Начало / Новини / Новини и събития / Премиера на студентската книга „Пътищата между страниците“

   
Премиера на студентската книга „Пътищата между страниците“

В изпълнената до краен предел Аула Магна на Факултета по журналистика и масова комуникация беше представена книгата „Пътищата между страниците“, създадена от студентите по книгоиздаване от втори курс. Сборникът е посветен на 25-ата годишнина от откриването на специалността „Книгоиздаване“. Изданието е резултатът от дисциплината „Учебно издателство – майсторски клас“ с преподавател д-р Георги Александров през академичната 2022/2023 година.

Текстовете на студентите представят както преподаватели с дългогодишен принос към специалността, така и нейни възпитаници от различни випуски, които днес са изявени професионалисти в книжната индустрия. Книгата съдържа и анкета сред студенти от всички курсове, отразила мненията им за учебния процес и очакванията за бъдещата им реализация.

1-Премиера (1)

Ръководителят на Катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване“ проф. Ефрем Ефремов поздрави студентите и ги сравни с упорити строители на катедралата на знанието.

1-Премиера (2)

Студентите представиха дългия творчески процес, изцяло извършен от тях – написване на авторските текстове, редакторска обработка, коригиране, дизайн, предпечатна подготовка и маркетингови дейности.

1-Премиера (3)

Литературният критик Митко Новков изтъкна значимата ролята на академичното образование за развитието на книгоиздаването в България. Той окрои три големи достойнства на студентската книга: признанието към научните авторитети, човешкия подход към събеседниците и уважението към професионалната компетентност. „Пътищата между страниците“ е книга, в която са вложени големи идеи и висока социална култура“, обобщи Митко Новков.

1-Премиера (4)

Представен беше и 10-минутен филм за историята на специалността „Книгоиздаване“, подготвен от студенти от четвърти курс под ръководството на ас. д-р Виктория Бисерова.

1-Премиера (5)

В края на премиерата д-р Георги Александров пожела на студентите тяхната книга да бъде началото на успешен път в книгоиздателската професия, в която да градят престижа на специалността „Книгоиздаване“, като покажат на практика наученото в аудиториите.

pat