Начало / Новини / Новини и събития / Публична лекция на извънредния и пълномощен посланик на Република Казахстан на тема: „Съвременен Казахстан“

   
Публична лекция на извънредния и пълномощен посланик на Република Казахстан на тема: „Съвременен Казахстан“

В Конферентната зала в Ректората на Софийския университет извънредният и пълномощен посланик на Република Казахстан у нас Виктор Темирбаев изнесе публична лекция на тема: „Съвременен Казахстан“.

Сред присъстващите в залата бяха заместник-ректорът на Софийския университет по учебна дейност ОКС „бакалавър“ и „магистър“ и ОНС „доктор“ проф. д-р Мадлен Данова, заместник-ректорът по международна дейност проф. д-р Ренета Божанкова, деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. д-р Гергана Петкова, директорът на научно-образователния център „Ал-Фараби” изследовател Виолета Добичина, ръководителят на Катедра „Тюркология и алтаистика“ проф. д-р Ирина Саръиванова, проф. Милена Братоева, директорът на Центъра за азербайджански език и култура към Софийския университет София Шигаева-Митреска, преподаватели, студенти и гости.

1-1

Проф. Петкова поднесе своя поздрав към присъстващите в залата. Тя заяви, че тази лекция е част от процеса на взаимовръзка между двата приятелски народа. Деканът на Факултета по класически и нови филологии изрази надежда, че този процес все по-интензивно набира ход в културни инициативи с различни срещи между представителите на бизнеса и като пример посочи преговорите между авиокомпаниите на двете страни.

1-2

„Колкото по-свързани сме в бизнеса, в транспорта, в туризма, в индустрията, в образованието и културата, толкова повече ще можем да черпим от богатствата на нашите две страни, от нашите две древни култури“, допълни деканът и припомни, че само преди два дни от България си тръгна голяма група магистри от Академията за държавно управление към президента на Казахстан, които бяха на двуседмичен стаж в Софийския университет. Проф. Петкова изрази своята надежда, че и в бъдеще ще можем да се радваме на много успешно сътрудничество.

1-4

Извънредният и пълномощен посланик на Република Казахстан Виктор Темирбаев не скри вълнението си да присъства в академична среда и сподели, че ще чете лекция за първи път. Той благодари за поканата и предоставената му възможност да престави страната си в тази зала, в сградата на Софийския университет, пропита от богата история и знания.

1-3

В своята лекция „Съвременен Казахстан“ той представи най-важната и актуална информация за държавното и политическо устройство, демографията, икономическото развитие, новите социални, образователни и бизнес проекти, както и културата на своята страна. Презентацията предизвика голям интерес и дискусия сред присъстващите, които отправиха много въпроси към гост-лектора. Деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. Петкова благодари от името на всички на посланик Темирбаев и го покани отново да изнесе лекция в Софийския университет.

1-5