Начало / Новини / Новини и събития / Коледна работилница в Ректората

   
Коледна работилница в Ректората

На 19 декември 2023 г. в Ректората се състоя ежегодната Коледна работилница за традиционни сурвачки, организирана от студенти от специалност „Етнология и културна антропология“, преподаватели от катедра „Етнология“ и „Академично етноложко сдружение – СУ“.

В тазгодишната работилница, която се проведе във фоайето на Историческия факултет, взеха участие всички студени от специалност „Етнология и културна антропология“, студенти от различни специалности в Историческия факултет и гости от други факултети на Софийския университет. Към тях се присъединиха и непридружени деца от Сигурна зона на Регистрационно-приемателен център „Овча купел“. Студентите им разказаха повече за българските традиции, свързани с коледните празници, и за символиката на сурвачките.

1-9

Студентите, с подкрепата на служителите на „Каритас“ и на преводачите, успяха да накарат младежите от Сирия, Иран и Ирак да направят паралели със собствените си култури, за да открият заедно сходствата в тях. Заедно те правиха сурвачки, картички и коледни играчки.

1-5

Децата от РПЦ Овча купел опитаха традиционни български ястия, приготвени от студентите, и научиха стъпките на няколко традиционни български хора. В замяна те показаха на домакините традиционни кюрдски танци и разказаха как изглежда тяхната празнична трапеза.

1-7

В дух на разбирателство и взаимен интерес студентите заведоха децата до Аулата на Софийски университет и Музея по палеонтология и исторична геология. За поредна година коледната работилницата, проведена в Софийския университет, се превърна в израз на уважение и толерантност от страна на студентите от Алма матер, които, опознавайки културата на мигрантите, започнаха по-лесно да преодоляват страха от различието и да го заместят с разбиране и съпричастност. Междувременно те спомогнаха децата да се почувстват приети и разбрани. Помогнаха им да научат повече за културата на страната приемник и да усетят коледния дух и настроение преди празниците.

1-6
1-3

 

 

Към работилницата се присъединиха и над 40 ученици от Френската гимназия и 7-мо училище, които с интерес участваха в изготвянето на коледна украса. Чрез поредната работилница, проведена в Софийския университет, студентите от специалност „Етнология и културна антропология“ се опитват да покажат, че всички ние, независимо от нашия произход, религия и език, можем да съжителстваме в дух на толерантност и разбирателство.

1-8
1-9
1-1