Начало / Новини / Новини и събития / Студенти на Алма матер спечелиха състезанието по международно право Jessup

   
Студенти на Алма матер спечелиха състезанието по международно право Jessup

Отборът на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски" взе най-голямата награда и се нареди сред най-добрите отбори в света в най-престижното състезание по международно право – Phillip C. Jessup, спонсорирано от международната кантора White & Case LLP.

В конкуренция с повече от 750 университета от цял свят студентите на Софийския университет получиха изключителното отличие като спечелиха наградата Richard R. Baxter за най-добра писмена защита на ответник. Отборът в състав Иван Иванов, Ива Белчева, Мирослав Йонов и Доника Ставрева, с треньори Валери Благоев и Сибел Хасан, се нареди на четвърто място в света в общото класиране за писмени защити. Мемориалът на Софийския университет ще бъде публикуван в ILSA Journal of International and Comparative Law и на сайта на състезанието.

Състезанието, кръстено на знаменития съдия към Международния съд на ООН - Филип Джесъп, възниква през 1960 година в Харвард. През годините придобива глобална популярност – към момента в него се състезават най-престижните университети в цял свят. В галерията на победителите са университети като Оксфорд, Кеймбридж, Сорбоната, Джорджтаун, Колумбийският университет и други. България участва в престижното състезание по международно право от 1984 г., а тазгодишното представяне е несъмнено едно от най-успешните.

SU

Състезанието по право за студенти представлява симулация на процес пред Международния съд на ООН. Всяка година през месец септември излиза казус, провокиран от актуални теми от “сивата зона" на международното право, по които участниците спорят от позициите на ищец и ответник. Тази година казусът постави акцент върху използването на автономни оръжия без човешки контрол по време на война, държавна приемственост и наказателна отговорност на държавни ръководители за военни престъпления.

Участието на отборите се състои от два етапа - писмени защити и устни пледоарии. Писмените защити студентите предават до средата на януари, след близо 4-месечен труд, а устните пледоарии, които са същината на състезанието, стандартно се провеждат през април във Вашингтон. Въпреки че тази година устният кръг беше отменен поради пандемията на COVID-19, оценяването на писмените защити се състоя и трудът на българските студенти бе оценен от повече от 15 независими съдии, които безспорно го поставиха на първото място.

Провеждането на състезанието в България и участието на български отбор на международните кръгове се подпомага от Сдружението за международни състезания по право, фондация "Америка за България" и Американското посолство в България. Участието на отбора на Юридическия факултет на Софийския университет в състезанието за поредна година е подпомогнато и от ръководството на факултета и Студентския съвет към Софийския университет.