Начало / Новини / Новини и събития / Представяне на книгата „Италия – вечната приказка“ на възпитаничката на специалност „Италианска филология“ Михаела Манасиева

   
Представяне на книгата „Италия – вечната приказка“ на възпитаничката на специалност „Италианска филология“ Михаела Манасиева

На 20 март 2024 г. в Ректората на Алма матер пред студентите и преподавателите от специалност „Италианска филология“ към Факултета по класически и нови филологии бе представена книгата „Италия – вечната приказка“ на възпитаничката на специалността Михаела Манасиева.

Михаела Манасиева завършва специалност „Италианска филология“ в Софийския университет, работила е като преподавател и преводач и често се връща в мечтаната държава с форма на ботуш.

Тя разказа на настоящите студенти за пътя, който е извървяла, за хоризонтите, които специалността ѝ е очертала, за възможностите, които предоставя.

3

Авторката на „Италия – вечната приказка“ подари няколко бройки на библиотеката на специалността, от която започва нейното обучение в Алма матер. Тя разказа за наученото през годините, за богатата палитра от занимания – учебни и извън аудиториите на Софийския университет, които специалността предлага, за връзките на теорията с практиката, които са ѝ били от полза.

В неформалната дискусия студентите имаха възможност да зададат въпроси относно любимите й дисциплини, насочването към преподавателската и преводаческата професия, които са ползотворни и благодатни, причините за зараждането и подхранването на интереса към Италия – нейните традиции, език, култура, литература, кухня, паметници на културата, особености, забрани, табута. Михаела Манасиева изказа благодарностите си на специалността и на преподавателите, които са я научили на много и са ѝ дали ценни ресурси, с които да може да се справя във всякакви ситуации.

1
2

Срещата е в духа на събитията на ФКНФ, подкрепени от декана на факултета проф. д-р Гергана Петкова, целящи организиране на презентации и неформални срещи с възпитаници на различни филологически специалности. Те се осъществяват с пълната подкрепа на доц. д-р Маргарита Руски, ръководител на катедра „Романистика“, и доц. д-р Неда Бояджиева, отговорник на специалност „Италианска филология“ във ФКНФ, и са от полза за настоящите студенти, които имат желание да разберат от първо лице какви перспективи в бъдеще се очертават пред тях на пазара на труда в България и как да вземат своите решения и да направят информирания си избор за кариерното си развитие.