Начало / Новини / Новини и събития / Световен ден на логиката

   
Световен ден на логиката

По случай Световния ден на логиката на 14 януари 2022 г. се проведе съвместно заседание на Семинара по алгебра и логика на Института по математика и информатика на БАН, на Семинара по математическа логика на Факултета по математика и информатика на Софийския университет, на Семинара по логика на Института по философия и социология на БАН и на Секция „Изкуствен интелект и езикови технологии“ на Института по информационни и комуникационни технологии на БАН.

Събитието се проведе в платформата Zoom, а участниците бяха поздравени от заместник-ректора на Софийския университет проф. Елиза Стефанова, от заместник-министъра на образованието акад. Константин Хаджииванов и от председателя на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски. Съвместното заседание бе включено в официалната програма на Четвъртия световен ден на логиката.

През тази година Световният ден на логиката се проведе за четвърти пореден път. Събитието се ползва с изключителна популярност. През миналата година то е отбелязано с 82 научни форумa в 40 страни, а през тази година имаше заявки за участие от 50 страни.

Световният ден на логиката се провежда за първи път на 14 януари 2019 г. Датата не е избрана случайно, а е свързана с двама от най-великите логици на двадесети век. На 14 януари 1978 г. е починал Курт Гьодел, а на 14 януари 1901 г. е роден Алфред Тарски. На 13 ноември 2019 г. ЮНЕСКО обявява 14 януари за Световен ден на логиката и го включва в своя календар на Международните дни на ЮНЕСКО.

ПРОГРАМА