Начало / Новини / Новини и събития / Тържествен концерт по повод 135-та годишнина от създаването на Софийския университет

   
Тържествен концерт по повод 135-та годишнина от създаването на Софийския университет

В зала „България“ се състоя тържественото честване на 135-та годишнина от създаването на Софийския университет и концерт на камерен ансамбъл „Софийски солисти“ под диригентството на проф. Пламен Джуров.

Официални гости на събитието бяха вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова, председателят на Конституционния съд г-жа Павлина Панова, председателят на Софийския градски съд Алексей Трифонов, председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски и директори на институти на БАН, ректорите на водещи български висши училища, ръководителите на културни институции и авторитетни работодателски организации, представители на дипломатически мисии.

20 (14)

Водещи на събитието бяха Антония Димитрова и Андон Денков, студенти във Факултета по журналистика и масова комуникация и Факултета по математика и информатика на Софийския университет.

20 (4)

Присъстващите в залата имаха възможност да гледат кратък филм, посветен на историята на Софийския университет до днес. Филмът бе подготвен от Университетската телевизия „Алма Матер ТВ“.

6

Председателят на Студентския съвет към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Радослав Христов отправи приветствие и не скри вълнението си от възможността да поздрави всички от името на студентите на Алма матер.

Софийският университет не е специален само заради това, че е най-старото и най-голямо висше училище. Това, което го прави уникален, сте всички вие – студенти, преподаватели, служители. Вие сте хората, които сте градили с години, градите и днес, неговия облик и авторитет. Не забравяйте, че нашата роля като структура, представляваща и защитаваща студентските права и интереси, е да бъдем до вас винаги – дори тогава, когато възникнат противоречия помежду ни“, заяви Радослав Христов и подчерта, че през последните години членовете на Студентския съвет дадоха всичко от себе си, за да бъдат до студентите и докторантите – от моментите на записването им в университета, до тяхното дипломиране. „Водещо за нас е било едно – да бъдем добрият пример, който тези след нас да последват. И повярвайте – всяко усилие си е струвало“, каза още той.

2

В словото си Радослав Христов отбеляза, че на фона на типичната за нашето общество черта да бъдем винаги недоволни, недооценени и примирени, университетът винаги е бил ярък пример за това, че гражданско общество се гради преди всичко чрез образование и допълни, че Алма матер е дал на страната ни не само едни от най-висококвалифицираните кадри и уважаваните учени. „Вече 135 години той ни учи и на нещо друго – дори по-важно – как да отстояваме позициите си, как да не затваряме очите си пред неправдата, как да браним ценности и да бъдем гласът, който се чува тогава, когато другите са затихнали“, каза още той.

В словото си той пожела и в следващите 135 години да запазим силата и енергията, която ни е водила напред. Да посрещаме всяко предизвикателство със същата устойчивост, както сме го правили до сега. Да пазим най-голямото ни богатство – тези, които ни дават знания и тези, които са готови да ги усвоят.

Ректорът на Софийския университет “Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков приветства всички с „Добре дошли!“ на тържественото честване на 135-годишния юбилей на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той припомни, че университетът е открит на 1 октомври 1988 г. е като Висш педагогически курс, преобразуван три месеца по-късно от Народното събрание със закон във висше училище. „Ние сме горди с нашия патрон, българския светец Климент Охридски. Неговото дело е причината в приветствието си по повод 50-годишния юбилей на Софийския университет френския сенатор Жюстен Годар да напише „Нашите стари френски университети поздравяват, прочее, вашия като техен съвременник. За някои от тях той е по-стар, защото от Охрид до София, от старата духовна столица до новата, връзката не е била прекъсвана“, каза ректорът и допълни, че още през Възраждането изтъкнати личности като Васил Априлов, Иван Богоров, Константин Фотинов, Гаврил Кръстевич и други възпитаници на големите европейски университети завещават на първото поколение свободни българи своята най-съкровена мечта – идеята за български университет. Намират се и щедрите дарители – братята Евлогий и Христо Георгиеви.

Проф. Герджиков припомни още, че занятията започват със седем преподаватели и 43 студенти, само мъже. За пръв ректор е избран езиковедът Александър Теодоров-Балан. Той не пропусна да припомни и имената на изтъкнати бележити учени със забележителни постижения в хуманитарните и в природо-математическите науки, както и имената на почетни доктори на Софийския университет.

20 (8)

В словото си проф. Герджиков проследи разрастването на университета през годините. Днес Софийският университет е разположен в 18 учебни сгради, повечето от които – недвижима културна ценност, и обхваща 16 факултета, 3 департамента, множество центрове и обслужващи звена. Ректорът обърна внимание, че Университетската библиотека е втора по големина след Националната библиотека, но е първа по посещаемост, с над 2 500 000 библиотечни единици. „Горди сме със своето Университетско издателство, с Културния център, с ЦСВП „Проф. Иван Дуйчев“, с университетските медии, с театър @лма @лтер, с музеите на Софийския университет, с университетските ботанически градини“, каза още проф. Герджиков.

В словото си той акцентира и върху факта, че Софийският университет е водещ в международната дейност с участието си в европейския алианс „Transform4Europe“ и в няколко международни европейски мрежи, със стотиците договори за сътрудничество с чуждестранни университети от целия свят, с множество съвместни участия в международни проекти, със студентската и преподавателската мобилност.

11

Проф. Герджиков обърна внимание и на 120-те специалности в образователно-квалификационните степени „бакалавър“ и „магистър“ след средно образование и в над 400 магистърски програми, които предлага университетът. Постоянно се обновяват учебните планове и програми, влизаме в партньорски отношения с бизнеса, с други университети и научни организации. Стотици хиляди са възпитаниците на Софийския университет, близо 20 000 се образоват в него и днес.

Основание да твърдя, че Софийският университет предлага най-високо качество на образованието и постига най-високи научни резултати, ми дава фактът, че според Националната рейтингова система той е на първо място в почти половината от всички професионални направления в страната. Университетът дава над една трета от научните резултати на всички 52 български висши училища. Той е и единственият български университет в първите хиляда в световните класации“, посочи проф. Герджиков и допълни, че Университетът е водещ в научните изследвания в страната със сериозни публикации на нашите преподаватели, изследователи, докторанти и студенти, със спечелените проекти и награди, между които най-големият брой успешни проекти по програма Хоризонт 2020, участие и в трите центъра за върхови постижения в страната, в два от които като водещ партньор, и в центрове за компетентност, в един от които като водеща институция, с Института си за интелектуална собственост, с Института „INSAIT“, който привлече световни учени и най-талантливите докторанти и през миналия месец стана първият институт от Източна Европа, приет в европейската мрежа за развитие на изкуствения интелект ELLIS.

59

Той обърна внимание и на научната продукция на Университета в списания, които се индексират в световните бази данни, която нараства. „Високото качество на образованието и на научните изследвания дължим на нашите 1700 преподаватели и изследователи, много от които са носители на националните награди за наука „Питагор“ и на престижни международни награди, публикуват активно и основават преподаването на собствени научни изследвания – най-сигурната отличителна черта на качественото висше образование“, каза проф. Герджиков и подчерта, че най-важната задача на Университета е да създаде активни и честни граждани, търсещи личности, които не се притесняват да поставят въпроси и да отстояват мнението си, но и да проявяват разбиране, уважение и толерантност към мнението на другите.

В приветствието си ректорът изтъкна, че често казва, че Университетът не е място за политика, но той е най-доброто място за обсъждане и изготвяне на политики. „Тук са най-компетентните експерти във всяка област на обществения живот, тук са младите хора, които са най-заинтересовани от правилността и бъдещия успех на политиките, които избираме днес. Наш дълг е да покажем на обществото пътя напред, да издигаме глас срещу всяка несправедливост и да бъдем гарант за спазването на свободата на словото и за гарантирането на обществения интерес. С посланията си трябва да спечелим доверието на обществото, което има нужда от национална институция, на чиято преценка може да разчита“, подчерта проф. Герджиков.

Той обърна внимание и на десетките събития, които се организират в Университета – към над хилядата образователни, научни и културни прояви, тази година се прибавят десетки събития – общоуниверситетски и факултетни, посветени на 135-годишнината на Алма матер, а много от събитията са организирани от Студентския съвет.

Нека в тази юбилейна година Софийският университет да покаже на обществото духовния път, нека в морето от глобална информация посочим важните ценности, нека наред с експертното знание дадем на народа си чувство за смисъл и цел. Това е смисълът на една годишнина – да покажем, че в живота ни има и по-важни неща от борбата за материален просперитет – духовност, просвета, култура и естетическа наслада“, изтъкна проф. Герджиков и пожела на всички колеги – преподаватели, изследователи, студенти и докторанти винаги да се стремят към това, да са горди с постиженията и щастливи от това, че са намерили призванието си.

По думите му заниманието с наука, а оттам и с образование е призвание. То не е просто работа, а вътрешна необходимост да откриваш истината и да намираш връзките между явленията. Това носи удовлетворение, каквото никоя друга дейност не носи.

„Скъпи колеги, нека предадем любовта към духовността, просветата и доброто на младите хора! Скъпи студенти, бъдете усърдни в овладяването на знанията, станете четящи и любознателни хора! Забравете всичко, което ви разделя от други българи или от други хора, отхвърлете омразата и изберете съзиданието!“, каза накрая ректорът и призова и през следващите десетилетия Софийският университет бъде водещата сила в образованието и науката за доброто на народа ни и за прослава на родината.

Цялото слово на проф. Анастас Герджиков можете да видите тук .

17

Г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България и възпитаник на Софийския университет, поздрави всички преподаватели и студенти с празника. „Тази вечер моето вълнение е още по-голямо, защото се чувствам и винаги съм се чувствала част от това огромно духовно пространство, от тази огромна духовна територия на всички онези, които са се докоснали или се докосват до нашата Алма матер“, каза г-жа Йотова. Тя посочи, че през тази година празнува и личен юбилей – 40 години, откакто е пристъпила прага на Софийския университет и винаги в тези моменти човек си прави равносметка какво е получил за тези години. „Сигурна съм – необятна обща култура, познания, знание за това не просто да се сблъскаш с един текст, а както ме учиха моите преподаватели – текстът не е даден за това, за да бъде запомнен и да бъде възпроизведен, а да те накара и провокира да потърсиш онова, което стои зад него. Да те провокира да получиш още знания извън конкретните думи и изречения. Научи ме на критично мислене. Научи ме да бъда смела, да имам своите идеи и мечти, научи ме нещо много важно, което за съжаление много рядко напоследък виждам в хората, а това е умението, изкуството, да чуваш другия и може и да не си съгласен, да имаш достатъчно усилия и воля, да го оборваш с аргументи, но да уважаваш правото му на негово собствено мнение“.

По думите на г-жа Йотова всичко в нашия живот е преходно, а Софийският университет ще го има и след нас, защото през годините, още от самото си създаване се е превърнал в едно убежище на свободната мисъл, на свободата, която не е окована. Софийският университет е убежище за всички онези бунтари, които не искат да мислят с униформи и не искат да имат униформена мисъл, убежище на всички, които са чужди на равнодушието и на малодушието, на празнодумието, на онези, които често опаковат лъжите по възможно най-красивия начин с най-прекрасните целофанови обвивки, но в крайна сметка те не служат за нищо. „Ето тази свобода на Софийския университет е частица и тя става част от душата, живота и разума на всеки един, който го е завършил. И затова, разбира се, благодарим най-вече на нашите преподаватели, на тези, които са били преди нас“, каза вицепрезидентът на България.

Тя призова присъстващите да си спомнят за най-големите дарители в българската история – за братята Евлоги и Христо Георгиеви, които в завещанието си казват много човешко и много просто, че всъщност всичко това, което са дали и оставили има една едничка цел – преуспяването и величието на Отечеството. Тя отбеляза, че България още в ранното средновековие е държава благодарение на духовност, култура и книжовност.

12

Тя се обърна към всички преподаватели от името на президентската институция за това, че прекрасно работят заедно, че ползват техните съвети, експертиза. „Защото Вие, уважаеми преподаватели правите всичко възможно не просто да давате знания на децата, но да ги подготвяте и за утрешния ден, за утрешния свят, който е конкурентен, в който освен знания се искат и много други качества, които, убедена съм, давате на младите хора. Защото Вашите действия най-добре са описани от нашия патрон св. Климент Охридски, който за своя учител Константин-Кирил Философ в житието казва, че от действията блика извор от живи слова, който напоява пресъхналата наша сухота. Няма по-мъдри думи и по-добро определение за Вашата работа. Поклон и благодарност още веднъж“.

Г-жа Йотова се обърна и към студентите и им каза, че са направили важен и добър избор в живота си, най-добрия избор, когато са решили да бъдат студенти и да заложат своето бъдеще в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и им припомни думите на първите си преподаватели, които са казвали, че ще срещнат големи трудности, но никога не бива да се огъват, да мислят и с познанието ще оборят всеки, когото считат, че е несправедлив. Вицепрезидентът пожела на студентите да имат много успехи, да бъдат по-добри от своите преподаватели, да бъдат конкурентни в една глобална среда, с гордост да знаят, че идват от Софийския университет и той им е дал най-добрата база и знания и никога да не забравят откъде са тръгнали.

20 (10)

Г-жа Илияна Йотова завърши изказването си с думите на Цветан Тодоров: „И след всичко друго, след цялото познание, което съм имал за света, който ме заобикаля, залагам преди всичко на една типична наша традиция – образованието и възпитанието“ и пожела на Софийския университет на добър час.

20 (13)

Празникът продължи с концерт на камерен ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент проф. Пламен Джуров с участието на Живко Василев – кавал, композиции, Теодор Петков - пиано, Мартин Хафизи – ударни, Михаил Иванов – контрабас и специалният гост Ана Родригез – виолончело.

20 (1)

За 135-годишнината Софийският университет „Св. Климент Охридски“ получи поздравления от множество партньори и съмишленици: Росен Желязков, председател на Народното събрание, Кристиан Вигенин, заместник-председател на Народното събрание, Росица Кирова, Заместник-председател на Народното събрание, проф. Галин Цоков, министър на образованието и науката, Зорница Русинова, председател на Икономическия и социален съвет на Република България, Алексей Трифонов, председател на Софийски градски съд, проф. д-р Милен Балтов, ректор на Бургаския свободен университет, проф. д-р Петър Христов, ректор на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, проф. д.п.н. Георги Манолов, президент на Висшето училище по сигурност и икономика, проф. д-р Христина Янчева, ректор на Аграрния университет, Пловдив, проф. д-н Ирена Петева, ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии, проф. Стоян Денчев, председател на настоятелството на УНИБИТ, проф. д-р Марияна Божинова, ректор на Стопанската академия Свищов, проф. д-р Евгени Станимиров, ректор на Икономическия университет Варна, проф. д-р Светослав Георгиев, дм, ректор на Медицинския университет Варна, акад. Христо Белоев, д.т.н., ректор Русенския университет, проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС, доц. д-р Светла Димитрова, президент на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите, проф. д-р инж. Пламен Моллов, ректор на Университет по хранителни технологии, проф. д-р Мариана Мурджева, ректор на Медицинския университет Пловдив, проф. д-р инж. Иван Марков, ректор на УАСГ, проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, "Проф. Асен Диамандиев" – Пловдив, проф. д-р Добри Ярков, ректор на Тракийския университет – Стара Загора, проф. Георги Янков, ректор на Националната художествена академия, проф. Иван Кралов, ректор на Техническия университет, чл.-кор. проф. Иван Илиев, ректор на Лесотехническия университет, проф. д-р Борислав Юруков, ректор на Югозападния университет „Неофит Рилски“, ген.-майор Тодор Дочев, началник на Военна академия „Г. С. Раковски“, проф. дин Георги Колев, ректор на Шуменския университет, акад. Юлиан Ревалски, председател на Българската академия на науките, проф. д-р Ирена Зарева-Зафирова, директор на Института за икономически изследвания БАН, проф. д-р Георги Желев, директор на Института за космически изследвания и технологии към Българска академия на науките, проф. д-р Йоана Спасова-Дикова, директор на Института за изследване на изкуствата – Българска академия на науките, доц. д-р Красимира Александрова, директор на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Добри Митрев, Председател на УС на Българската стопанска камара, проф. д-р инж. Лиляна Вълчева, председател на ВОН-КНСБ, д.ик.н. Янка Такева, председател на СБУ, Аспарух Томов, председател на Независимия учителски синдикат, доц. д-р Атанас Атанасов, председател на Националния статистически институт, Даниел Парушев, председател на НПСС, Пресияна Димитрова, председател на Студентски съвет, Технически университет, Управителния съвет на Асоциацията на българските училища зад граница /АБУЧ/, Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации Бургас и изразява искрената си признателност за техните думи.

20 (11)

Красивите цветя, които украсиха сцената в зала „България“ в празничната вечер, бяха изпратени от г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България, Росен Желязков, председател на Народното събрание, акад. Николай Денков, министър-председател на Република България, г-жа Павлина Панова, председател на Конституционния съд, Кристиян Вигенин, заместник-председател на Народното събрание, г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, проф. Галин Цоков, министър на образованието и науката, Кръстю Кръстев, министър на културата на Република България, акад. юлиан Ревалски, председател на БАН, ректорите на Тракийски университет, Лесотехническия университет, УНИбИТ, Тракийския университет, Националната библиотека, г-жа Айлин Секизкьок, посланик на Република Турция, КНСБ.