Начало / Новини / Новини и събития / "Кюстендилски четения 2022" - Сборник в памет на проф. Тодор Попнеделев

   
"Кюстендилски четения 2022" - Сборник в памет на проф. Тодор Попнеделев

На 18 март 2024 г. в Заседателна зала 1 в Ректората бе представен сборникът "Кюстендилски четения 2022", посветен на отишлия си без време проф. Тодор Попнеделев от Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Доц. д-р Светослав Живков откри събитието, като заяви, че формалният повод е представянето на сборник, плод на усилията на екип от Историческия факултет и издаден от Университетското издателство „Св. Климент Охридски“. „Разбира се, реалната причина е да си припомним, да почетем един човек, наш колега, за повечето от нас – нещо много повече от колега“, подчерта доц. Живков.

1-1

Сборникът бе представен от доц. Владимир Станев, който обърна внимание, че той е солиден и подчерта, че в над 400 страници съставителите са се опитали да съберат възможно най-доброто от това, което преподаватели, докторанти и студенти са им предложили. Доц. Станев говори по темите, засегнати в сборника и за техните автори.

1-2

Своите спомени за проф. Тодор Попнеделев разказа проф. дин Веселин Янчев, който заяви, че той живееше с проблемите на науката и историографията и е бил прекрасен, харизматичен преподавател.

1-7

Спомени разказаха редица колеги и приятели на проф. Попнеделев.

1-5

На представянето на сборника присъства и съпругата на проф. Тодор Попнеделев г-жа Огняна Попнеделева. Тя заяви, че част от нейния живот също е минал по коридорите на Ректората и отбеляза, че за нея и семейството е абсолютно нереално, че него го няма. Тя говори за неговата любов и всеотдайност, но припомни, че беше и много весел и разказа свои спомени и искрено благодари на всички, направили изданието.

1-4

Проф. Тодор Попнеделев бе най-големият радетел на ежегодната научна конференция, която се провежда в Кюстендил и на която се събират учени, преподаватели, докторанти и студенти на равни начала. Проф. Попнеделев винаги участваше в нейното организиране и провеждане в продължение на близо тридесет години.

Т.Попнеделев

Проф. Тодор Попнеделев бе задълбочен изследовател и един от малкото учени в страната, които се занимават професионално с българска, балканска и световна историография. Със своите научни трудове той изпъква като водещ специалист в тази област.

От 1990 г. проф. Тодор Попнеделев намира преподавателско и научно поприще в Софийския университет, като преминава последователно през всяко академично стъпало.

През годините проф. Тодор Попнеделев заема позиции в редица академични органи на управление и научни организации. От 2007 до 2015 г. е заместник-декан на Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а в периода 2015-2019 г. е негов декан. Дългогодишен представител на Историческия факултет в Академичния съвет и Общото събрание на Университета. През 2013 г. проф. Попнеделев става учредител на Международната асоциация по българистика и е в основата на проведения през същата година Трети международен конгрес по българистика – един от най-крупните научни форуми, проведени в България през последните тридесет години. С доклади и научни съобщения е участвал в над 40 различни национални и международни форуми.