Начало / Новини / Новини и събития / Катедрата по Романистика и нейните партньори и съмишленици подкрепиха франкофонията на Езиковия панаир на ЕК

   
Катедрата по Романистика и нейните партньори и съмишленици подкрепиха франкофонията на Езиковия панаир на ЕК

На 30 септември 2023 г. на площада пред Народния театър „Иван Вазов“ в София се проведе вече традиционният Панаир на езиковото разнообразие, организиран от Европейската комисия в България. В рамките на това представяне широката публика имаше възможност да се запознае с езиковото богатство на Европа, да разговаря с представители за различните езици и да оцени по достойнство важността на многоезичието в днешния глобален свят и в европейския контекст.

Френският език и франкофонията бяха представени от проф. Весела Генова от Катедрата по романистика към Факултета по класически и нови филологии в сътрудничество и партньорство с емблематични деятели на франкофонията в България – Франкофонският регионален център за Централна и Източна Европа ФРЕЦЦИЕ (ръководителят на ФРЕЦЦИЕ Еманюел Самсон, Зорница Китинска), Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България (председателят на АПФБ Вяра Любенова) и 9 Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ (учениците Димитър Топалов, Ясен Терзиев, Виктория Танева, Дарина Данчева и Катерина Йовкова).

1
2

Представяне на Катедрата по романистика. Отляво надясно: г-жа Вяра Любенова, председател на АПФБ, проф. Весела Генова, Катедра по Романистика, г-жа Людмила Гълъбова, старши учител по френски език в 9 ФЕГ, г-н Еманюел Самсон, директор на ФРЕЦЦИЕ

Многобройните посетители, сред които много ученици и младежи, разполагаха с богати възможности да научат повече за различните програми, които се предлагат в Катедрата по Романистика и конкретно в специалност „Френска филология“, да участват във франкофонска викторина с много награди и да разговарят свободно с различните представители на образователни, академични и институционални партньори на франкофонията и радетели на обучението по и на френски език в България.

3

Особено ценен беше приносът на най-младите франкофони – учениците от 9 ФЕГ, които с ентусиазъм и отдаденост общуваха с всички гости на Панаира на езиковото разнообразие, привлечени от богатите възможности за реализация, които изучаването на френски език предлага. Тяхното участие утвърждава по особено убедителен начин приемствеността в подкрепата и развитието на франкофонията в България.

С това ефективно партньорство Катедрата по романистика, ФРЕЦЦИЕ, АПФБ и 9 ФЕГ отбелязаха достойно Европейския ден на езиците (26 септември) и Международния ден на преводача (30 септември) в подкрепа на франкофонията и нейната обединяваща роля.

4
5