Начало / Новини / Новини и събития / Софийският университет и НАТФИЗ отбелязаха Деня на Африка

   
Софийският университет и НАТФИЗ отбелязаха Деня на Африка

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ отбелязаха заедно с две специални събития Деня на Африка 25 май.

Двата университета в партньорство дадоха началото на първия филмов фестивал за африканско-карибско кино в България и официално откриха първия Африканско-карибски културен център, учреден към катедра „Африканистика и индо-тихоокеански изследвания“ към Факултета по класически и нови филологии в Софийския университет с участието на НАТФИЗ.

Официални приветствия бяха отправени от ректорите на Софийския университет и НАТФИЗ проф. дфн Анастас Герджиков и проф. д-р Станислав Семерджиев, декана на Факултета по класически и нови филологии проф. Мадлен Данова, Патрик Андерсън (Ямайка) и Нейно Превъзходителство г-жа Закия Ел Мидауи, посланик на Мароко.

1-DSD04648

В рамките на кин фестивала, който се проведе от 25-ти до 28-ми май 2023 г. в Аулата на НАТФИЗ, беше представена богата панорама на африканско и карибско кино, както и отворени кино мастър класове с гост-лектори и режисьори от Африка и България, сред които Сорел Абгодемаку (Бенин), Жерар Дезире Нгуеле (Камерун), д-р Сюзан Гитиму (Кения), Зорница-София (България) и Анджи Милс (Южна Африка).

1-DSD04589

Бяха представени късометражни, пълнометражни и документални филми от Камерун, Южна Африка, Кения, Бенин, Буркина Фасо, Гана, Египет, Мароко, Нигерия, Коста Рика, Куба и Колумбия.

1-DSD04807

Филмовият фестивал „Многоликото лице на Африка“ бе открит със световната премиера на пълнометражния филм „Destiny“ на камерунския продуцент и режисьор Жерар Дезире Нгуеле. Във филмовата селекция бяха включени и спечелилият студентски Оскар, "Elalini" на режисьора Tristan Holmes, както и пълнометражните филми „Down so long” на Анджи Милс (Южна Африка) и “Silence of the Butterflies” (Мароко) на Хамид Баскет, който се включи онлайн за кратък разговор след прожекцията на филма.

1-DSD04712-Enhanced-NR

Мисията на новооткрития Африканско-карибски културен център към катедра "Африканистика и индо-тихоокеански изследвания" към Факултета по класически и нови филологии в Софийския университет е да създаде взаимен обмен на изкуства и култура между африкански, карибски и български академични институции. Центърът има за цел да „донесе“ културното богатство и разнообразие на Африка и Карибите до българската академична общност и широката общественост, като същевременно покаже българските културни съкровища пред международна публика.

Африканско-карибският културен център планира в своята програма различни културни и академични събития – прожекции на филми, семинари с гост-лектори, тематични събития, изкуство, музика и изложби, свързани с Карибските острови и африканските нации.

В Африка има 55 държави, повече от 1,2 милиарда души население и над 1000 различни племена, езици и традиции. Над 20 карибски държави са дом на 23 милиона африкански потомци, чиито обичаи и традиции са дълбоко свързани с Африка.

Интервю с проф. Мадлен Данова, декан на ФКНФ по случай празника на Деня на Африка за БНР.

Тук можете да гледате интервю с ректора на НАТФИЗ, проф. Станислав Семерджиев и режисьорите Анджи Милс (Южна Африка) и Сюзан Гитиму (Кения) -