Начало / Новини / Новини и събития / Стопанският факултет на Алма матер и Schwarz IT България започват съвместна нова магистърска програма „Изкуствен интелект за бизнес и финанси“

   
Стопанският факултет на Алма матер и Schwarz IT България започват съвместна нова магистърска програма „Изкуствен интелект за бизнес и финанси“

На специално събитие Стопанският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и технологичната компания Schwarz IT България обявиха създаването на новата магистърска програма „Изкуствен интелект за бизнес и финанси“ и откриването на ново ко-уъркинг пространство за иновации и колаборации в сградата на факултета. Събитието се състоя в новото ко-уъркинг пространство в Стопанския факултет, изградено със съдействието на Schwarz IT България.

На събитието присъстваха заместник-ректорът на Софийския университет доц. доц. Анета Антонова, деканът на Стопанския факултет доц. д-р Атанас Георгиев, заместник-деканът "Партньорства с бизнеса и общност на завършилите студенти" доц. Боряна Богданова, Михаил Петров, главен изпълнителен директор на Schwarz IT България, преподаватели и студенти.

Програмата е резултат от близо двугодишна усилена работа на преподавателски екип на Стопанския факултет и експерти от технологичната компания, като обещава балансирано съдържание, интегриране на последните научни тенденции в областта на изкуствения интелект, практически ориентирани казуси и интерактивна среда на обучение. Споделеното пространство, реализирано с помощта на компанията, е най-модерната зала в Стопанския факултет и предлага множество възможности за лекции, семинари и събития за партньорство между бизнеса, преподавателите и студентите.

За разлика от други съществуващи програми, посветени на темата „изкуствен интелект“, новата магистратура ще се фокусира не само върху технологичната страна на материята, но и върху изграждането на специфични интердисциплинарни компетенции, свързани с анализ на големи масиви от данни, развиване на умения за разработване и имплементиране на бизнес решения.

5

Доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет, изрази радостта си да види реализирана една хубава идея, зародила се преди години по време на участие в лятна школа в Университета в Кьолн. По думите му Стопанският факултет, като лидер в областта на икономиката, мениджмънта и финансите, се стреми да развива своите програми в най-перспективните направления. „С програмата за изкуствения интелект в бизнеса и финансите, подкрепена от Schwarz IT България, ще предложим на студентите най-новото учебно съдържание в тази област и ще включим реални бизнес казуси, по които работят водещите компании от тези сектори. Благодарни сме на нашите партньори не само за осигуряването на съвременно учебно съдържание, но и за изграждането на най-модерната ни до момента зала, която ще се използва за учебни цели и като coworking space“, заяви доц. д-р Атанас Георгиев.

6

Заместник-ректорът на Софийския университет доц. Анета Антонова отбеляза, че се радва да присъства на това събитие. По думите й това е пример, който трябва да бъде следван – да се излезе от традиционните рамки на обучение в класни стаи, да се премине към едни по-творчески аудитории, които да подпомагат студентите към развиване на творчески идеи. Тя поздрави факултета за тази толкова актуална магистърска програма и посочи още, че това е една от най-актуалните теми в развитието на новите технологии. В заключение доц. Антонова пожела успех на програмата.

7

„Откриването на новата магистърска програма и ко-уъркинг пространство допълва ангажимента на Schwarz IT България да подкрепя образованието и да инвестира в развитието на кадри от бизнеса и ИТ бранша. Компанията ни има дългогодишни партньорства и собствени академии за обучения, които с годините са привлекли десетки млади колеги в компанията ни. Гордеем се с това, защото една от мисиите ни е да развиваме ИТ общността в България“, отбеляза Михаил Петров, главен изпълнителен директор на Schwarz IT България .

8

„Компанията ни ще подпомогне новата магистърска програма, като демонстрира на студентите гледната точка на бизнеса и сподели вече наученото от работата по действителни казуси. Ще пренесем опита, който имаме в разработване на AI-базирани решения и ще потопим младите хора в света на изкуствения интелект, извличането на скрита информация от големи масиви с данни и превеждането й в разбираем за потребителите формат“, добавят още от Schwarz IT България.

9

Новата зала ще допълни практическата ориентация на програмата. Мултифункционалното пространство ще създаде творческа и разчупена атмосфера, като стимулира обмяната на опит и допълни традиционните формати с неформални срещи, дискусии и колаборации.

10