Начало / Новини / Новини и събития / Магистри от Академията за държавно управление към президента на Република Казахстан завършиха учебния си стаж в Алма матер

   
Магистри от Академията за държавно управление към президента на Република Казахстан завършиха учебния си стаж в Алма матер

38 магистри от Академията за държавно управление към президента на Република Казахстан проведоха 14-дневен учебен стаж в Софийския университет „Св. Климент Охридски. 24 от участниците са от магистърска програма „Регионално развитие”, 14 – от магистърска програма „Управление на човешки ресурси”.

Научните ръководители на програмата са проф. Александър Маринов от Философския факултет, заместник-деканът на Стопанския факултет доц. Иван Ангелов и проф. Теодор Седларски, директор на Бургаския филиал на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Втората седмица от 14-дневния учебен стаж на 38-те магистри от Академията за държавно управление към президента на Република Казахстан продължи във филиала на Софийския университет „Св. Климент Охридски” в Бургас. В рамките на обучителната програма студентите, които в своята страна работят в сферата на държавното и регионално управление, и тук проведоха поредица от лекции, консултации, както и посещения в различни институции като Центъра за спешна медицинска помощ-Бургас, Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и с кметовете на Несебър Николай Димитров и на гр. Созопол - Тихомир Янакиев. Лекции на колегите от Казахстан изнесоха авторитетни преподаватели от Софийския университет, Бургаския свободен университет и от Университета „Проф. д-р Асен Златаров“. Темите, които бяха представени, включват държавно управление и сигурност, човешки ресурси и др.

1-100

Магистрите бяха приети и от кмета на община Бургас Димитър Николов, който заедно със зам.-кмета по бюджет, финанси и икономика Станимир Апостолов отговориха на много въпроси, свързани с ролята на местната администрация за подобряването на образованието, инвестициите, социалната политика, привличането и задържането на кадри в държавната администрация и за развитието на туризма извън летния сезон. Особен интерес предизвика новата социална услуга на общината, осигуряваща целодневна грижа на възрастни хора с деменция, както и проектите в сферата на образованието. Кметът акцентира върху усилията, които полага местната власт за повишаването на научно-изследователския потенциал и привличането на кадри в Бургас и за изграждането на модерна инфраструктура за активно развитие на висшето образование в града.

Всички срещи в Бургас и областта се осъществиха благодарение на изключително добрата организация на екипа на филиал на Софийския университет в Бургас.

1-5

На 16 март 2024 г. в Заседателна зала 1 на Ректората настъпи най-вълнуващият момент от програмата, както заяви домакинът на срещата заместник-ректорът на Софийския университет проф. д-р Мадлен Данова. Тя връчи на всички магистри сертификати за успешно завършено двуседмично обучение в Софийския университет.

1-6

Проф. Данова изрази надежда стажът им в София и Бургас да е бил полезен и освен обмяната на опит и добри практики и новите знания за работата на нашите институции да са успели да се докоснат до пролетната красота на страната и някой ден отново да се върнат в България. На събитието присъстваха и деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. д-р Гергана Петкова, главният координатор на програмата директорът на научно-образователния център „Ал-Фараби” изследовател Виолета Добичина и другите участници в проекта доц. д-р Цветан Мадански и изследовател Нихал Йозерган.

1-1