Начало / Новини / Новини и събития / Наградени бяха лауреатите от Четиринадесетия и Петнадесетия национален литературен конкурс на Фондация "Св. Климент Охридски"

   
Наградени бяха лауреатите от Четиринадесетия и Петнадесетия национален литературен конкурс на Фондация "Св. Климент Охридски"

На заседание на Академичния съвет на Софийския университет бяха връчени наградите на двама от лауреатите от Четиринадесетия и Петнадесетия национален литературен конкурс на Фондация "Св. Климент Охридски".

В Националния литературен конкурс, който се обявява вече за петнадесети пореден път, могат да участват студенти с българско гражданство, обучаващи се у нас и в чужбина с непубликуван разказ или стихотворение. Носителите на наградите се определят от специално назначено жури. По традиция всяка година наградите на отличените студенти се връчват на академичното тържество по повод 24 май. Поради възникналата епидемия от COVID-19, награждаването на лауреатите от Четиринадесетия и Петнадесетия конкурс бе отложено.

В Четиринадесетия национален литературен конкурс на Фондация "Св. Климент Охридски" взеха участие 74 български студенти от висши училища в страната и чужбина, а в Петнадесетия – 70.

Жури в състав: председател – проф. дфн Амелия Личева и членове: доц. д-р Мария Калинова и гл. ас. д-р Кристина Йорданова от Факултета по славянски филологии определи победителите.

Наградата за проза в Четиринадесетия национален литературен конкурс получи Люба Цакова, специалност „Право“ в Юридическия факултет на Софийския университет за произведението си „Концерт-майсторът“.

1

Наградата за поезия получи Филип Цанов, специалност „Философия“ във Философския факултет на Софийския университет за творбата си „Диамант“.

В Петнадесетия национален литературен конкурс с награда за проза бе отличена Елисавета Григорова от Университета във Виена за произведението си „Притча за призванието и признанието“.

2

Наградата за поезия получи Веселин Веселинов, докторант по клинична психология в Софийския университет, за творбата си „Училище за поети“.

Националният литературен конкурс за стихотворение и разказ на Фондация “Св. Климент Охридски” за студенти с българско гражданство, обучаващи се у нас и в чужбина, е учреден по инициатива на проф. Боян Биолчев, ректор на Софийския университет в периода 1999-2007 г., и със средства, дарени от него.