Начало / Новини / Новини и събития / Изложба "Съвременни румънски художници-франкофони в София"

   
Изложба "Съвременни румънски художници-франкофони в София"

В Галерия „Алма матер“ в Софийския университет бе открита изложбата "Съвременни румънски художници-франкофони в София", организирана от международната организация на франкофонията, посолството на Румъния в България, сдружение „Солей дьо л’Eст“, Катедра „Романистика“ при Факултета по класически и нови филологии и Културния център на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Експозицията може да бъде разгледана до 18 декември 2017 г.

Специални гости на откриването бяха Йон Гъля, посланик на Румъния в София, г-жа Сесил Леке, заместник-директор на Регионалното бюро за Централна и Източна Европа на Международната организация на франкофонията, Мишел Гаваза, директор на асоциация "Солей дьо л'Ест", директорът на Културния център проф. Александър Кьосев, представители на академичната общност на Софийския университет.

Проф. Александър Кьосев отбеляза, че освен жест на културна дипломация изложбата е ценна, различна и разнообразна, защото произведенията притежават самостоятелна и интересна живописна стойност. Той подчерта, че те са от различни автори и в тях има различна енергия и различна естетика и добави, че изложбата ще бъде интересна за всички.

1

Посланикът на Румъния у нас Йон Гъля отбеляза, че за него е чест да бъде един от организаторите на това събитие, което позволява съвременните румънски франкофонски художници да бъдат видени в България. По думите му, изложбата е прекрасна възможност за българския свят на изкуството, дипломатическата среда и румънската общност в България да опознаят по-задълбочено румънското съвременно изкуство и това го прави много щастлив.

„Надявам се, че изложбата, която откриваме днес, която предлага селекция от творби на съвременни престижни румънски художници, ще донесе голяма радост“, каза още румънският посланик.

3

Изложбата на румънски художници-франкофони представя пред българската публика селекция от произведения на известни румънски автори, рисувани в периода 2001-2014 г. по време на престоите им във Франция в резиденцията за творци от Източна Европа, предоставена от асоциация „Солей дьо л’Ест“.

От създаването си през 1994 година асоциация „Солей дьо л’Ест“ си поставя задачата да представи източноевропейската съвременна живопис във Франция и в други европейски страни, като организира изложби, провежда резиденции и издава художествени книги и албуми. Сред множеството изложби с произведения, създадени под влиянието на френската култура, история и артистична среда, са тези в Хага (2010 г.), Париж (2012 г.), Братислава (2015 г.), Орхус (2017 г.).

5

Друга основна цел на асоциацията е укрепването и развиването на франкофонията и на интереса към френската култура в страните от Източна Европа. Изложбата ще позволи на български художници да се запознаят с дейността на „Солей дьо л‘Ест“ и възможностите, които тя предоставя за творчески престой.

6