Начало / Новини / Новини и събития / Премиера на документалния филм „Пътят на светлината“ в Литературен клуб „Перото“

   
Премиера на документалния филм „Пътят на светлината“ в Литературен клуб „Перото“

Националната научна програма Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“, в която Софийският университет „Свети Климент Охридски“ е водещ партньор, и Държавният културен институт към Министъра на външните работи на Република България, в рамките на споразумението им за партньорство, представиха новия документален филм „Пътят на светлината“. Прожекцията се състоя на 25 юни, 2021 г. в литературен клуб „Перото“ – НДК.

Филмовият разказ започва от времето, когато „светците още ходят по земята“, и проследява пътя на Светите братя Кирил и Методий и техните ученици, като подчертава заслугите на България и нейните християнски владетели за оцеляването и опазването на тяхното дело и разпространението му сред останалите славянски народи, което се превръща в най-големия принос на България към европейската и световна култура.

2

Снимки: личен архив на организаторите и Литературен клуб "Перото"

Събитието откри проф. д.ф.н. Анна-Мария Тотоманова, координатор на Националната научна програма и продуцент на филма. Тя посочи, че идеята за филма се е родила от усещането, че българското общество все по-малко осъзнава доколко решенията на нашите владетели от ΙX-X в. са предопредели не само съдбата на България, но и съдбата на Източна и Южна Европа, които се приобщават към християнската цивилизация чрез богослужебния език и писмеността, създадени в България. На филмовата премиера присъстваха заместник-ректорът на Софийския университет доц. д-р Георги Вълчев, проф. Лучия Антонова, директор на Института за български език „Проф. Л. Андрейчин“ – БАН, доц. д-р Нина Гагова, проф. д-р Александър Кьосев, директорът на НГДЕК „Свети Константин Кирил Философ“ г-жа Мариета Папазова, доц. д-р Кирил Кирилов, доц. д-р Явор Милтенов и мн. други.

3

В своето приветствие към гостите г-жа Снежана Йовева, директор на Държавният културен институт, подчерта, че филмът и новите научно-изследователски книжни издания, финансирани по Националната научна програма, ще бъдат популяризирани по комуникационните канали на института и за нуждите на културната дипломация в българските дипломатически представителства.

1

Филмът „Пътят на светлината“ е реализиран в рамките на Националната научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“ (https://kinnpor.uni-sofia.bg).