Начало / Новини / Новини и събития / С изпит по биология продължава втората кандидатстудентска сесия за учебната 2023/2024 година

   
С изпит по биология продължава втората кандидатстудентска сесия за учебната 2023/2024 година

В 9.00 часа в 272 аудитория в Ректората на Софийския университет започна изпитът по биология, за участие в който са подали заявления 827 кандидат-студенти.

Kандидат-студенти изтеглиха вариант № 2 на теста в компонент 1 на изпита и вариант 4 в компонент 2: 1. Кости на туловището на човек – гръден кош и гръбначен стълб; примери, начин на свързване, функция. 2. Епителна тъкан – видове, функции, роля. 3. Нуклеинови киселини – видове, структура, свойства, биологична роля. 4. Заболявания на кръвоносните съдове и сърцето – примери с кратко описание.

Вторият компонент е задължителен само за желаещите да кандидатстват в специалност „Медицина“.

1-1

Деканът на Биологическия факултет на Софийския университет проф. д-р Стоян Шишков призова кандидатите да бъдат спокойни и им пожела този изпит да бъде първият от поредицата изпити по време на следването им в избраната от тях специалност.

1-3

Председатели на изпитните комисии са доц. Вяра Маматаркова от Биологическия факултет и проф. Албена Йорданова от Медицинския факултет.

1-5

С успешно издържан изпит по биология се кандидатства в следните специалности: „Библиотечно-информационни науки“; „Публични информационни системи“; „Оптометрия“; „Учител по природни науки в основна степен на образованието“; „Химия“; „Химия и английски език“; „Химия и информатика“; „Екохимия“; „Компютърна химия“; „Ядрена химия“; „Инженерна химия и съвременни материали“; „Биология“; „Молекулярна биология“; „Екология и опазване на околната среда“; „Биотехнологии“; „Биология и химия“; „География и биология“; „Биомениджмънт и устойчиво развитие“; „Биология и английски език“; „Агробиотехнологии“; „Геология“; „Геология и проучване на природни ресурси“; „Медицинска сестра“.

С успешно издържани изпити по биология и по химия може да се кандидатства за специалност „Фармация“.