Начало / Новини / Новини и събития / Софийският университет е съорганизатор на международен нано-сателитен симпозиум

   
Софийският университет е съорганизатор на международен нано-сателитен симпозиум

През октомври 2016 г. в България ще се проведат серия от престижни научни изяви в областта на малките спътници: 7th Nanosat Symposium , 4th UNISEC Global Meeting, 4th Mission Ideas Contest (MIC4) и 1st Deorbit Device Competition. Симпозиумът ще се проведе от 18 до 23 октомври 2016 г. край Варна.

Организатор на събитието е Университетският консорциум за малки спътници със седалище в Токио UNISEC Global. За първи път това събитие се организира извън Япония и България спечели домакинството в конкуренция със седем други държави, сред които Турция, Нова Зеландия, Германия, Сингапур и др. От българска страна съорганизатори са Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Аерокосмическият клъстер CASTRA.

Домакинството на това събитие е сериозно признание за страната ни и за Софийския университет, който от 2012 г. е член на UNISEC Global и има свой представител в организацията, а от 2015 г. – и студентски представител. През 2016 г. бе създадено и подразделението UNISEC Bulgaria с изследователи от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Националния военен университет „Васил Левски“ и Техническия университет-София.

Доц. Пламен Данков от Физическия факултет на Университета е съпредседател на местния организационен комитет на конференцията.

UNISEC

Оорганизаторите са решили да дадат възможност за широка изява на българските участници в 7th Nanosat Symposium с постерно участие на английски език по тематиката на симпозиума – малки спътници, аерокосмическо инженерство, космически изследвания в близкия космос, космическа физика, обработка и приложения на данни от Космоса, космически технологии, сателитна картография, астрономия от спътници, земни станции, сателитни комуникации и др. Комисия ще прецени качеството на работите на място и те ще бъдат публикувани в специално съпътстващо издание към трудовете на 7th Nanosat Symposium, както и на сайта на CASTRA. Кандидатите за постерно представяне трябва да се регистрират на сайта и да дадат кратко резюме на работата си.

Български фирми също могат да участват в изложбата към симпозиума. Софийският университет ще участва със щанд на магистърската програма „Аерокосмическо инженерство и комуникации“.

Повече информация за форума и условията за регистрация на български представители може да бъде намерена тук.

През 2016 г. студентският отбор на Софийския университет „Св. Климент Охридски” за пореден път бе класиран сред десетте финалисти в японското състезание Mission Ideas Contest (MIC4) - едно от най-престижните в класа си състезания за малки спътници под 50 кг. Отборът се представи с много актуална разработка за наблюдение от орбита, класификация и специално проектиран интелигентен рояк от малки спътници за събиране на космически отпадъци от близкия Космос.