Начало / Новини / Новини и събития / Кръгла маса, посветена на 800-годишнината на Султан Байбарс се проведе в Центъра за източни езици и култури

   
Кръгла маса, посветена на 800-годишнината на Султан Байбарс се проведе в Центъра за източни езици и култури

В кабинета по казахски език, история и култура в Центъра по източни езици и култури към Софийския университет по инициатива на посолството на Казахстан се проведе кръгла маса, посветена на 800-годишнината на Султан Байбарс – исторически герой на Република Казахстан. Събитието бе организирано от Научно-образователния и културен център „Ал–Фараби“ с подкрепата на Катедра „Тюркология и алтаистика“.

1-1

На събитието присъства посланикът на Република Казахстан Виктор Темирбаев, сътрудниците на посолството Мейрам Айтжанов и Меиржан Жумадъла, деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. д-р Мадлен Данова, зам.-деканът на ФКНФ проф. Милена Братоева, проф. д-р Иво Панов, директор на Центъра по източни езици и култури, г-жа Снежана Тодорова – председател на Съюза на журналистите, проф. Ирина Саръиванова, ръководител на Катедра „Тюркология и алтаистика“, проф. Гергана Петкова, ръководител на Катедра „Японистика“, г-жа София Шигаева-Митреска, директор на Центъра по азербайджански език и култура, проф. Светла Къртева от Катедра „Кореистика“, Милен Люцканов – МВнР, гл. ас. Симеон Хинковски от Факултета по класически и нови филологии.

1-3

Директорът на Научно-образователния културен център „Ал-Фараби“ Виолета Добичина, модератор на срещата, приветства присъстващите, като изрази благодарност към посланика на Казахстан за неговата инициатива да организира среща с колегите от ЦИЕК, които са истинските поддръжници и разпространители на изтокознанието. Такива срещи са традиция в ЦИЕК и днешната е посрещната с подчертан интерес. Тя изказа надежда, че през новата учебна година ще има много поводи за дискусии между колеги, студенти и гости от Казахстан и организиране на съвмести културни събития.

1-9

Посланикът на Република Казахстан Виктор Темирбаев запозна присъстващите с живота и делото на историческия герой Байбарс. Султан Байбарс е от тюркски (кумански) произход, виден военен и държавник. Значението на Байбарс в ислямската история се измерва с това, че защитава ислямския свят от кръстоносците и е съюзник на хана на Златната орда Берке. В наши дни фондация „ал-Фараби и Султан Байбарс“ организират научно-исторически експедиции „По стъпките на предците“, целта на които е изучаването и разпространяване на знанието за предците на казахстанската общественост.

1-8

Изложението на посланик Темирбаев предизвика жив интерес у присъстващите, които споделиха свои мисли и зададоха допълните въпроси по повод историята и културата на Казахстан. Бяха отправени и конкретни предложения за създаване на библиотека с учебни помагала по казахски език, за проучване на възможности на двустранна основа за организиране на студентски практики и културни проекти с Казахстан.

1-10

В края на посещението си посланик Темирбаев се запозна с дейността Центъра по източни езици и култури и обсъди с проф. Данова и г-жа Добичина възможностите за сътрудничество и разширяване на дейността на Център „ал–Фараби. Посланикът предложи Посолството на Република Казахстан да помогне за оборудване на кабинета по казахски език и история с техника и мебели.