пимпирев изрази увереността си, че българската база ще съществува още много, много години и там ще се вее българският флаг. Проф. Пимпирев припомни, че в момента вече има девет души българи на остров Ливингстън и от Аулата на Софийския университет бе осъществена връзка с тях.

2

Книгата „Антарктида – Студеният юг“ предлага на читателите информация за всички досегашни експедиции, последни данни за полярната ни база „Св. Климент Охридски”, както и разказ за достигането до Южния полюс. Даден е пълен списък на участниците в досегашните 25 експедиции със снимки на хората, благодарение на които България е уважавана полярна нация. Книгата представлява фото-албум и поетичен разказ за континента. С нея се отбелязва четвъртвековния юбилей на България като полярна страна, която заедно с още 28 държави управлява 1/10 от нашата планета.

4