Начало / Новини / Новини и събития / Нов проект на Софийския университет ще насърчава спортуването сред студентите

   
Нов проект на Софийския университет ще насърчава спортуването сред студентите

Стартираха дейностите по проект Te(a)chIn Sport, финансиран по програма Еразъм+ СПОРТ на Европейската комисия, по който Софийският университет е водеща организация. Проектът бе представен на конференция, която се проведе в Алма матер. Целта му е да насърчи масовото практикуване на укрепващи здравето физически активности сред студентите и младите хора, като повиши тяхната информираност, използването на новите технологии и участието им в доброволчески инициативи.

Проектът бе представен на конференция, организирана от Департамента по спорт към Софийския университет, на която присъстваха представители на партньорите по проекта: Виенския университет (Австрия), Университета на Западна Унгария (Унгария), Университета „Гоце Делчев“ в Щип (Македония), Фондацията за младежта в науката и бизнеса (Естония) и Асоциацията за сътрудничество в областта на изследванията и иновациите „Krefjandi“ (Исландия). Общият бюджет на проекта е на стойност 452 000 евро. Той стартира на 1 януари 2017 г. и е за срок 2 години.

На откриването на конференцията присъстваха още заместник-ректорът на Софийския университет проф. Ренета Божанкова, Павел Иванов от Дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм“ към Столична община, Тодор Шабански, пресаташе на Българския олимпийски комитет, представители на Министерството на младежта и спорта, на спортни федерации, на Техническия университет, преподаватели, студенти и гости.

1

Събитието бе открито от директора на Департамента по спорт към Софийския университет проф. д-р Анжелина Янева, която изрази задоволството си, че проектът Еразъм+ СПОРТ на Европейската комисия е първият проект в България, в който Софийският университет е водеща страна. Проф. Янева изтъкна, че този успех се дължи на помощта на партньорите по проекта, за което им благодари, както и на работата на колегите от Департамента по спорт към Университета.

8

Проф. Ренета Божанкова приветства с „Добре дошли!“ в Софийския университет от името на ректора проф. Анастас Герджиков. „Много сме щастливи, че Департаментът по спорт заедно с толкова ентусиазирани и реномирани университети и колеги, които работят в областта на спорта, са успели да спечелят този чудесен проект по Еразъм + и да продължат оттук нататък успешната работа за реализиране на работната програма“, каза проф. Божанкова.

Тя изрази увереността си, че тази първа работна среща между партньорите ще бъде началото на едно приятелство, което ще ги води в годините на работа по проекта в полза на университетите, на студентите, в полза на обществата, които представляват.

6

„Всички ние носим отговорност за младите хора. Опитваме се да направим най-доброто, за може те да са здрави и щастливи“, каза още заместник-ректорът и пожела успешна работа и осъществяването на партньорство, което да трае много дълго във времето.

Международният координатор на проекта Кристиана Казанджиева представи проекта и отбеляза, че когато започва разработването му, в Департамента по спорт на Софийския университет са отбелязали, че българските студенти спортуват все по-малко и имат ниска физическа култура. По думите й, спортът освен здраве, е възможност за младите хора да намерят по-добра реализация в живота след завършване на висшето си образование.

7

Поради тази причина екипът на проекта решава да постави акцент върху подобряването на мотивацията за спорт на българските студенти и насърчаването на физически дейности, укрепващи здравето. Кристияна Казанджиева подчерта, че проектът има за цел да внедри новите технологии в обучението по спорт на студентите. Основната идея на проекта се фокусира върху три линии – използването в Софийския университет на специални иновативни устройства, обмяна на опит и добри практики в мотивацията на студентите и организация на спортни събития.

Кристияна Казанджиева отбеляза, че факторите, влияещи на мотивацията на студентите, са два типа – обществени, сред които са качеството на учебната програма за спорт, професионализмът на преподавателите, учебната база в университетите, и лични фактори - физическата кондиция, времето за спорт, желанието и персоналната мотивация.

4

Проектът предвижда приложението на спортна иновация, която наподобява мобилен консултант за движение, разработена от Виенския университет под ръководството на проф. Арнолд Баца. Целевите групи са студенти и млади хора, треньори и преподаватели по спорт и доброволци. Предвижда се те да използват безжични сензори, с които ще се тества начинът, по който спортуват младите хора. Сензорите ще са свързани с приложение в смартфоните на спортуващите, ще предават информация към сървър, която ще с анализира и в реално време и ще се връща към спортуващите, за да ги съветва каква стратегия да изберат по време на спортуването си. По думите на Казанджиева, така те ще имат мобилен двигателен треньор. Чрез резултатите от тази спортна иновация екипът на проекта ще анализира как тя се отразява на мотивацията за спорт.

Програмата на проекта предвижда организирането на срещи и семинари във всяка от партньорските организации, за да може в обмяната на опит студентите и преподавателите, участващи в проекта, да имат пряка информация и полза. За студентите ползите ще бъдат повече сила, издръжливост, бързина, по-добра физическа активност и култура, а за преподавателите – възможността да разработят такъв модел за спортна програма, която да гарантира мотивацията на студентите за физическа активност и спорт.

През следващите две години ще бъдат организирани три спортни събития – в Рейкявик, Щип и София, както и редица международни семинари. Предвидена е и студентска кампания под мотото „Активирай ме“, в която студенти от всички университети ще предлагат проекти за развитие на спортни дейности. В края на проекта ще бъдат изработени спортни календари, в които ще бъдат отчетени най-добрите предложени проекти.

Във всяка страна-участник ще се проведе семинар, посветен на актуални и значими теми, свързани със спорта. В Щип темата ще бъде свързана с работата с доброволците, в Рейкявик – с осигуряването на финансиране за спортни дейности, в Унгария – с организацията на големи спортни събития, в Талин – на работата с публични организации – общини, областни управи, министерства и т.н., във Виена – с иновациите в спорта. Заключителната конференция, на която ще бъдат отчетени резултатите от проекта, ще се проведе в София.