Начало / Новини / Новини и събития / С изложба и с научна конференция в Богословския факултет бе отбелязана 150-годишнината от учредяването на Българската Екзархия

   
С изложба и с научна конференция в Богословския факултет бе отбелязана 150-годишнината от учредяването на Българската Екзархия

Във фоайето на Богословския факултет на Софийския университет, в рамките на СветоКлиментовите дни, е експонирана изложбата „150 години Българска Екзархия“, подготвена от Института за исторически изследвания – БАН и Държавна агенция „Архиви“. Експозицията е част от научна конференция, посветена на 150-годишнината от учредяването на Българската Екзархия, проведена на 29 октомври 2020 г. във факултета.

В рамките на научния форум с панихида пред гроба му при църквата „Св. Неделя“, бе почетена паметта на Негово Блаженство Българския екзарх Йосиф I и на дейците на Българската екзархия.

Участниците в научноизследователския проект „150 години от основаването на Българската Екзархия (извори и изследвания) по договор на Богословския факултет за 2020 г. към Фонд „Научни изследвания“ на Софийския университет, представиха научни доклади с обобщаващи резултати от изследваните подбрани извори. Докладите, статиите и презентациите ще бъдат включени в юбилеен сборник.

1-4

Организатори на форума са Институтът за исторически изследвания – БАН, Богословският факултет на Софийският университет „Св. Климент Охридски“, Македонският научен институт – София.

1-1

На изложбените пана, в снимки и текстове, са проследени най-важните моменти от създаването и историята на Българската Екзархия.

1-8
1-7