Начало / Новини / Новини и събития / Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Общинският културен институт „Научно-образователен детски център „Музейко“ сключиха меморандум за сътрудничество

   
Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Общинският културен институт „Научно-образователен детски център „Музейко“ сключиха меморандум за сътрудничество

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков и доц. д-р Ия Петкова, директор на Общинския културен институт „Научно-образователен детски център „Музейко“, сключиха меморандум за сътрудничество в подготовката и реализацията на културни, научни и образователни формати. На официалната церемония, която се състоя в Ректората на най-големия български университет, присъства и зам.-кметът по култура, образование, спорт и младежки дейности на Столичната община Мирослав Боршош.

Проф. дфн Анастас Герджиков изрази удовлетворението си от активното сътрудничество на Софийския университет и Общинския културен институт „Научно-образователен детски център „Музейко“.

„От началото на годината сме реализирали редица инициативи в партньорство със Софийския университет „Св. Климент Охридски“, в това число гостувания на водещи учени във формата „Професия под лупа“, насочен към ранното кариерно ориентиране, както и организиране на събитието „Антарктида за деца“, на което проф. Христо Пимпирев, доайен на българската антарктическа програма и ръководител на Националния център за полярни изследвания, поздрави и вдъхнови бъдещите полярни изследователи. Имаме разговори с Геолого-географския факултет за подпомагане на педагогическата практика на студентите. Във всички събития на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, насочени към комуникиране на науката, „Музейко“ има и ще продължи да има активно участие“, каза Ия Петкова.

1-1

„Щастлив съм, че в навечерието на откриването на новата академична година и отбелязването на юбилейната 135 годишнина от създаването на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се подписва този меморандум. Алма матер има водеща роля в развитието на образованието, научноизследователската дейност и обучението. Мисията на „Научно-образователен детски център „Музейко” е да вдъхновява децата за наука и знание“, каза Мирослав Боршош след подписване на Меморандума.

1-3

Софийският университет и „Музейко“ обединяват усилията си в подготовката и реализацията на културни, научни и образователни инициативи, в това число организиране на национални и международни конференции по повод значими годишнини и празници; осъществяване на образователни, приложни, научно-изследователски и други проекти, семинари, работилници, дни на отворените врати; провеждане на анализи и проучвания; осъществяване на гостувания на изложби и спектакли на студенти от университета или по предварително разработени партньорски проекти; провеждане на студентски практики и стажове на студенти от бакалавърски и магистърски програми на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в ОКИ НОДЦ „Музейко“.

Като научни консултанти към Музейко, които подпомагат разработването на нови образователни формати с научно съдържание, са привлечени водещи учени от Алма матер: доц. д-р Елисавета Пенева, океанолог, преподавател във Физическия факултет; гл. ас. д-р Дочо Дочев, геолог, палеонтолог, преподавател в Геолого-географския факултет; проф. дхн Милен Богданов, химик, преподавател в Факултета по химия и фармация, гл. ас. д-р Петър Ефтимов, биолог, преподавател в Биологическия факултет, доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и комуникатор на науката, преподавател във Физическия факултет.